Studenti MIT nechali počítač vymyslet nové recepty na pizzu. Sázel na ni karamel i borůvky

Už víme, že umělá inteligence je skvělá v předpovídání konzumního chování, diagnostikování zápalu plic nebo skládání hudby. Umí toho ale mnohem víc, třeba vytvářet recepty na famózní pizzu, jak zjistili studenti Massachusetteského technologického institutu (MIT). Jeden recept byl dokonce tak chutný, že jej reálná pizzerie chce zařadit do stále nabídky.

Vyvářet recepty na pizzu učili umělou inteligenci studenti v rámci projektu How to Generate (Almost) Anything. Studenti a doktorandi MIT si v něm vzali open source neuronovou síť textgnrnn, kterou donutili zanalyzovat stovky receptů na pizzu z nejrůznějších blogů zaměřených na vaření.

Síť, kterou mezitím studenti pojmenovali italsky Strono, se tím naučila, jaké komponenty obsahuje ta nejlepší pizza a pak přišla s vlastními recepty. Tyto recepty pak upekla jistá pizzérie v Bostonu, kterou studenti oslovili. Jak se umělé inteligenci její snaha zdařila, totiž nešlo posoudit jinak, než pravou ochutnávkou.

Výsledkem bylo, že některé recepty dopadly velmi dobře a jiné spíše špatně. Pizza se sýrem a karamelem nebo s borůvkami, fetou a špenátem všechny lidi spíše vyděsila. Naopak třeba pizza s batáty, fazolemi a sýrem brie sklidila všeobecný úspěch. Pizza s krevetami, marmeládou a italskou uzeninou byla údajně dokonce tak dobrá, že pizzerie zvažuje, že ji umístí do své stále nabídky.

Studenti MIT upozornili, že cílem jejich projektu není naučit umělou inteligenci lidskou práci a eventuálně zrušit pracovní místa. Chtějí jen ukázat, že když budou lidé a technologie pracovat společně, dostane se nám více kreativních výsledků.

Podobný projekt, kdy se umělá inteligence snažila vytvářet nové recepty, v minulosti vznikl již v IBM. „Chef Watson“ na to ale šel trochu jinak, analyzoval chemické složení jednotlivých jídelních komponentů z nich se snažil získat ty nejlepší kombinace. Výsledkem byla kuchařka, kterou IBM vydalo v roce 2015.

Diskuze (16) Další článek: Microsoft brzy vychrlí další své počítače. Čeká se modernizace Surface Pro, Laptopu i Studia

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,