Apple

Student podal miliardovou žalobu na Apple. Kvůli firmě měl skončit ve vazbě

O jednu miliardu dolarů (22,8 miliardy korun) zažaloval v úterý americký student Ousmane Bah Apple. Tvrdí, že kvůli technologii na rozpoznávání tváří firmy omylem skončil v rukách policie. Systém Applu ho měl identifikovat jako vykradače Apple Storů. Společnost v reakci uvedla, že ve svých obchodech žádnou takovou technologii nepoužívá.

Případ se odehrál minulý rok na podzim. Newyorská policie tehdy zatkla Baha kvůli podezření ze série krádeží Apple Storů v Bostonu, New Jersey, Delaware a Manhattanu. Obvinění nakonec nepadlo, ukázalo se, že opravdový zloděj jen používal ztracenou identifikační kartu Baha, na které bylo vše včetně jména, adresy a dalších osobních informací studenta.

Na kartě ovšem nebyla fotografie. Apple si tak měl podle žaloby vyhledat, jak člověk s tímto jménem vypadá a následně naprogramovat své systémy na rozpoznávání obličejů v obchodech tak, aby kdykoli Bah do nich vešel, ochranka dostala upozornění.

Nakonec policie po prozkoumávání kamerových záznamů odhalila, že reálný zloděj vypadal úplně jinak než student. Bah se navíc v době krádeží doložitelně nacházel na úplně jiných místech.

Student byl sice propuštěn na svobodu, negativní zkušenost s policií už ovšem z paměti nevymazal. Z celého zážitku viní Apple, z čehož vyplývá úterní žaloba. „Použití softwaru pro rozpoznávání obličejů v prodejnách pro sledování osob podezřelých z krádeže je typem orwellovského dohledu, kterého se spotřebitelé obávají. Zejména proto, že lze předpokládat, že většina spotřebitelů si neuvědomuje, že jejich tváře jsou tajně analyzovány,“ stojí v soudních dokumentech.

Apple se k tomu vyjádřil jen stručně, podle mluvčího firma žádnou takovou technologii ve svých obchodech nepoužívá. Mluvčí to řekl pro server Engadget.

Diskuze (16) Další článek: Nevidomí mají skutečně lepší sluch, potvrdila magnetická rezonance

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,