Stručné preview: vypalovací program Easy CD & DVD Creator 6

Ačkoliv si s dévédéčky poradila už předchozí verze 5.3, šestá verze obsahuje navíc program DVD Builder, s nímž lze celkem snadno z vlastních videí poskládat dévédéčko přehratelné ve stolním DVD přehrávači. Novinek ale není tolik, abyste museli svoji starou pětku okamžitě měnit.
Kapitoly článku

Creator je stále Creator

Základní program, Creator Classic, zůstal de facto beze změn, částečně odlišný je pouze vzhled. Novinkou je sloučení projektů Data CD a Data DVD do jednoho – Data Disc. To, na jaké médium budete pálit, odlišíte jeho vložením do mechaniky; když vložíte cédečko, sníží se dolní ukazatel kapacity dle velikosti média – 650 či 700 MB. Zkrátka Creator už nedělá rozdíly mezi rozdílnými technologiemi, ale bere cédečka i dévédéčka jako stejná média s různými kapacitami.

 
Vlevo je kapacita počítaná pro dévédéčko; když vyměníte
médium za 700MB CD, kapacita se ihned změní.

Novinkou je také možnost přepínat mezi projekty (hudební cédečko, datový disk, MP3 cédéčko apod.) přímo nad oknem s layoutem, nemusíte kvůli tomu chodit do menu jako dříve. Podle předběžného zkoumání jsem na více rozdílů nenarazil, podobný je i Label Creator pro vytváření potisků na obaly cédeček.

Kopírujeme...

Nový Creator nebyl ochuzen ani o program pro kopírován cédéček a dévédéček, Disc Copier. Jeho funkce zůstaly oproti předchozí verzi prakticky stejné, jen se změnil vzhled samotné aplikace. Cédečka i dévédéčka můžete kopírovat za letu, pokud máte dvě mechaniky, případně s mezikopií na disku, pokud máte mechaniku jen jednu. Kopírování DVD video zvládne program bez problémů, jen musíte počítat s tím, že pouze jednovrstvé, tedy DVD-5, s devítkou si zatím program neporadí. Pokud chcete kopírovat (zálohovat) filmy na dvouvrstvém dévédéčku, můžete použít program DVDXCopy, o kterém jsem na Živě psal nedávno.

 
Základní dialog programu a rozšířená dialog programu.
Zvolte zdrojovou a cílovou mechaniku.


Právě se načítá DVD film


Vložte prázdné médium po vyjmutí zdrojového disku.


Vloženo prázdné dévédéčko, může se pálit.

 
Dévédéčko se chystá k pálení. --- A už to jede.

Zkoušel jsem kopírovat zatím jen jeden film, Adéla ještě nevečeřela, který po zkopírování na médium DVD+RW (Sony) na mechanice Sony DRU-500A šel přehrávat bez problému ve stolním DVD. Zádrhel ale nastal, když jsem ho chtěl zkusit spustit v PowerDVD v počítači, kde bylo dévédéčko zkopírováno; program ohlásil chybu „Disk nelze přečíst“. Přitom Windows Media Player jej přehrál v pohodě. V jiném počítači s DVD mechanikou šlo přitom přehrát i v PowerDVD. Pravděpodobně se ale jedná jen o nějakou anomálii.


Divné...

Vytvořte si vlastní film na DVD

Novinkou je program DVD Builder, který je velmi jednoduchým nástrojem pro vytváření vlastních video dévédéček. Program má velmi jednoduché uživatelské prostředí – videa můžete nahrávat přímo z kamery nebo televize, přidávat snímky s foťáku nebo importovat videosoubory a obrázky z pevného disku. V levém okně je náhled na prohlížený obrázek či film, vpravo pak struktura dévédéčka. Není problém se také podívat, jak bude vypadat dévédéčko po vypálení v přehrávači.

 Základní okno programu


Import videa z disku

Program má sice dost možností, ale z nějakého, mně zatím neznámého důvodu, se mi nepodařilo výsledný projekt vypálit. Ne, že by nastala nějaká chyba při pálení, ale zkrátka chybí příkaz pro tuto akci; pokud už máte šestku Creatora, budu rád, když mi v mém tápání pomůžete. Vzhledem k tomu, že by program mohl být zajímavý pro začínající tvůrce filmových DVD, určitě se s ním seznámím blíže - a možná si přečtu i manuál ;-)

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,