Stručné preview: vypalovací program Easy CD & DVD Creator 6

Ačkoliv si s dévédéčky poradila už předchozí verze 5.3, šestá verze obsahuje navíc program DVD Builder, s nímž lze celkem snadno z vlastních videí poskládat dévédéčko přehratelné ve stolním DVD přehrávači. Novinek ale není tolik, abyste museli svoji starou pětku okamžitě měnit.
Kapitoly článku

DirectCD trošku jinak

Zajímavý je také miniprogram Drag-and-drop, který není ničím jiným, než maskovaným programem DirectCD pro paketový zápis na cédečko nebo dévédéčko. Na ploše se objeví malé okénko, na které můžete myší přetahovat libovolné soubory; před prvním použitím média je ale nutné jeho formátování, resp. příprava pro packet-writing metodu zápisu. Poté můžete na médium kopírovat data i běžným způsobem, třeba ze Salamandra.

  Soubor přetáhněte na toto okénko a rovnou se
na cédéčko nebo dévédéčko zkopíruje.


Před prvním použitím je třeba formát.

  Formátuje se...

Jako Winamp

Pokud vám z nějakého důvodu vadí Windows Media Player a nepoužíváte žádný jiný přehrávač hudby, můžete zkusit Audiocentral. Vypadý trošku jako mix Winampu a Media Playeru - při přehrávání může ukazovat různé efekty. Jednoduše si vytvoříte knihovnu hudebních souborů, které poté přehráváte. Program umí převádět formáty a vypálit označené soubory na cédéčko.

 

  Audiocentral je určen pro přehrávání hudby v mnoha
formátech, umí ale i převádět formáty či vypálit označenou hudbu na médium.

Na fotky

Posledním „větším“ programem je Photosuite v omezené verzi (je dostupný i jako samostatný program), který je určen k organizaci fotografií a obrázků. Podle prvních „doteků“ je sice hezký, ale jeho využitelnost není nijak velká, rozhodně se nehodí pro rychlé prohlížení obrázků, ale skutečně jako album fotek.

   
Prostředí Photosuitu je velmi hezké.

Pár dalších změn

Změny grafického vzhledu dostál i hlavní spouštěč aplikací, který se může na ploše nacházet ve dvou podobách – klasické okno a minimalizovaný panel nástrojů, který můžete uklidit někam do rohu. Povedené jsou i automatické aktualizace programu, už není nutné stahovat upgrady ručně; pro automatické upgrady ale musíte být registrovanými uživateli Roxia, bez toho si neškrtnete. Majitelé warez verzí tedy mají smůlu, ale to je celkem obvyklé.

 
Vlevo okno spouštěče aplikací, vpravo jeho minimalizovaná podoba.

V balíčku najdete i další drobnosti jako celkem povedený přehrávač filmů na DVD, VCD či SVCD, který ovšem nenahradí PowerDVD; pokud ale tento program nemáte, může se vám ten od Roxia líbit.

Za osmdesát babek

Program stojí 79,95 dolarů, objednat si jej ale můžete jen v krabicové verzi, download je určen jen pro zákazníky z USA nebo Kanady. Objednávku najdete ne webu výrobce, www.roxio.com. Tento program mne tak trochu zklamal, oproti páté verzi není mnoho novinek, kvůli kterým bych jásal. Podstatně více se těším na šestou verzi Nera.

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,