StrokesPlus: Ovládejte počítač pomocí gest myší

Programy na zrychlení pohybu po systému pomocí klávesových zkratek jsou značně rozšířené. Na podobném principu fungují i aplikace využívající k tomu samému gesta a klikání myši.

Malý, bezplatný a jednoduchý StrokesPlus nevyžadující instalaci je velice zajímavým pomocníkem, který dokáže ovládání operačního systému a jednotlivých aplikací výrazně urychlit. Přes absenci češtiny se jedná o nástroj, který budou schopni používat i méně zkušení uživatelé.

Kreslení myší

Spuštěním aplikace dojde k jejímu usazení mezi procesy, přičemž záběr operační paměti se pohybuje kolem velice příjemných 5 MB. Spuštění StrokesPlus indikuje malá ikonka v systémové liště u hodin, přičemž poklepáním na ni lze aktivitu programu zapnout a vypnout.

sshot-1.png
Ikonka v liště vždy dostupná.

To hlavní ale uděláte v nastavení aplikace, které nabízí okno o několika záložkách. V něm primárně dochází k přiřazení gest myší k jednotlivým úkonům či funkcím. Dlouhý seznam nejrůznějších gest, jejichž funkčnost lze podmínit stiskem některé klávesy či tlačítka myši, můžete ještě obohatit o zcela nová gesta dle vlastního návrhu.

sshot-2.png
Výběr gest a příkazů.

Výjimky a nastavení

Použití gest už je pak velice jednoduché. Kdekoli v rámci systému stačí stisknout příslušné tlačítko a naznačit myší konkrétní obrazec, přičemž k jeho vykreslení vám pomůže zobrazená stopa za myšítkem modré barvy. Podobu a barvu této stopy lze jako jednu z mála věcí obměnit v nastavení programu.

sshot-3.png
Nastavení modré stopy a dalších věcí.

Jakmile je gesto dokončeno, okamžitě bude příkaz proveden. Pokud ale víte, že tento způsob gestikulace je u určitých aplikací nepotřebný, nebo dokonce přímo ruší práci v nich, stačí tyto aplikace umístit do seznamu pro ignorování a gesta zde nebudou účinná. Kdykoli samozřejmě můžete program deaktivovat nebo zcela vypnout. StrokesPlus tak bude dobrým pomocníkem, který v nechtěných chvílích neotravuje a neškodí.

sshot-4.png
Vkládání aplikací do ignored listu.

Stáhnout StrokesPlus, freeware (1,3 MB)

Diskuze (2) Další článek: Centrum E-mail umí posílat SMS do všech sítí zadarmo

Témata článku: , , , , , , , , , , ,