Střihněte si dovolenou

Bližšé seznámení s produktem firmy Ulead Systems – MediaStudio Pro.
Michal Politzer: Úpravám filmu se říká střih, jelikož hlavním nástrojem byly (a mnohdy stále jsou) nůžky a lepidlo. Pojem střih zůstal i u zpracování videa, hlavním nástrojem je však počítač. Nejdříve to byly drahé a výkonné počítače s drahým softwarem. Nyní však jsou výkonné počítače dostupné všem a objevily se i programy pro střih domácího videa za rozumné peníze, jako třeba produkt firmy Ulead Systems – MediaStudio Pro.

Střih po kouzelnicku
Posledně jmenovaný program je určen zejména začínajícím střihačům s grafickou kartou umožňující zachytávání videa. Průvodce střihem obsahuje šest kroků, ve kterých jste postupně vedeni k nastavení formátu videa, zachycení jednotlivých videosekvencí, jejich přeskládání do libovolného pořadí, nastavení převodových efektů, titulků a hudby na pozadí. Ve finále si můžete svůj výtvor uložit jako jeden soubor a rovněž si jej přehrát.

Multimédia ze všech stran
Grafické karty umožňující zachytávání videa (ať už přímo televizního signálu nebo ze vstupu například z videorekordéru) většinou obsahují obslužný program pro uložení video sekvence v některém z rozšířených formátů, nejčastěji AVI. Video Capture je univerzálním programem pracujícím nad ovladači karty, který však umožňuje snadnou práci se zachycenou sekvencí i její případné uložení například do MPEGu.

Program Video Paint je určen k vytváření video sekvencí – tedy k animování (rozhýbání) statických obrázků. K dispozici máte nástroje pro kreslení (řadu štětců) a další funkce podobné funkcím v bitmapových grafických editorech. Podobným programem je CG Infinity, nicméně jeho specializací je titulkování.

Zvuk můžete zpracovávat samostatně v Audio Editoru – umí jednak základní funkce zvukového editoru, jako je ořezání zvuků nebo jejich míchání, ale i různé efekty jako zpomalení, zrychlení nebo ozvěna.

Nejen střihem střihač žije
Hlavním programem celého balíku je bezesporu Video Editor. Video sekvence vytvářené v této aplikaci obsahují stopy: vždy dvě základní video stopy Va a Vb spolu se stopou přechodů mezi nimi Fx a k nim náležící zvukové stopy Aa a Ab. Dále mohou obsahovat další tzv. překryvné stopy (video i audio).

Základní filozofie je jasná: do stop Va a Vb umisťujete střídavě úseky videa ze souborů (podporovány jsou formáty od AVI, MPEG až po MOV) a v místě jejich překryvu můžete použít některý z široké nabídky přechodů (prolínání, rolování obrazu, trojrozměrné přeskupení obrazu). Do překryvných stop pak můžete vkládat například titulky (statické i rolující), obrázky nebo i další video sekvence – například s průhledným pozadím, přes něž je vidět klipy umístěné v nižších stopách.

Každému úseku videa lze nastavit další vlastnosti: délka, rychlost, efekty, pohyb aj. Lze pracovat i se zvukem – zejména použijete zeslabování a zesilování v místech přechodů mezi jednotlivými snímky.

Do vašeho projektu lze kromě video a audio souborů přidávat i obrázky nebo barevné plochy. Práce s jednotlivými objekty je intuitivní a používat budete zejména myš. Video i audio sekvence lze samozřejmě stříhat a použít třeba jen jejich část. Jeden soubor tak můžete ve vašem projektu použít i vícekrát.

Do MPEG a televize
Ve finále pak určitě budete chtít sestavit jeden video soubor, který pak za pomocí video výstupu vaší karty můžete přenést například na kazetu VHS. Podle zvoleného výstupního formátu můžete nastavit nejen výši komprese (datový tok, zvlášť pro video a audio), ale i počet snímků za sekundu, rozměry klipu i oříznutí původního obrazu.

Výpočty efektů, přechodů i komprese samotná jsou samozřejmě časově velice náročné. Proto ve Video Editoru existuje funkce Preview – ta vytváří náhled klipu například v nízkém rozlišení a malém počtu snímků za sekundu (vše lze samozřejmě nastavit). Pokud následně změníte část projektu, není nutné znovu jej počítat celý, spočítána bude pouze změněná část – zejména tato vlastnost aplikace je velice důležitá pro seriózní práci, jinak byste na výsledky sebemenších změn mohli čekat i několik hodin.

Z výše uvedeného plyne jedna nepříjemná věc: finální výpočet v plném rozlišení zabere nemálo času. Například jeden díl oblíbeného seriálu Simpsonovi trvající něco přes dvacet minut se v rozlišení 320 × 240 pixelů s pětadvaceti snímky za sekundu přepočítává bez jakýchkoli efektů do formátu MPEG přes tři hodiny. Film trvající sto minut se počítal více než třináct hodin, a to v malém rozlišení (vše na počítači s procesorem Celeron na 415 MHz). Zde tedy doporučuji následující postup: přes den vytvářejte své dílo, jeho finální počítání nechejte na noční hodiny – ráno se možná dočkáte výsledku. Náročnost výpočtů není samozřejmě vlastností jen MediaStudia Pro, jedná se o komplexní problém.

Video Editor a vůbec celá šestice programů MediaStudia Pro je velmi zdařilá, intuitivní a přináší běžnému uživateli snadnou cestu k vytváření vlastních video sekvencí za příjemnou cenu.

sada programů pro zpracování multimedií Ulead Systems MediaStudio Pro v. 5.2
Zdroj: GIO, s. r. o., Praha
Telefon: (02) 79 29 29 0
Cena: 1 870 Kč bez DPH (OEM verze)
Parametry: Video editor, dvě primární, jedna přechodová, až 99 překryvných stop; subpixel rendering; MPEG-1; produkční knihovna
Zdroj: Computer
Diskuze (3) Další článek: Windows 2000 – zmeny v zálohovaní a domácich adresároch

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,