Streamování lokálních her má smysl. Jak na to?

  • Hry umí streamovat v rámci lokální sítě i platforma Steam
  • Vyzkoušeli jsme, jak funguje stream her z Xboxu do PC
  • Díky Nvidii lze hry sdílet s přáteli i přes internet
Kapitoly článku

Z konzole do Windows

S příchodem Windows 10 Microsoft také připravil novou aplikaci Xbox vestavěnou přímo do systému. Můžete v ní spravovat svoje hry, vytvořit si avatara, sledovat postup přátel ve hrách nebo s nimi chatovat v rámci herní sítě. Kromě toho však umí komunikovat s konzolí Xbox One připojenou do stejné sítě.

xbox-1.jpg
Díky aplikaci Xbox ve Windows 10 je možné hrát hry z konzole na PC. Volit lze ze čtyř různých nastavení podle kvality sítě

Primárním účelem je samozřejmě streamování her do počítače s Windows 10. To se hodí především, pokud je televizní obrazovka obsazena a vy si i přesto chcete užit některou z her. V případě, že je Xbox připojený drátovou sítí, lze jej vzdáleně probudit přímo z aplikace. Po připojení se program přepne do režimu streamu a zobrazí se domovská obrazovka Xboxu. Pro ovládání je třeba připojit gamepad k počítači. I když se v aplikaci nachází virtuální ovladač, jedná se pouze o nouzovku pro ovládání menu – hry si s ním zahrajete těžko.

xbox2.jpg
Pro nouzové ovládání Xboxu z Windows je připravený virtuální gamepad. Pro opravdové hraní je však nutné přípojit běžný ovladač

Kvalitu obrazu lze ručně upravovat ve čtyřech krocích a optimalizovat ji tak pro aktuální síť. V případě drátového připojení je opět kvalita perfektní a v případě monitoru, který se shoduje s rozlišením Xboxu není poznat rozdíl mezi lokálním a vzdáleným hraním. Pokud však máte připojenou konzoli přes kvalitní Wi-Fi, bez problému si užijete kvalitní stream i v tomto případě.

xbox3.jpg
A už to běží - z Xboxu One do desktopu s Windows 10. Pro přehled o síti lze vypisovat i vytížení v reálném čase

Konkurence od Sony zatím stream přímo do počítačů nezvládá, před několika dny však jeden z tvůrců potvrdil, že na této funkci vývojáři pracují. A co víc, kromě Windows přijde na řadu i jablečná platforma a hry z Playstationu tedy bude možné streamovat i do OS X. Věříme, že bude řešení od Sony stejně povedené jako v případě Microsoftu a jeho Xboxu.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,