Stránka SONY pro CD s key2audio

Už i větší společnosti si začínají uvědomovat, že přidávat ochranu na hudební cédéčka není ta správná cesta a snaží se problém nějak řešit. Bohužel ne zrovna ideálním způsobem.
Ochrana hudebních cédéček, která znemožňuje jejich přehrávání v počítačových mechanikách, je stále diskutovanou záležitostí (1, 2). Společnost Sony Music u svých hudebních nosičů používá ochranu key2audio, ale pod tlakem uživatelů se rozhodla řešit nemožnost přehrávání takto chráněných CD na počítači „zajímavým“ způsobem. Od nynějška by u každého zakoupeného audio CD od společnosti Sony Music měl být i speciální devítimístný kód (například A4R-7TH-B9C). Pokud potom budete chtít poslouchat písničky z cédéčka na počítači, navštívíte stránku eSquare4U, zadáte váš devítimístný kód a můžete stejné písničky jako jsou na CD poslouchat on-line ve formátu Real Audio nebo stáhnout ve formátu Windows Media. Máte-li zájem si celý proces vyzkoušet, můžete se zdarma zaregistrovat na stránkách key2audio.

Stažené soubory ve formátu Windows Media jsou chráněny DRM (Digital Rights Management) ochranou a dají se přehrát pouze na počítači, z kterého byly staženy. Abych se přiznal, čekal jsem vyšší kvalitu WMA souborů, přeci jenom 32 kbps není žádný zázrak. Je zajímavé, že při poslechu on-line jsem dosáhl datového toku až 44 kbps, ovšem ve formátu Real Audio.

Inicializace digitální ochrany DRM

Poslech hudby on-line

Připouštím, že krok Sony Music oceňuji, ale pořád to není to pravé. Stále jsem omezován ve svobodném nakládání se zakoupeným produktem, musím mít přístup k internetu, soubory mohu poslouchat pouze na jednom počítači (ochrana se nedá prolomit ani programem FreeMe), nesmím zapomenout devítimístný kód a jsem nucen instalovat produkty, o které na svém počítači ani nemusím stát. Vyvstává i další otázka, zda chráněné soubory ve formátu WMA půjdou přehrát v přehrávači MP3. Jediná výhoda je snad v tom, že si tyto písničky mohu poslechnout na každém počítači připojeném k internetu, bez nutnosti nosit s sebou cédéčko, ale to je asi tak všechno.

Pokud chcete WMA soubor přehrát na jiném počítači, je po vás požadován kód. Pokud tedy máte více počítačů, kupte si více cédéček :)

Jak se toto řešení Sony Music zamlouvá vám?

Diskuze (55) Další článek: KaZaA Lite se přestěhovala

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,