Stolní procesory v noteboocích: má to cenu?

22. listopadu 2002
Computer 22/02 SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Stále více výrobců nabízí notebooky se stolními procesory, které mají kromě nižší ceny několik nevýhod. Proč? Vyplatí se koupit notebook se stolním procesorem?

Před pár dny jsem se pozastavil nad snižující se výdrží notebooků s mobilními Pentii 4, které vydrží zpravidla o hodinu či hodinu a půl méně než notebooky s procesorem Pentium III; stejný rozdíl je také mezi Celerony „P4“ a Celerony „PIII“. Současné notebooky s mobilním Pentiem 4 mívají výdrž okolo dvou a půl až tří hodin, zatímco notebook s Pentiem III vydrží s klidem čtyři, čtyři a půl hodiny.

Poznámka: S mobilními Athlony a Durony nemám zatím dostatek zkušeností, takže nemohu hodnotit. Můžete ale klidně svoje dosažené „výkony“ zanechat v diskusi.

Vysavač?

V článku jsem velmi stručně zmínil ještě jeden současný fenomén, který snižuje výdrž notebooků – stolní procesory místo mobilních. Ty mají vyšší spotřebu (nejsou optimalizovány pro chod na baterie), proto emitují více zbytkového tepla a vyžadují tak k nerušenému chodu lepší a aktivnější chlazení. Do notebooku je tak nutné instalovat výkonnější chladič než do notebooku s mobilním procesorem, což opět vede k vyšší spotřebě a bohužel v neposlední řadě ke zvýšení hlučnosti. Notebooky se stolními procesory jsou tak mnohdy hlasitější než stolní počítač s tichým zdrojem, a to je co říci; když jsem nedávno používal notebook se stolním Celeronem, tvrdil mi kolega, že mám na stole vysavač.

Aby takový notebook se stolním procesorem vydržel dostatečně dlouhou dobu pracovat na baterie, mívají notebooky vyšší kapacitu baterie. U Pentií 4 to bývá 6000 mAh, u Celeronů nebo Pentií III nějakých 4000 mAh; tím se zpravidla zvýší také hmotnost a prodlouží se doba nabíjení. Příklad za všechny: Acer TravelMate 63x s mobilním Pentiem 4 váží 2,6 kg, Acer TravelMate 42x se stolním Pentiem 4 pak o třicet gramů více. 63x vydrží dvě a půl až tři hodiny, 42x necelé dvě hodiny. 42x má kromě toho baterii s vyšší kapacitou (a ta se déle nabíjí). U ostatních značek, které používají stolní procesory, je srovnání podobné.

Cena je to hlavní

Proč tedy výrobci používají stále více stolní procesory, když mají tyto nevýhody? Důvod je jednoduchý: cena. Takový mobilní procesor P4 2 GHz stojí 348 dolarů, zatímco stolní Pentium 4 2,2 GHz 193 dolarů (2GHz verze se už neprodává, resp. v ceníku Intelu není, takže přesné srovnání není k dispozici) – rozdíl je tedy téměř dvojnásobný. Na ceně notebooku se toto může promítnout třeba dvěma či třemi tisíci, což je docela dost; a uživatelé jsou na cenu citliví.

Dalším důvodem, proč se stolní procesory objevují stále častěji, je jiné využívání notebooku. Uživatelé už často nepotřebují notebook jen pro práci mimo kancelář na baterie, spíše než na výdrži jim záleží na mobilitě: doma i v práci používají jednu mašinu se stejnými daty a stejnými aplikacemi. Odejdou z práce a mohou klidně pracovat doma a naopak - ráno začnou pracovat doma a pak jdou do práce. O víkendu si pak notebook vezmou na chalupu a dívají se na filmy - to s počítačem nemohou (resp. mohou, ale je to velice problematické). Většinou pracují připojeni v elektrické síti, na baterie jede notebook jen výjimečně. V takovém případě je notebook se stolním procesorem ideálním řešením. Dokonce existují „notebooky“, které nemají baterii (např. UMAX DeskBook), ty jsou přímo k tomuto typu práce předurčeny.  

Takže který?

Pokud si tedy vybíráte notebook, který má vydržet co nejdéle pracovat na baterie, volte mobilní procesor. Ten bývá označen před názvem slovem „mobile“ nebo za názvem pomlčkou a písmenem „M“. Chcete-li notebook zejména proto, abyste mohli pracovat na různých místech, kde se lze připojit k elektrické síti, bude vám stačit model se stolním procesorem. Nicméně i s těmito notebooky lze pracovat mimo dosah civilizace, zpravidla vydrží okolo hodiny a půl, což může v mnoha případech stačit. Volba je na vás.

Zde bych jen rád uvedl jednu zajímavost: Mobilní Pentium III 1,2 GHz stojí 348 dolarů, tedy stejně jako mobilní P4 2GHz. Je proto logické, že výrobce raději nabídne notebook s P4, které má vyšší výkon za stejnou nebo podobnou cenu. Proto se spíše setkáte u levných notebooků s mobilními Celerony, které jsou podstatně levnější, než s Pentii III - ty jsou bohužel docela drahé.

Koupili byste si notebook se stolním procesorem? Myslíte si, že úspora peněz vyvažuje nevýhody notebooku se stolním procesorem?

Diskuze (32) Další článek: Computer 22/02

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,