Stíhací letoun F-35 otestoval termojadernou pumu B61-12

  • Americké letectvo s využitím letounu F-35 otestovalo novou termojadernou pumu B61-12
  • Jde o zbrusu novou variantu termojaderné zbraně v rodině B61
  • B61-12 by měla být k dispozici v síle exploze 0,3 až 50 kilotun TNT

Stíhací letouny Lockheed Martin F-35 Lightning II se již staly součástí amerického letectva US Air Force. Účastí se misí, probíhá na nich intenzivní výcvik, a také testují nové technologie. Americké letectvo nedávno právě s využitím letounu F-35 otestovalo novou termojadernou pumu B61-12.

Jde o zbrusu novou variantu termojaderné zbraně v rodině B61, což jsou gravitační pumy shazované z letounů na klasické pozemní cíle, používané v americkém letectvu od konce šedesátých let. B61-12 je taktickou variantou, která by měla být k dispozici v síle exploze 0,3 až 50 kilotun TNT.

Americké letectvo v těchto dnech zveřejnilo video, na němž je patrné, jak stíhač F-35 otevře vnitřní pumovnici, a pak během manévru „laydown delivery“ uvolní pumu. Tento manévr je považován za nejvíce přesný při použití gravitačních jaderných pum a bývá také používán za špatného počasí.

Při tomto testu byla pochopitelně použita maketa termojaderné pumy B61-12. Puma má délku cca 3,7 metrů a hmotnost 370 kilogramů. Z pumovnice se uvolnila volným pádem a poté zamířila svou přední částí směrem k cíli. Během letu se aktivovaly dvě pomocné rakety, které bombě udělily rychlou rotaci a stabilizovaly pumu v letu.

Po chvíli puma zasáhla pozemní cíl, aniž by došlo k termojaderné explozi. Na rozdíl od jiných pum v arzenálu US Air Force B61-12 záměrně postrádá GPS navigaci, která může být při útoku rušena. Namísto toho je puma vybavena vnitřním navigačním systémem Internal Navigation System (INS), který zajistí zásah cíle s přesností na 30 metrů.

Taktické jaderné zbraně

Termojaderné pumy rodiny B61 byly od počátku zamýšleny jako taktické jaderné zbraně. To znamená, že měly být případně použity na bojišti, proti cílům jako jsou kolony tanků, velitelství, raketové jednotky, letiště, sklady materiálu a další cenné cíle v prostoru bojů.

Taktické jaderné zbraně mají obvykle mnohem menší sílu exploze než strategické jaderné zbraně, které nesou mezikontinentální balistické rakety, strategické bombardéry nebo raketové ponorky.

Varianta B61-12 by teď měla nahradit starší verze těchto pum. Pozemní operátoři mohou těsně před použitím pumy nastavit sílu exploze na 0,3, 1,5, 10 nebo 50 kilotun. Pro srovnání síla nedávné nejaderní exploze v Bejrútu odborníci odhadují na 0,3 až 0,4 kilotun, zatímco bomba svržená v roce 1945 na Hirošimu měla sílu cca 15 kilotun.

Další článek: Test levné multifunkční tiskárny do domácnosti: HP DeskJet Plus Ink Advantage 6075

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,