Apple | Steve Jobs | Steve Wozniak | Osobnosti počítačové historie

Steve Wozniak: hacker, který postavil první počítače značky Apple

  • Steve Wozniak je neobyčejně nadaný elektroinženýr, který se narodil ve správný čas ve správném údolí
  • Spolu se Stevem Jobsem stáli u zrodu úspěchu Applu
  • Navrhl první počítače značky Apple

Apple zná každý. A téměř každý zná i Steva Jobse, zakladatele Applu. Jobs byl sice ikonickou osobou ztotožněnou s Applem, ale firmu nezaložil sám. Když pomineme třetího do party Ronalda Waynea, který se pro nedůvěru v budoucnost firmy raději rychle vypařil, tak tím druhým a zásadním byl Steve Wozniak.

Dnes slaví Steve Wozniak 70. narozeniny. K této příležitosti vydáváme aktualizovanou verzi tohoto článku, který na Živě.cz vyšel před čtyřmi roky. 

Narodil se v roce 1950 v kalifornském San Jose, tedy na jednom z konců křemíkového údolí, které mělo pro jeho osud sehrát zásadní roli. Jedním z jeho dědečků byl imigrant z Polska, což vysvětluje jeho „neanglické“ příjmení. On sám si dával říkat „Woz“.

Steve Wozniak

Spoluzakladatel Applu, počítačový inženýr, architekt a programátor.

  • narození: 11. srpna 1950
  • původ: San Jose, USA

Zájem o elektroniku a to, co dnes nazýváme hacking, provázel tohoto zkoumavého kluka od raných let. Nezůstalo přitom jen u počítačů, které ostatně v jeho mládí ani neexistovaly. Počátkem sedmdesátých let například vymyslel chytrou „blue box“, což byla malá krabička, která dokázala vyslat na telefonní linku speciální signál matoucí ústřednu – váš hovor byl jakoby ukončen, ale ve skutečnosti pokračoval dále. Zadarmo. Moc populární věcička.

Bylo to samozřejmě na hraně, respektive za hranou zákona, co si budeme povídat, ale hackerství zkrátka znamená i určitá rizika. Wozniak ostatně narazil už první rok na univerzitě – z University of Colorado Boulder jej vyloučili, neboť se mu podařilo prolomit do místního počítačového systému a začal z něj rozesílat vtipné zprávy na všechny strany.

Wozi, s Jobsem by sis mohl rozumět

Postupně přešel do Berkeley, kde započal se studiem v roce 1971, ale protože získal práci u Hewlett-Packard, tak studium přerušil. Nejprve na rok či dva, ovšem léta plynula, takže inženýrský titul dokončil až v roce 1986, kdy už byl slavný a „za vodou“.

987074594
Steve Jobs a Steve Wozniak. Zde už nad produkty své firmy Apple (zdroj: Flickr, Detrolty2k, CC BY 4.0)

Bylo to v roce 1971, kdy ho přítel Bill Fernandez vyzval, ať se seznámí s jeho spolužákem, jakýmsi Stevem Jobsem. Tento o pět let mladší kluk se prý také zajímá o elektroniku. Takto první setkání líčil Woz později.

Z nějakého důvodu se stali přáteli. Protiklady se zjevně opravdu přitahují, neboť jen těžko hledat rozdílnější osobnosti, než byli Jobs a Wozniak. Jeden extrovert, který měl o všem spoustu řečí a pomalu rostl v prezidenta zeměkoule bez pořádných znalostí v oboru, ovšem s o to větším sebevědomím, zatímco ten druhý byl introvert a samouk se skvělým citem pro elektroniku a s nápady na výtečná technická řešení. Zřejmě cítili, že by si mohli navzájem pomoci.

Diskuze (18) Další článek: Na mobilech se v Česku poprvé surfovalo více než na počítačích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,