Steve Koenig o technologických trendech a inovacích

Populární každoroční výstava CES se blíží a Steve Koenig, který za ní stojí, představil současné trendy a jak technologie mění trh.

Hned na začátku příštího roku – 6. až 9. ledna se opět uskuteční slavná výstava CES, kde budou výrobci představovat nové produkty, technologie i prototypy, které se dostanou na trh v roce 2015 nebo až v budoucnosti.

Steve Koenig ze společnosti CEA, která má CES na starost, představil v rámci prezentace v NetClubu současné technologické trendy a inovace, které mění trh k lepšímu.

Technologický trh roste

Oproti roku 2010 se v současnosti za technologické produkty utratí téměř o sto miliard dolarů více. V rámci prezentace jde o srovnání 921 miliard dolarů v roce 2010, přičemž v roce 2015 se očekává 1,03 bilionů dolarů, které uživatelé zaplatí za technologické produkty nejrůznějšího druhu.

 2014-12-17 v 10.16.24.jpg 2014-12-17 v 10.16.30.jpg

Pokud jde o jednotlivé trhy, největší podíl drží Asie, Severní Amerika a také západní Evropa. Nejnižší podíl je dle očekávání v Africe a Latinské Americe. Trendem je přibližování rozvíjejících se zemí těm rozvinutým, alespoň dle této metriky.

Základem je inovace

Technologie se mění velmi rychle a často se stává, že pouhé zlepšení nestačí a změna je mnohem razantnější. Typickým příkladem v prezentaci Steva Koeniga byly DVD a Blu-ray přehrávače. Zatímco DVD přehrávače byly extrémně populární technologií postavenou na optickém systému, která dosáhla až na 97 % pokrytí trhu, v případě „vylepšené“ verze v podobě Blu-ray už to je jen 31 %.

 2014-12-17 v 10.26.38.jpg
Optickou technologii nahradilo streamování z internetu

Důvodem je samozřejmě přechod z optické technologie na zcela nový systém, kdy uživatelé streamují filmy či seriály přes internet přímo do jejich zařízení, kterými mohou být chytré krabičky k televizi, mobilní zařízení jako tablety, telefony a další.

Současné a budoucí trendy

Mezi současné technologické trendy označil Koenig například internet věcí, který souvisí s miniaturizací elektroniky a propojením všeho možného do internetu. S tím souvisí i rozmach senzorů nejrůznějšího druhu, které měří všemožné fyzikální vlastnosti a vylepšují schopnosti zařízení.

 2014-12-17 v 11.28.18.jpg
I Samsung už staví platformu pro chytrou domácnost

Elektronika na tělo se také velmi rychle rozvíjí, především v oblasti chytrých hodinek a různých měřících náramků. Důležitým trendem je integrace biometrických systémů pro větší, ale zároveň pohodlnější zabezpečení.

 2014-12-17 v 10.27.35.jpg
Současné hlavní trendy

Velkým problémem je stále výdrž těchto mobilních zařízení na baterie. V současnosti se vyvíjí mnoho technologií, které slibují lepší baterie, jež vydrží dlouho, nabijí se během minut a do toho se zlepšuje efektivita solárních článků a jejich integrace do displejů. Vše se tak postupně dostává do finálních stádií, ale na některé velké revoluční technologie si zkrátka musíme ještě chvilku počkat.

 2014-12-17 v 11.18.45.jpg
Chytrá domácnost je propojená do internetu a s mobilními zařízeními

Mezi trendy, které se teprve rozvíjejí, označil Koenig rozšířenou a virtuální realitu, která je stále ve svém počátku a zatím pořád v hledáčku prvních uživatelů z oblasti geeků a technologických nadšenců. Jedná se tak například o Google Glass nebo Oculus Rift. V případě virtuální reality ale už máme na trhu jednodušší řešení od Samsungu postavené okolo mobilního telefonu Samsung Galaxy 4 a finální verze Oculus Rift pro běžné uživatele by se na trh měla dostat už příští rok.

Dalším velkým trendem je zdraví, jeho měření a gamifikace. Apple, Google i Microsoft už mají k dispozici aplikace, kterou shromažďují zdravotní data ze všech možných zdrojů pro rychlou analýzu a vyhodnocení.

 2014-12-17 v 11.18.36.jpg 2014-12-17 v 11.18.45.jpg

Na trh se ale chystají chytré šálky, které vyhodnotí obsah toho, co pijete, chytré kartáčky, které především pro děti udělají z čistění zubů hru a podobně. Chytrá domácnost úzce souvisí s internetem věcí a jednotlivé platformy už se také pomalu rodí od velikánů jako Apple, Samsung nebo Google.

CES a tři hlavní prostory

CES jako každý rok zaplaví Las Vegas technologiemi a naplní všechny hotely do maximální kapacity. Výstava bude rozdělena do tří míst - Tech East, Tech West a C Space, které je určeno pro marketingové šéfy a komunity z oblasti reklamy, obsahu a dalších kreativních oblastí.

 2014-12-17 v 11.23.59.jpg

Jednotlivé sekce výstavy budou rozdělené dle trendů. Bude se jednat o místa se zaměřením na 3D tisk, hry, vzdělávání, chytrou domácnost, sportovní technologie, zdraví, technologie pro děti, robotiku, senzory (sledování rukou, těla a podobně), chytrou domácnost, chytré hodinky a náramky, automatické systémy bez posádky (například drony a podobně), nositelnosti (elektronika na tělo) a nebude chybět ani sekce s příslušenstvím pro zařízení Applu. Můžeme se tak těšit na záplavu novinek, které si snad brzy budeme moci koupit.

 2014-12-17 v 11.20.10.jpg
Diskuze (6) Další článek: Storyous expanduje do západoevropských restaurací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,