Hardware

Sterrox je nový materiál pro vrtule počítačových ventilátorů. Má unikátní vlastnosti, tvrdí Noctua

Noctua přichází skoro po pěti letech vývoje na trh se zcela novým materiálem pro výrobu rotorů do svých ventilátorů. Materiál se jmenuje Sterrox a jedná se o velmi pevnou umělou hmotu, která zabraňuje, aby se rotory ventilátorů při vysokých otáčkách, nebo po delším namáhaní deformovaly.

Použití nového materiálu má pozitivní vliv na konstrukci nových ventilátorů. S obyčejným plastem totiž musel výrobce pracovat jinak. Třeba mezera mezi koncem lopatek a rámečkem ventilátoru se musela navrhnout tak, aby nedošlo k zaseknutí lopatky do rámečku vlivem roztažnosti materiálu. Ovšem nyní díky Steroxxu lze tuto mezeru zmenšit na pouhý 0,5 mm. Tímto výrobce docílil mnohem lepšího statickému tlaku ventilátorů při zachování identických otáček rotoru.

Nové ventilátory NF-A12x25 jsou tedy prvním zástupcem z řady používající tento nový materiál. Dá se očekávat že další modely budou brzy následovat a velmi brzy obmění celou nabídku výrobce.

Ventilátory budou k dispozici jako PWM, ale i s klasickým 3 pinovým konektorem. Budou mít low-noise adaptéry pro manuální snížení otáček pomocí odporů. Kompletní parametry najdete na stránkách výrobce. Cena je cca 750 Kč za kus.

Diskuze (22) Další článek: Nvidia zrušila kontroverzní GeForce Partner Program. Do herních značek pustí i konkurenci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,