Šťáva pro náročné: 18 výkonných zdrojů v testu

Zdroj ovlivňuje nejen stabilitu PC, ale i jeho spotřebu. Dnes se podíváme na výkonnější zdroje od 480 do 600 W.

Počítačový zdroj je hardware, který se testuje ze všech počítačových komponent nejhůře. Je totiž nutné jej naplno zatížit, simulovat reálné podmínky jeho provozu a změřit spoustu důležitých parametrů. U méně kvalitních zdrojů navíc hrozí, že samotné testování ani nemusí přežít. Aby bylo vůbec možné mezi sebou testované zdroje nějakým způsobem porovnat, rozdělili jsme je na tři kategorie jak podle udávaného výkonu, tak částečně s ohledem na cenu i předpokládané výsledky.

Všem zdrojům rovné podmínky

Dále bylo nutné stanovit typické zátěže pro každou kategorii tak, aby co nejvíce odpovídaly reálnému zatížení zdroje. Tyto zátěže i s odpovídajícími komponentami a rozložením výkonu do jednotlivých napěťových větví jsou uvedeny v tabulce níže. Podle nich jsme pak jednotlivé zdroje v té které kategorii zatěžovali. Údaje jsme získali z PSU kalkulátoru. Placená verze tohoto kalkulátoru umožňuje nejen vypočítat podle udaných komponent celkový výkon zdroje, ale také právě potřebné rozložení výkonu do jednotlivých větví zdroje jak pro zatíženou, tak i nezatíženou sestavu.

Běžné a středně výkonné zdroje (300 – 450 W)

ZátěžOdpovídající počítačová sestavaCelkový výkonZatížení jednotlivých napěťových větví
+3,3V+5V+12V1 a +12V3+12V2 a +12V4
Nízkánezatížená: jednojádrový procesor, pevný disk, dvě USB zařízení, ventilátor, grafická karta GeForce 7600 GT106,9 W3 A5 A3 A3 A
Střednízatížená: jednojádrový procesor, pevný disk, dvě USB zařízení, ventilátor, grafická karta GeForce 7600 GT205,5 W5 A9 A6 A6 A
Vysokázatížená: dvoujádrový procesor, pevný disk, dvě USB zařízení, ventilátor, grafická karta Radeon X1950 Pro249,8 W6 A10 A7 A8 A

 Zdroje do výkonných a herních počítačů (480 – 550 W)

ZátěžOdpovídající počítačová sestavaCelkový výkonZatížení jednotlivých napěťových větví
+3,3V+5V+12V1 a +12V3+12V2 a +12V4
Nízkánezatížená: procesor Intel Core 2 Duo pod 2 GHz, dva pevné disky, tři USB zařízení, dva ventilátory, grafická karta GeForce 7600 GT139,2 W4 A6 A4 A4 A
Střednízatížená: procesor Intel Core 2 Duo pod 2 GHz, dva pevné disky, tři USB zařízení, dva ventilátory, grafická karta GeForce 7600 GT249,8 W6 A10 A7 A8 A
Vysokázatížená: procesor Intel Core 2 Duo E6300, dva pevné disky, tři USB zařízení, dva ventilátory, grafická karta Radeon X1950 Pro306,1 W7 A11 A9 A10 A

Velmi výkonné zdroje pro nejnáročnější použití (560 – 600 W)

ZátěžOdpovídající počítačová sestavaCelkový výkonZatížení jednotlivých napěťových větví
+3,3V+5V+12V1 a +12V3+12V2 a +12V4
Nízkánezatížená: procesor Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, dva pevné disky, tři USB zařízení, dva ventilátory, zvukovka, grafická karta GeForce 8800 GTS/Radeon X1950 XTX152,5 W5 A8 A4 A4 A
Střednízatížená: procesor Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, dva pevné disky, tři USB zařízení, dva ventilátory, zvukovka, grafická karta GeForce 8800 GTS/Radeon X1950 XTX344,7 W9 A15 A9 A11 A
Vysokázatížená: procesor Intel Core 2 Duo 3,2 GHz, tři pevné disky, pět USB zařízení, tři ventilátory, zvukovka, grafická karta GeForce 8800 GTX483,0 W10 A18 A11 A19 A

Přímo pro testování zdrojů jsme navrhli a sestrojili tester, který umožňuje volitelně zatížit všechny důležité napěťové větve (každou až do 50 A) v libovolném počítačovém zdroji formátu ATX. Zároveň lze stiskem tlačítka simulovat náhlý nárůst odběru proudu, což se děje například při zapnutí 3D režimu v grafických kartách nebo při započetí počítání složitého úkolu výkonným procesorem. Dále tento tester samozřejmě měří proud v každé větvi i její napětí. Specialitou tohoto testeru je obvod, který dokáže přerušit síťové napětí na nastavitelnou dobu po krocích v rozmezí 10–990 ms (po 10ms krocích), což je čas, který bez vypnutí nevydrží žádný zdroj.

DSC00005.jpg DSC00007.jpg DSC00011.jpg
DSC00015.jpg DSC00019.jpg DSC00020.jpg
DSC00021.jpg DSC00022.jpg DSC03433.jpg

Simulace reálného provozu

Tento tester byl namontován do počítačové skříně jak kvůli snadné přenositelnosti, tak z důvodu simulování reálných provozních podmínek zdroje. Vzduch procházející testerem je odporovými a aktivními zátěžemi ohříván a jeho větší část je vysávána ven. Část teplého vzduchu se však dostane také do testovaného zdroje, což simuluje případ, kdy zastává zdroj běžně odvětrávání vzduchu ohřátého procesorem či grafickou kartou. Se zatížením zdroje navíc úměrně tomu roste teplota vzduchu v testeru, což odpovídá reálným podmínkám. Tester využívá pro měření teploty vzduchu také teplotních senzorů počítačové skříně, do které byl namontován.

Před započetím testování konkrétního počítačového zdroje jsme nejdříve zapsali jeho parametry udávané výrobcem, což je dovolené zatížení jednotlivých napěťových větví a celkové zatížení jejich kombinací. Z těchto hodnot jsme zvolili maximální zátěž zdroje a její rozložení do jednotlivých větví (pro každý zdroj individuální). Vše je uvedeno ve spodní části tabulky. Tyto udávané parametry nejsou nijak hodnocené, protože neporovnáváme zdroje podle výkonu, ale podle toho, jak si vedou v jednotlivých modelových situacích.

Kabeláž není radno podceňovat

Velmi důležitou a již hodnocenou kategorii (celkem 20 %) představuje kabeláž a konstrukce zdroje, u níž jsme hodnotili především to, zda má zdroj odpojitelné kabely, jestli obsahuje vstup pro regulaci svých ventilátorů, zda obsahuje také výstupy na ventilátory a další parametry, které jsou podstatné při jeho výběru. Samozřejmostí bylo také změření délky kabelů včetně zjištění počtu všech konektorů. Položka flexo v tabulce znamená, zda jsou jednotlivé kabely opleteny pro jejich snadnou manipulaci a pro větší pořádek v počítačové skříni, či nikoli.

Poté jsme každý zdroj namontovali do testeru a zapojili jednotlivé kabely tak, aby do první +12V větve testeru šel proud z 24pinového napájecího konektoru a z grafických 6pinových konektorů. Do druhé +12V větve byl zapojen pouze konektor pro napájení procesoru. Pokud byl pouze 4pinový, tak jsme ještě do téže větve připojili i 4pinové molex konektory, aby se kabely nepřehřívaly. Nakonec přišlo na řadu přilepení jedno teplotního čidla do místa vstupu vzduchu do zdroje a druhého na místo jeho výstupu. Pak jsme celou skříň uzavřeli krytem.

Ještě před zapnutím zdroje tlačítkem na čelním panelu jsme připojeným wattmetrem před testerem změřili jeho odběr v režimu stand-by. Jedná se o režim, ve kterém se zdroj nachází při vypnutém počítači pouze tlačítkem na skříni. Tato spotřeba je uvedena v tabulce; čím nižší je její velikost, tím lépe. Počítejte však s tím, že je v praxi vyšší, a to z toho důvodu, že jsou v tomto režimu napájeny z +5Vsb větve komponenty jako je USB klávesnice, myš či případně LED diody na desce a další. Tato větev je jako jediná při stavu stand-by aktivní.

Vysoké napětí může být nebezpečné

Poté již následovalo zapnutí zdroje a nastavení konkrétní nízké zátěže podle tabulky. Zdroj se při této zátěži zhruba 20–30 minut v chodu zahříval. Wattmetrem na jeho výstupu jsme změřili činný příkon zdroje ve Wattech a aktuální účiník. Zároveň proběhlo také přesným voltmetrem měření napětí na jednotlivých větvích zdroje. Napětí by se mělo držet v normě dané specifikací ATX12V a rozhodně by nemělo nijak kolísat.

Tolerance velikosti napětí

Napěťová větevToleranční rozsahMinimální napětíNominální napětíMaximální napětí
+12V±5 %11,40 V12,00 V12,60 V
+5V±5 %4,75 V5,00 V5,25 V
+3.3V±5 %3,14 V3,30 V3,47 V
+5VSB±5 %4,75 V5,00 V5,25 V
-5V±10 %-4,50 V-5,00 V-5,50 V
-12V±10 %-10,80 V-12,00 V-13,20 V

Z těchto naměřených napětí na jednotlivých větvích a nastavených proudů jsme (podle vzorce níže) vypočítali celkový výkon poskytnutý zdrojem a podělili jej celkovým činným příkonem. Výsledkem je desetinné číslo menší než jedna, z nějž jsme po vynásobení stem dostali celkovou účinnost zdroje v procentech.

Zároveň jsme ke každé napěťové větvi připojili digitální osciloskop a změřili zvlnění napětí. Výstupem každého zdroje totiž není rovné čisté napětí, ale mírně zvlněné či zašuměné. Právě maximální rozptyl tohoto zvlnění v milivoltech je u každé napěťové větve hodnocen. Osciloskop byl stále nastaven na rozsah 1 ms/dílek na ose x a na 10 mV/dílek na ose y.

Tvrdost zdroje jsme zjistili při střední zátěži za pomocí osciloskopu připojeného na první +12V větvi. Náhlé zatížení či odlehčení větve o 10 A (120 W) pak způsobilo chvilkový výkyv napětí směrem dolů či nahoru. Čím menší výkyv u zdroje nastane, tím je zdroj tvrdší a tím i kvalitnější. Nebude mu pak dělat problém například skokový nárůst odběru procesoru či grafické karty při započetí výpočtu.

Tolerance zvlnění napětí

Napěťová větevMaximální zvlnění a šum
+12V120 mV
+5V50 mV
+3.3V50 mV
-12V120 mV
+5VSB50 mV

Výpadky elektrické sítě

Jistě jste se už setkali s případem, kdy se vám z důvodu velmi krátkého výpadku elektrické sítě (řádově v desítkách milisekund, tzv. mikrovýpadky) například sám od sebe restartoval či vypnul počítač. Tuto situaci právě simuluje zmíněný přerušovač napětí s nastavitelnou délkou přerušení. Kvalitní zdroj by měl i delší mikrovýpadek ustát. V tabulce je hodnocena maximální délka přerušení, kterou zdroj ustál, aniž by se na jeho nejvíce náchylném +12V výstupu vyskytl jakýkoliv zákmit či pokles napětí. I zde se tedy uplatnil osciloskop.

Následovalo velmi důležité měření hlučnosti zdroje hlukoměrem umístěným 10 cm od zadní stěny zdroje. Zároveň jsme také hlučnost každého zdroje slovně okomentovali. Po dobu měření hlučnosti byly jedním tlačítkem najednou vypnuty všechny ventilátory uvnitř testeru zdrojů. Zmíněná čidla změřila teplotu vzduchu vcházejícího do zdroje i teplotu vzduchu z něj vycházejícího. Rozdíl teplot pak najdete v tabulce. Tato hodnota udává, o kolik °C se ohřál vzduch ve zdroji. Nakonec jsme také infračerveným teploměrem, nastaveným na měření maximální teploty, zaznamenali přes díry v zadní části zdroje teplotu součástek uvnitř.

Všechna tato měření byla prováděna jak pro nízkou, střední, vysokou, tak i pro maximální zátěž. Pouze teplota nebyla u maximální zátěže měřena, protože byl této zátěži zdroj vystaven pouze krátkou chvíli. V jednotlivých recenzích zdrojů v příštích číslech Computeru se můžete navíc těšit i na simulaci poklesu napětí v elektrické síti, který zajistíme regulovatelným autotransformátorem.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,