Stav internetové telefonie v českých zemích

Přibližně před rokem vyšel v Computeru 12/00 článek o telefonování po Internetu do zahraničí zdarma metodou PC-to-phone (z počítače přes Internet na jakoukoli telefonní stanici). Článek se setkal s nebývalým ohlasem, a tak se podívejme, jaká je situace po roce.
Tento článek vyšel v časopise Computer 11/01 dne 14. června 2001

Petr Sršeň: Psali jsme především o službě Dialpad.com, která umožňovala telefonovat do Spojených států neomezeně dlouho a přitom relativně kvalitně. Dialpad.com si získal po celém světě nesmírnou oblibu, vždyť službu využívalo asi 15 milionů uživatelů. A to nejen ze světa, častými uživateli byli například studenti amerických univerzit, kteří Dialpad.com využívali k telefonování mezi jednotlivými státy americké federace.

Jako rána z čistého nebe přišla na začátku května všem neamerickým uživatelům od Dialpadu.com zpráva, v níž se psalo: „… od 15. května 2001 nebude již dále fungovat základní služba Dialpadu, která umožňuje zdarma telefonovat metodou PC-to-phone do Spojených států.“ Jinými slovy, oznamovala konec kvalitního telefonování zdarma. Pravda, existuje ještě jedna služba, kterou jsme před rokem zmiňovali také – Hottelephone.com. Ta stále umožňuje telefonování do pětadvaceti zemí světa včetně USA. Nicméně služba je od začátku značně poruchová, má relativně složité ovládání i instalaci a pětiminutové omezení jednoho hovoru.

Konec internetového komunismu?

Ukončení služeb zdarma od Dialpadu se dalo čekat. Provoz podobné služby je finančně velmi náročný, především na hardware (převaděče hovorů z/do datové sítě – Internetu – do standardní telefonické sítě). Původní idea zakladatelů Dialpadu o získání peněz pravděpodobně počítala s příjmy z proužkové reklamy. O tu má ale v posledních měsících zájem stále méně inzerentů.

Dnes už začíná být jasná neefektivita modelu „vše zdarma, zaplatí se to reklamou“. Vzpomeňme třeba na tzv. freePC s pevně nastaveným prohlížečem, který měl zobrazovat reklamy. Všechny podobné firmy skončily dříve či později fiaskem (nebo bankrotem). Domnívám se, že brzy skončí i některý z poskytovatelů internetového připojení zdarma. V ČR jich máme minimálně pět, každý má slušnou uživatelskou základnu (řádově desetitisíce až statisíce klientů), ale chybí obchodní model na to, jak z nich vylákat peníze. Zkrátka, připravme se, že skončí éra „všeho zdarma“, a platí to i pro internetové telefonování.

Za všechno se platí

Naštěstí netřeba zoufat; telefonovat pomocí Internetu lze stále a navíc docela levně. Existují dva způsoby. Jeden je komfortnější, není k němu třeba počítač ani Internet, ale je dražší (a kvalitnější). Druhý je naopak technologicky náročnější, počítač i Internet jsou pro něj nezbytné, značnou výhodou ale jsou několikanásobně nižší poplatky za méně kvalitní hovor.

První způsob spočívá ve využití speciálních tarifů českých telekomunikačních operátorů (jak mobilních, tak „pevných“). Cena je výhodnější především proto, že hovor je veden co nejvíce po datových sítích (Internetu) a jen zlomek hovoru „teče“ skrze standardní telefonní síť. Tato technologie se uplatňuje i pro telefonování přímo z Internetu s tím rozdílem, že hovor je veden přes telefonní sítě v ještě menší míře.

V praxi to znamená, že na svém mobilním telefonu nebo na přístroji připojeném k pevné telefonní lince vyťukáte speciální dvojmístné předčíslí a potom požadované číslo toho, komu chcete volat. První dvojciferné číslo indikuje operátorovi, že si přejete využít právě zlevněného tarifu. Ovšem podle hesla „nechci slevu zadarmo“ i zde platíte do jisté míry za slevu, konkrétně v podobě zhoršené kvality přenosu hlasu. Je to ale únosné, jedinou slyšitelnou změnou je větší prodleva. Pokud chcete službu využívat, nemusíte si nikde nic aktivovat, stačí jen zvolit přesný postup u toho či onoho operátora (najdete je v rámečku). V případě, že využíváte předplacenou kartu (GO, Twist, Oskarta), je nezbytné mít dostatečný kredit.

služba Austrálie Hongkong Něměcko Norsko Španělsko
Eurotel NetCall 55* 13,60 21,00 10,00 10,00 10,00
Oskar Volám 77** 10,00 10,00 10,00 N/A 10,00
Paegas I-Call*** 15,00 21,00 10,00 10,00 10,00
Telecom Xcall**** 10,00 10,00 5,50 6,00 7,00
* s DPH, pro všechny tarify i GO kartu 24 hodin denně
** s DPH, pro Oskartu, a tarify bez závazku (neplatí tedy pro Dohodu s Oskarem a Slyším Vás) 24 hodin denně
*** s DPH, pro všechny tarify Paegasu i pro TWIST 24 hodin denně
**** s DPH, platí pro volání ze soukromé tel. stanice v pracovních dnech od 17.00 do 7.00 hodin, 24 hodin o víkendech a svátcích

Z tabulky je vidět, že u mobilních operátorů se ceny nejčastějších mezinárodních lokalit v podstatě neliší. Proto je z mobilů výhodné volat především pro obchodní účely, hovorné je přijatelné, kvalita také. Ceny platí po celý den, nerozlišuje se špička a slabé pásmo. Naopak pro soukromé účely je vhodné využít službu Xcall od Českého Telecomu, protože výhodné ceny platí až od 17 hodin. Z přehledu je také zřejmé, že Xcall nabízí oproti ostatním operátorům markantní slevy hovorného. Pokud telefonujete do ciziny jen občas, nebo vyžadujete kvalitní přenos hovoru, volte tuto možnost. Voláte-li často a především soukromě, čtěte dál.

Od mikrofonu ke sluchátku

Druhý způsob je klasická internetová telefonie, kterou nabízel a nabízí Dialpad a další. Princip volání jsem již vysvětlil v předchozím odstavci. Takže, co budeme k telefonování potřebovat? Osobní počítač (minimálně Pentium 100, 32 MB paměti, plně duplexní zvuková karta, mikrofon) a připojení k Internetu (minimálně 33,6 kb/s, ideální je 56 kb/s). Pokud budete chtít využít služeb zahraničního serveru, neobejdete se bez mezinárodní platební karty.

Volání je jednoduché. Nejprve si stáhnete program, pomocí něhož budete telefonovat (u Dialpadu nic nestahujete, díky java appletu vše probíhá v rámci prohlížeče MS Internet Explorer verze 4.0 a vyšší). Poté je nutné koupit volací kupón. Ani princip zpoplatňování není složitý: jen si zakoupíte kupón v určité nominální hodnotě. Získáte kredit, například 400 Kč nebo 50 dolarů a zároveň uživatelské a přístupové heslo. Pokud budete chtít telefonovat, přihlásíte se do systému, uskutečníte hovor a bude vám strhnuta příslušná částka z celkového kreditu. Funguje to v podstatě na stejném principu jako například X karta.

A jak koupit kredit? Záleží na tom, jakou službu si vyberete. V tabulce uvádím tři. Nejstarší službou na světě poskytující levné mezinárodní hovory po Internetu je Net2Phone (mimochodem, služeb Net2Phone využívá přes milion uživatelů po celém světě). Dříve u nás tuto službu dealersky nabízel Cesnet; po zakoupení Contactelem se přejmenovala na Red Call. Výhodou této služby je dobrá technická podpora v češtině (pracuje se i na lokalizaci obslužného programu pro volání) a hlavně si můžete zakoupit volací kupóny za české koruny a bez kreditní karty (někdo ji nemá, jiný se ji právem bojí používat). Další výhodou je, že Red Call nabízí kupóny s kreditem již od 400 Kč, takže si můžete službu vyzkoušet s relativně nízkými náklady. Velkou nevýhodou Red Callu jsou vysoké poplatky za hovorné oproti zbylým dvěma službám (viz tabulka).

služba Austrálie Hongkong Něměcko Norsko Španělsko USA
Dialpad 2,30 2,30 2,00 2,30 3,50 1,10
Redcall 4,00 4,60 4,00 4,60 6,30 4,00
Worldcall 3,10 2,00 2,30 1,20 1,20 1,20
ceny jsou přibližné při kurzu 39 Kč / 1 USD

Druhou službou v pořadí je World Call od společnosti Worldonline/Tiscali. Bohužel je to jen dealerský prodej služby společnosti Callserve. A to bez jakékoli technické podpory. Dokonce i volací kupón si musíte zakoupit přes platební kartu z ciziny. Další nevýhodou je relativně vysoká cena za kupón – činí minimálně 20 britských liber, tj. cca 1 150 Kč. Výhodou jsou extrémně nízké tarify, obzvláště hovorné do USA a Kanady je velmi výhodné.

Poslední službou je již několikrát zmíněný Dialpad.com. Ten s poskytováním hlasových služeb po Internetu neskončil, jen všechny hovory zpoplatnil. Jak vyplývá z tabulky, cenově soupeří s Callserve. Dialpad má ale tu výhodu, že jeho kvalitní služby zná mnoho lidí. Navíc jsou i ceny kupónů přijatelné – existují varianty v hodnotě 10, 25 nebo 50 dolarů.

Metoda PC-to-PC (jde to i zdarma)

Pokud byste rádi telefonovali s partnerem kdekoli na světě a máte oba k dispozici počítač s připojením k Internetu, existuje pro vás bezplatné řešení. Jedná se o telefonování metodou PC-to-PC, kdy jsou počítače využity jako telefonní „vysílače/přijímače“ a Internet jako přenosové médium. Je tedy zřejmé, že kromě (snad) zanedbatelných poplatků za Internet neplatíte už nic víc.

Pro hlasovou komunikaci po Internetu lze využít jednak tzv. instant messangery, jako jsou aplikace ICQ 2000b nebo AOL Instant Messanger. Oba programy jsou velmi rozšířené (ICQ především v Evropě a AOL v USA) a jejich instalace i uvedení do chodu jsou intuitivní.

Existují také speciální programy určené pouze pro hlasovou komunikaci po Internetu. Nejznámější je buddyphone, který je zdarma (ale zobrazuje v sobě proužkovou reklamu, která zpomaluje internetové spojení). Také instalace a oživení buddyphone je jednoduché; buddyphone dokonce spolupracuje s ICQ (je ideálním doplňkem starších verzí ICQ; pokud tedy používáte ICQ 2000, je zbytečné buddyphone instalovat).

Další kvalitní aplikací je SpeekFreely, která je zcela zdarma, ale pro její instalaci je třeba jistých zkušeností.

Jak volat přes hlasové operátory

Jak používat službu Eurotel NetCall 55

Zvolte 55 + směrové číslo země bez nul + volané číslo v zahraničí.

Příklad volání do Německa: zvolíte 55 49 + volané číslo v Německu.

Jak používat službu Oskar Volám 77

Zvolte 77 + směrové číslo země bez nul + volané číslo v zahraničí.

Příklad volání do Německa: zvolíte 77 49 + volané číslo v Německu.

Jak používat službu Paegas I-Call

Zvolte 42 + směrové číslo země bez nul + volané číslo v zahraničí.

Příklad volání do Německa: zvolíte 42 49 + volané číslo v Německu.

Jak používat službu Telecom Xcall

Zvolte 052 + směrové číslo země bez nul + volané číslo v zahraničí.

Příklad volání do Německa: zvolíte 052 49 + volané číslo v Německu.

Diskuze (5) Další článek: Necháte se operovat strojem? Výsledky robotiky v lékařské praxi

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,