Elektřina

Státní příspěvek na energie: Podívejte se, kolik jste dostali, a upravte zálohy. Možná teď nebudete muset platit

Oživeno 31. prosince 2022 | Státní příspěvek v září snížil a některým domácnostem dokonce úplně vynuloval zálohy za odběr elektřiny. Jestli patříte do této skupiny a platby záloh jste v souladu s rozpisem od svého dodavatele odložili třeba až na příští rok, zkontrolujte si, jestli se mezi tím něco nezměnilo.

Za dveřmi je totiž zastropování cen energií, dodavatelé výrazně mění tarify, a to se projeví i v rozpisu zálohových plateb. Je pravděpodobné, že při platbě trvalým příkazem bude potřeba udělat změny.

image.png 
Tady byla podle zářijového plánu záloh nula

Původní článek z 27. září 2022 | Vláda vyhradila část rozpočtu na pokrytí zvýšených cen za energie. Ačkoli se tomu říká úsporný tarif, ve skutečnosti jde o stanovenou částku, kterou stát pošle dodavatelům energií. Ti ji občanům promítnou do záloh. V této fázi podpory se peníze připisují k místům pro odběr elektřiny.

Dodavatelé už tyto peníze dostali. Budou vás informovat přímo, ale na webu, případně v aplikaci, kde spravujete svůj účet za elektřinu, byste už ke každému odběrnému místu měli vidět 3500 Kč nebo 2000 Kč. Částka se liší podle tarifu, který pro odběr elektřiny používáte. Vyšší 3500 Kč je určena pro tarify D01d, D02d a D25d. Nižší 2000 Kč pro ostatní s výjimkou tarifů D27d a D61d, které nedostanou nic.

image.png
Distribuční sazby a výše příspěvku. Zdroj: ČEZ

Dodavatelé tyto částky zahrnou do záloh, případně rovnou do vyúčtování, pokud se už blíží. Měli byste proto nyní zkontrolovat plán záloh a případně upravit trvalé příkazy, pokud nechcete všechno nechat až na vyúčtování na konci období.

image.png
Dvě odběrná místa, na webu dodavatele jsou už vidět připsané platby

Tady je příklad jednoho takového plánu záloh, ze kterého vyplývá, že další platbu má u tohoto odběrného místa smysl poslat až v lednu:

image.png

Druhá část podpory se týká odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie,  které jsou běžně součástí vyúčtování elektřiny. Za každou spotřebovanou megawatthodinu se zde platí 599 Kč.

Diskuze (121) Další článek: Evoluce v praxi. Zmutovaní komáři získali extrémní odolnost vůči insekticidům

Témata článku: , , , , , , , , , , ,