eGovernment | Česko

Stát začne od července vydávat eObčanky. Ušetří nejednu návštěvu úřadu

Od 1. července se začnou u nás v Česku vydávat nové občanské průkazy s elektronickým čipem, tzv. eObčanky. Ty by měly sloužit ke snazšímu přístupu k informacím ze státních institucí skrze nový Portál občana. Oznámila to vláda na svém webu.

Nové občanské průkazy budou vybaveny elektronickým čipem nesoucím identitu držitele, budou tak sloužit k přihlašování na web. V plánu ministerstva je, že všechny úřady poskytující online služby by měly tento způsob autentizace podporovat do roku 2020. Pro uživatele je zde zádrhel v nutnosti pořídit si k počítači čtečku čipových karet, ty se ale naštěstí prodávají v řádu stokorun. Samotná výměna občanského průkazu pak nebude prováděna plošně, ale až souběžně s vypršením platnosti stávajících.

Nový Portál občana, který bude spuštěný 8. července, nabídne zpočátku 37 služeb na jednom místě. Mezi nimi bude možnost zažádat o potvrzení bezdlužnosti, potvrzení o pracovní neschopnosti či získat výpis z rejstříku trestů bez nutnosti navštívit úřad. Prozatím zde nelze čekat přímé napojení na všechny služby či možnost platit např. daně online z důvodu složitých státních procesů a dosavadních systémů.

Jak a proč si eObčanku zřídit se dozvíte ve videu:

Diskuze (61) Další článek: Na české silnice o prázdninách opět vyjede flotila vozů Street View

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,