Mobilní telefon | Smartphone

Starý smartphone nemusí skončit v koši. 10 způsobů, jak ho ještě můžete využít

  • Co dělat s vysloužilým chytrým telefonem? Neházejte ho do koše!
  • Našli jsme pro vás deset možností, jak ho prakticky využít
  • I stará zařízení tak mohou být užitečná

Navigace

Zdá se, že klasickým „krabičkovým“ navigacím pomalu ale jistě zvoní hrana. Na jejich pozici se derou stále propracovanější infotainmenty v automobilech, ale i chytré telefony. Jejich velkou výhodou je připojení k internetu, díky kterému si navigační aplikace může průběžně stahovat informace o dopravě a přizpůsobovat trasu aktuálním podmínkám.

Pokud na této funkci nutně netrváte, můžete vysloužilý telefon použít jako navigaci, a to jak automobilovou, tak i cyklistickou nebo pěší. Stačí si stáhnout a nainstalovat aplikaci, která nepotřebuje ke svému fungování mobilní data a ukládá si mapové podklady do interní paměti či na paměťovou kartu.

Spolehnout se můžete například na bezplatné Mapy.cz, které umí naplánovat cestu nejen pro automobil, ale i kolo či turistu. Vynikají zejména na území naší republiky, kde spoléhají na vlastní mapové podklady. Další možností, za kterou nemusíte platit, je MapFactor Navigator. I v tomto případě si můžete stáhnout mapy do zařízení a používat je offline – aplikace spoléhá na otevřené podklady OpenStreetMap.

V případě využití k turistice je výhodou, že vás nebude trápit zvýšené riziko poškození telefonu při úchytu na řidítkách či v boční kapse batohu, zato je nevýhodou, že starší telefony nemusí takto vydržet celodenní výlet kvůli akumulátoru. Powerbanka v záloze se proto může hodit. Při navigaci v autě tento problém pochopitelně odpadá. 

Diskuze (49) Další článek: Quadro RTX 6000 je nejvýkonnější mobilní čip současnosti. Čeká se i dostupnější RTX 2080 Ti do notebooků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,