Starý Napster skončil, zapomeňte

U Napsteru ve středu skončila podpora starých verzí klientů, používat se dá jen nová verze 10.3, která ale nepropustí prakticky žádné soubory.
Napster, který počátkem týdne ztratil šanci na odvolání u nejvyššího soudu sáhl k razantnímu opatření. Zrušil podporu všech předchozích verzí Napsteru až na tu poslední Napster 2 Beta 10.3. Ta obsahuje již extrémně zvýšenou ochranu proti sdílení nelegálních souborů a razí politiku, spíše zakážeme vše, než abychom pustili byť jeden problematický soubor. Pokud si tedy nainstalujete poslední verzi 10.3, čeká vás nemilé překvapení. Počet uživatelů na síti Napsteru se smrsknul na 1940 a počet nabízených souborů je jen 2619 (10 GB). Tyto údaje jsou ze čtvrtka odpoledne. Na síti Napsteru je tedy méně souborů, než má mnohý uživatel ve své soukromé sbírce.

Tím, že Napster razantně vypnul všechny staré verze, řada uživatelů ještě nestačila upgradovat své systémy, upgradování na nové verze je vždy jen pozvolné a v případě nového Napsteru ani nemají uživatelé před sebou vidinu něčeho lepšího. Proto je počet uživatelů mizivý a zvýšenná ochranná opatření navíc nepropustí většinu ze souborů. V současnosti je tak Napster prakticky nepoužitelný pro svůj původní účel a uživatelé spíše zůstanou u předchozích verzí a obrátí se na OpenNap servery. Pochopitelně celá řada již přešla na AudioGalaxy, iMesh a ostatní alternativní systémy.

Komunita okolo Napsteru dostala tak další citelnou ránu. Pochopitelně ta komunita již není tak velká co bývala a to platilo i před vypnutím starších verzí. Nyní jsou z této komunity opravdu již jen trosky. Komerční Napster, který bude startovat pomalu co nevidět, tedy nebude zahajovat ve zrovna přívětivých podmínkách.

Diskuze (15) Další článek: Microsoft nebude rozdělen

Témata článku: , , , , , , , ,