Prohlížeče | Windows 10 | Edge

Starý Edge to má spočítané. Microsoft jej přes Windows Update nahrazuje za nový

Původní prohlížeč Edge uvedený spolu s Windows 10 to má definitivně spočítané. Microsoft začíná postupně distribuovat aktualizace označené jako KB4541301, KB4541302 a KB4541309, které starou verzi nahradí za novou postavenou na zcela jiných základech. Aktualizace je či bude (proces probíhá ve vlnách) dostupná přes Windows Update pro systémy Windows 10 v1803 a novější.

Microsoft v poznámkách k vydání vysvětluje, že nový Edge až na výjimky kompletně nahradí všechny funkce a nastavení původního prohlížeče. Jmenovitě:

  • Připíchnuté odkazy, dlaždice a zkratky ve Startu i na hlavním panelu se již budou otevírat v novém prohlížeči.
  • Všechny původní ikony a zástupci se nahradí za nové a odkazy z jiných aplikací či asociace se již budou otevírat v novém Edgi.
  • Do nového prohlížeče se přenesou hesla, oblíbené stránky apod.
  • Po prvním spuštění nového Edge vyskočí obrazovka informující, k jakým změnám došlo.

Nový Edge již nepůjde odinstalovat a vrátit se ke starému. Ten starý ale ze systému zatím nezmizí. Microsoft sám říká, že pouze zamete stopy ze všech viditelných míst. Proč? Nový Edge podle poznámek umí otevřít většinu původních protokolů, takže zatím ne všechny. Uživatelé tak možná ještě narazí na případy, kdy se otevře starý prohlížeč.

Původní Edge je ale především „zadrátovaný“ hluboko v systému a prostá aktualizace Windows do těchto úrovní nezasahuje. K tomu bude pravděpodobně nutný plný upgrade a aktualizace jádra. Části Edge jako vykreslovací jádro EdgeHTML nebo javascriptový engine Chakra se totiž ještě mohou používat na jiných místech v systému a kompletní přechod na Chromium zaberou ještě spoustu práce a testování. Pokud k této změně vůbec kdy dojde…

Nový Edge postavený na open source projektu Chromium má stejný základ jako Google Chrome, Opera, Vivaldi nebo také český Seznam. Díky tomu by měl vykreslovat weby stejně jako ostatní a získá také podporu stejných rozšíření. Díky nezávislosti na jádru systému Microsoft vydal Edge i pro starší Windows 7, 8 a 8.1, po letech opět zamířil na macOS a vůbec poprvé chystá prohlížeč také pro Linux.

via Ghacks

Diskuze (12) Další článek: Odhalení Androidu 11 bylo odloženo, unikly ale první novinky. Zaměřují se na ovládání domácnosti a hudby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,