Internet | Satelit | Poskytovatelé internetu

Starlink Elona Muska není jediný. Satelity OneWeb nabízejí rychlost 400 Mb/s

Když se řekne globální satelitní internet, většina si nejspíše vybaví široce medializovaný Starlink Elona Muska, nicméně ten zdaleka není jediný. Nízké oběžné dráhy chce hromadou družic obsadit hned několik hráčů, přičemž někteří jsou už i dál než Starlink.

Platí to třeba o společnosti OneWeb, ve které byl dříve zainteresovaný i Google. Firma zkraje roku vyslala první várku šesti satelitů do výšky 1 200 kilometrů a nyní se oficiálně pochlubila, že fungují. Během jihokorejských testů pokořilo satelitní spojení rychlost 400 Mb/s při relativně slušné latenci 40 ms.

Satelity přenášejí data v pásmu Ku (část SHF), kterému jsou vyhrazené frekvence 12-18 GHz. Na stejných kmitočtech by měl komunikovat i zmíněný Starlink a to u družic v podobné výšce okolo 1 150 km nad zemským povrchem. Druhá část satelitů Starlink však bude obíhat Zemi ve výšce okolo 340 km a ty by měly používat pásmo V (část EHF) s ještě mnohem vyšší frekvencí milimetrových vln 40-75 GHz. Tady už bude velký oříšek s atmosférickým rušením podobně jako u 5G mmWave.

OneWeb hodlá přejít do komerčního provozu už v roce 2021, přičemž výhledově počítá s vynesením až 900 relativně malých satelitů. Každý z nich váží pouze 150 kg a na jejich vývoji spolupracuje OneWeb s evropským Airbusem a konsorciem dalších výrobců.

Diskuze (9) Další článek: Německo chce zavést povinné očkování proti spalničkám. Pro děti i některé dospělé

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,