Letadla | Starlink | Připojení k internetu

Starlink bude k dispozici na palubách letadel už v příštím roce. SpaceX slibuje rychlost až 350 Mb/s

SpaceX inzeruje na svém webu službu Starlink Aviation. Slibuje širokopásmové připojení o rychlosti až 350 Mb/s s nízkou latencí a neomezenými daty pro každé letadlo, ve kterém bude nainstalována. Zájemci si ji mohou rezervovat za 5 000 dolarů (cca 126 tisíc korun) s tím, že dodávky začnou v roce 2023.

„Díky latenci pouhých 20 milisekund se cestující mohou věnovat činnostem, které byly dříve během letu nemožné, včetně videohovorů, hraní online her, virtuálních privátních sítí a dalších aktivit s požadovanou vysokou rychlostí přenosu dat.“ uvádí SpaceX. „Internet v letadle bude stejný, jako kdybyste k němu měli přístup z domova,“ napsal na Twitteru generální ředitel Elon Musk.

Internet na palubách letadel

Služba pro letadla bude využívat „nízkoprofilový letecký terminál“ s „elektronicky řízenou fázovanou anténou, poskytující novou úroveň spolehlivosti, redundance a výkonu“. Zařízení má zjednodušenou konstrukci, jež umožňuje rychlejší instalaci a tím i kratší odstávku letadla. Součástí dodávky hardwaru jsou také dva bezdrátové přístupové body a veškerá kabeláž.

Jednorázové náklady na hardware činí 150 000 dolarů (cca 3,8 milionů korun) bez instalace. „Instalaci může provést vaše současná servisní organizace nebo vám společnost Starlink může doporučit zkušené a kvalifikované odborníky,“ uvádí SpaceX.

Měsíční poplatky za služby činí 12 500 až 25 000 dolarů (tj. cca 315 až 629 tisíc korun). Provozovatel nevyžaduje uzavření dlouhodobé smlouvy a všechny plány zahrnují neomezená data. Na hardware se vztahuje záruka po dobu, po kterou si zákazníci službu předplatí.

Starlink Aviation bude mít globální pokrytí. Vzhledem k tomu, že se družice pohybují na nízké oběžné dráze, jsou vždy nad hlavou nebo v blízkosti satelity poskytující dostatečně silný signál. Služba bude k dispozici během letu nad zemí a nad vodou, jakož i na zemi během pojíždění, vzletu a přistání.

Letecké společnosti mají zájem

Doplňkové typové osvědčení (STC) se připravuje pro následující letadla: ERJ-135, ERJ-145, G650, G550, Falcon 2000, G450, Challenger 300, Challenger 350, Global Express, Global 5000, Global 6000 a Global 7500. V plánu je postupné rozšiřování seznamu podporovaných letadel.

Starlink nedávno obdržel povolení Federální komise pro komunikace (FCC) k poskytování satelitních internetových služeb v pohybujících se vozidlech, na lodích a v letadlech. Ještě před získáním tohoto souhlasu jednala SpaceX s leteckými společnostmi o nasazení Starlinku do letadel. V dubnu aerolinky Hawaiian Airlines uvedly, že od příštího roku budou nabízet službu Starlink cestujícím bez příplatku.

Služba Starlink Aviation by mohla SpaceX pomoci zlepšit finanční situaci, která utrpěla újmu v důsledku toho, že věnovala terminály a služby na válkou zmítanou Ukrajinu. „SpaceX přichází o ~20 milionů dolarů měsíčně kvůli nezaplaceným službám a nákladům souvisejícím se zvýšenými bezpečnostními opatřeními na obranu proti kybernetické válce, ale budeme to dělat dál,“ napsal Musk na Twitteru.

Starlink minulý měsíc předvedl ukázku satelitního internetu na letu JSX Air mezi Burbankem a San Jose v Kalifornii a údajně dosáhl rychlosti vyšší než 100 Mb/s. Generální ředitel JSX Alex Wilcox uvedl, že letecká společnost začne nabízet Starlink Aviation na letech s cestujícími v říjnu.

Diskuze (3) Další článek: Je tady velká aktualizace Windows 10. Nikdo ale neví, co je v ní vlastně nového

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,