Staré fláky mají šanci aneb podpora DOS aplikací ve Win Vista

Jako odměnu za snahu mnohých čtenářů redakčního VistaBlogu zjistit, jak jsou na tom Windows Vista se schopností (pohodlně) provozovat staré, pro MS DOS určené programy a hry, můžeme vnímat právě tento článek. Fungují programy pro DOS pod Vistami pohodlně, nebo cosi skřípe?

S každou další generací Windows se podpoře aplikací určených pro MS DOS vzdalujeme. Mnozí z nás je přitom potřebují využívat. Ať již pro účetnictví, evidenční systémy, nebo čistě jen pro zábavu. O tu se starají desítky postarších herní titulů (dnes však často abandonware), na než nelze nevzpomínat bez zatlačení slzičky do oka. Ostatně i mě k napsaní tohoto článku motivovala neuvěřitelně zábavná, skoro sedmnáct let stará hříčka Ski or Die.

Podpora 16-bit aplikací ve Windows Vista

Šestnáctibitové aplikace jsou ve Windows Vista podporovány. Ani zde ale nechybí nějaké populární či proklínané „ale“. Na dvaatřicetibitových verzích nových Windows si šestnáctibitové programy spustíme. Některé. Stejně jako na všech operačních systémech řady Windows NT nebudou fungovat ty, které ke svému běhu vyžadují použití šestnáctibitových VxD ovladačů. Stejně tak nepoběží ani ty programy MS DOSu, které vyžadují spuštění přes celou obrazovku. Pokus o jejich spuštění vyvolá chybovou hlášku.

Neradujme se však dopředu. Tlačítko Přeskočit neznamená, že se systém s během DOS aplikace přes celou obrazovku smíří. Nesmíří. Na tlačítko Přeskočit totiž vůbec nereaguje.

Jasnější je situace ve čtyřiašedesátibitových edicích. V nich šestnáctibitové aplikace a instalátory, ale i aplikace používající šestnácti- a dvaatřicetibitové ovladače, vůbec nejsou podporovány. Systém zahlásí, že program nelze spustit z důvodu nekompatibility se čtyřiašedesátibitovými Windows. Nechybí obligátní výzva ke kontaktování výrobce.

Nemyslím však, že EA se chystají naprogramovat Ski or Die 2007 (byť by měl jistě větší úspěch než mnohé „tradiční“ série).

Rozklikněte: V takovém rozlišení jsme hráli na začátku devadesátých let. Mimochodem snímek je tak složitý, že jej ani při daném rozlišení nelze rozumně zkomprimovat do JPEG pod 100 KB

Řešení? DOSBox a VirtualPC

Každý problém má naštěstí nějaké řešení. Jedno si popíšeme již dnes, ke druhému se, pokud se ve světě IT nestane nic neočekávaného, co by upoutalo naši redakční pozornost, vrátíme již ve středu. V obou případech jde o nasazení emulátorů. Dnešním řešením je emulátor MS DOSu DOSBox, řešením středečním potom využití komplexnějšího nástroje Microsoft Virtual PC 2007 a instalace MS DOSu, případně (a lépe) FreeDOSu. DOSBox je k dispozici i pro jiné platformy než Windows, Virtual PC nikoliv. Na jiných platformách lze využít konkurenční virtualizační produkty, například VMWare. Na Windows je však Microsoft Virtual PC sázkou na dobrou kompatibilitu.

DOSBox by měl být s Windows Vista kompatibilní od verze 0.65, při stažení nejnovější 0.70 tedy můžene být v klidu. Odkazy pro stažení najdeme na domovské stránce programu. V tuto chvíli neumíme bohužel ověřit, zda DOSBox běží i na čtyřiašedesátibitových Windows Vista. Necelého 1,5 MB nikoho nezatíží na déle než několik desítek vteřin, vrhněme se tedy na instalaci. Ta je zcela standardní, využívá Nullsoft Installer, jenž ji provede na jediné kliknutí.

DOSBox se spouští například zástupcem v nabídce Start. Výhodou tohoto řešení oproti prosté instalaci MS DOSu (ale ne FreeDOSu) do virtálního stroje je to, že automaticky nainstaluje, nakonfiguruje a používá zvukovou kartu. A že je o co stát, pamětníci potvrdí. Zvuk produkovaný Ski or Die byl na dobu PC Speakerů něčím zcela neuvěřitelným, speciálně pak na 440 KB, které hra zabírá.

Abychom emulátoru umožnili přístup k datům na disku, musíme namapovat nějaký adresář jako diskovou jednotku v DOSBoxu. To se provede jednoduchým příkazem mount, v mém případě například:

mount d E:\Software\Games\Skiordie

Nyní stačí požadovaný program spustit. Touží-li někdo sáhnout také po Ski or Die, není nic jednoduššího. Hra je uvolněna jako abandonware a je tedy volně k dispozici ke stažení. Najdeme ji například na stránkách serveru Abandonia.com. Na dnešní dobu je vzhledem ke geniální hratelnosti a zábavnosti až překvapující velikost souboru 330 KB. Již v roce 1990 se tak hra vešla na jedinou tehdejší disketu. Ve středu si ale ukážeme, jak (ve Win32) emulovat i toto dávno přežité zařízení.

Při emulaci pomocí DOSBoxu nelze předpokládat, že se spuštěný program spokojí se systémovými prostředky, které měl k dispozici na strojích odpovídajících době svého vzniku. Ve skutečnosti samotný DOSBox jen pouhým během v příkazové řádce konstantně spotřebovává 5 % výkonu procesoru Core 2 Duo T7200. Některé složitější hry, například Duke Nukem 3D jsou pak na slabších strojích zcela nehratelné. Po chvilce hraní, kdy samozřejmě zátěž na CPU oproti běhu v příkazové řádce stoupá, se také roztáčejí ventilátory, podobně jako při hraní moderních 3D her. Není se však čeho bát a za tu možnost práce se starým programem či chvilku zábavy při geniálních hříčkách první poloviny devadesátých let to stojí.

Diskuze (111) Další článek: Telefónica zveřejnila nový velkoobchodní ceník ADSL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,