Staňte se anonymními!

Rozvoj internetu a jeho vnitřní propojení různorodými vazbami nadělal řadu vrásek bojovníkům za svobodu jedince. Uživatelé si bohužel často ani nejsou vědomi, co všechno o sobě při pohybu světem sítě prozrazují. Jakými cestami se tomu lze alespoň částečně bránit?

Pokud si myslíte, že během prostého prohlížení webových stránek nemůže být narušeno vaše soukromí, jste na omylu. Pohledem na záznam webového serveru, tedy oné vzdálené strany, od níž získáváte informace, byste zjistili poněkud krutější pravdu: spolu s adresou požadované stránky váš prohlížeč může odesílat také IP adresu, verzi operačního systému či adresu dříve navštívené stránky.

Tajnými cestami pomalu

Všechny zmíněné informace jsou zahrnuty v takzvaných HTTP hlavičkách, jejichž obsah jako koncoví uživatelé nemůžete přímo z prohlížeče ovlivnit. Své uplatnění zde proto nalézají speciální webové stránky a samostatné aplikace, jež dokáží původní hodnoty zamaskovat nebo dokonce úplně odstranit.

Názornou ukázku za všechny tyto v určitém slova smyslu „zlobivé“ hlavičky představuje například tzv. referer. V jejím obsahu se předává informace o tom, z jaké stránky odpovídající uživatel na webový server přišel. Ačkoliv právě vyřčený fakt na první pohled vypadá zcela nevinně, dokáže hlavička referer nepřímo prozradit například to, jaký řetězec jste hledali v konkrétním vyhledávači.

Jak již bylo řečeno, blokování obsahu předávaných hlaviček a proměnných můžete svěřit některé ze specializovaných aplikací nebo webových stránek. Řada z odpovídajících programů pak vaši komunikaci směruje skrze síť externích proxy serverů, což však může znamenat výrazný pokles rychlosti spojení. Alespoň částečná anonymita je tedy v konečném důsledku bohužel vykoupena tímto způsobem.

Jednotlivé proxy servery se liší tím, kolik informací dále posílají. Dokáží odstranit nebo pozměnit některé potenciálně citlivé hlavičky, a tím jako by zatarasit zpáteční cestu vedoucí k vám. Také z tohoto důvodu zkušení hackeři svou nekalou komunikaci velice často směrují skrze řetěz cizích počítačů, a tak ztěžují zpětné vystopování.

Nevyzrazujte o sobě světu vše

Patříte-li do skupiny paranoidních uživatelů, můžete samozřejmě použít ještě několik dalších technik pro větší ukrytí své identity. Tím nejjednodušším přístupem je neuvádění svého skutečného jména či dobře známé přezdívky na diskusních fórech, a to zejména těch, která společně s tím zobrazují také IP adresu. Odpovídající „náhradní“ přezdívky byste pak měli rotovat, od věci není ani použití privátní IP adresy za branou proxy serveru poskytovatele namísto veřejné (samozřejmě pokud to váš poskytovatel internetu nabízí).

Jestliže nechcete svému poskytovateli internetu dovolit, aby na první pohled (respektive vyhledávání) nalezl některé vámi navštívené citlivé adresy, můžete použít jejich kódování. Takovéto cílené znečitelnění cílového URL nabízejí například některé z anonymizujících webových stránek, jejichž přehled naleznete v tabulce. Obsah cílové stránky přitom samozřejmě zůstává nezměněn.

Dokonalé anonymity na internetu nelze dosáhnout, nutno však říci, že také tento fakt má své výhody. Jen stěží si totiž lze představit internet plný naprosto anonymních entit, jejichž případná postihnutelnost za nekalé činy by se tímto odvála do říše snů. Pokud o sobě ale nechcete vyzrazovat některé citlivé informace, nemusíte – proč by vzdálený server měl vždy vědět, z jaké stránky jste přišli či jakou verzi operačního systému používáte?

Anonymizující aplikace
ArchiCrypt Stealth Aplikace ArchiCrypt Stealth všechny možnosti utajení nabízí prostřednictvím příjemného grafického rozhraní. Vyniká zejména poměrně širokým spektrem anonymizujících funkcí.
GhostSurf 2006 Spolehlivá aplikace, která vzdálenému serveru neprozradí nic víc, než je zapotřebí. Také v tomto případě jsou všechny funkce zaobaleny do slušivého zlatočerného rozhraní.
Steganos Internet Anonym Velice snadno ovladatelný anonymizér, který sází na uživatelskou přívětivost a minimální nutnost dalších nastavení.
Online anonymizéry
www.anonymizer.com Co do kvality se jedná o jeden z nejlepších online anonymizérů, odstraňuje velké množství potenciálně citlivých informací
www.anonymouse.org Výhoda tohoto anonymizéru spočívá především v jednoduchosti použití, skrývá například vaši IP adresu či název a verzi webového prohlížeče
www.guardster.com Kromě skrývání informací o použitém prohlížeči nabízí také možnost blokování obsahu webových stránek, například skriptů, obrázků a cookies
www.pureprivacy.com Největší předností tohoto anonymizéru je vysoká rychlost, automaticky navíc odstraňuje obrázky, což však ne vždy musí být výhoda
www.proxify.com Ukrývá informace o použitém webovém prohlížeči, zároveň s tím také kóduje URL cílové stránky

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 9/06.

 

Diskuze (37) Další článek: Aktualizováno: Microsoft očekává žalobu od Adobe

Témata článku: , , , , , , ,