Umělá inteligence | Neuronová síť

Stane se z nás jen želé a kamera. Díky izraelskému vynálezu už nebudeme muset vůbec přemýšlet

Umělé superinteligence AGI možná nikdy nedosáhneme, nebylo by to ale na škodu, v nejbližších sto letech si totiž nejspíše vystačíme jenasistenční AI

Tedy s umělou inteligencí, která bude mít asi takovou schopnost sebeuvědomění jako klika u dveří. A přesto z nás udělá lidi se superschopnostmi skoro jako od Marvelu.

Možná z nás AI udělá jen hloupé želé

No, anebo nás naopak promění jen v jakési hloupé želé – třeba v kameru se základním rozpoznáváním obrazu. Právě o to se s trochou nadsázky pokouší izraelský startup InnerEye, jehož inženýři si všimli dvou fenoménů:

  1. Lidský mozek velmi dobře zpracovává zrakový vjem
  2. Ovšem jeho kognitivní/rozhodovací a přenosové/motorické funkce jsou už oproti stroji děsně pomalé

Co kdyby tedy právě ty dvě další funkce převzal stroj a lidské oko a mozek budou sloužit pouze jako hloupoučká kamera s detektorem předmětů?

Vidím zbraň + stisknu tlačítko = hromada času

K čemu by to bylo dobré? InnerEye svůj vynález demonstruje třeba na rozpoznávání zbraní na rentgenových snímcích z letištních skenerů.

Současná praxe funguje zhruba tak, že bezpečnostní specialista sleduje obraz na displeji, no a když uvidí zbraň, další drahocenné stovky milisekund propálí kognitivním zpracováním skutečnosti: „Hele, je to fakt zbraň!“ a ještě déle pak úspěšným dokončením pokynu pro prst: „Hele prste, stiskni bezpečnostní tlačítko!“

f9b8b090-c995-4208-b064-fd08a3aed77e
Když software nahradí některé části časově velmi náročného kognitivního procesu: „Vidím předmět X, a tak stisknu tlačítko“

InnerEye tyto kroky obejde jednoduše tak, že vám na hlavu nasadí headset s povrchovými elektrodami pro snímání EEG. Před tím inženýři strojovým učením vypracovali statistický model, jak váš konkrétní mozek na elektrické úrovni zareaguje, když v záběrech rozpozná zbraň.

Vidím zbraň + počítač = 3 až 10 fps

A teď to kouzlo. Když v produkční fázi uvidíte na monitoru opět zbraň, ve sledu elektrických pulzů, které sejme EEG headset se to projeví dříve, než o tom začnete na kognitivní úrovni přemýšlet („Hele, vidím zbraň!“).

Počítačový detektor tuto informaci poté sám předá bezpečnostnímu systému, který nějak zareaguje. Vy nebudete vůbec nic dělat – nebudete o té zbrani nijak hluboce přemýšlet, protož to vše by jen zbytečně spalovalo procesorový čas vašeho mozku a vy byste nestíhali registrovat další snímky.

Zacvičený expert díky InnerEye a skrze EEG správně registroval zbraň rychlostí 3 snímků za sekundu:

 

Zní po bizarně, ale delegací rozhodovacích funkcí na počítač dokáže člověk po zacvičení správně roztřídit rentgenové snímky z letiště rychlostí až 3-10 záběrů za sekundu! Zbraň uvidíte i tehdy, když se snímek na obrazovce zobrazí jen po dobu zhruba 100-300 ms.

Asi tam něco bylo, ale nebudu o tom přemýšlet

Skutečně to funguje. Když se totiž na takový rychlý sled záběrů sami podíváte, a pokusíte se o tom moc nepřemýšlet, všimnete si – na hraně vědomí –, že tam asi něco bylo, byť políčko jen probliklo.

Že tam něco bylo, je právě ta surová a kognitivně ještě nespolehlivě zpracovaná informace (pod)vědomím, z hlediska samotného vjemu a základního rozpoznání, které se promítne v EEG, to ale stačí.

1d93b78b-67e9-42c8-9006-41dd603bca38
Lidskou kameru lze použít i pro hledání průmyslových vad. Stačí opět vycvičit strojový model, jak vypadají běžné fotografie (nontarget) a jak ty, na které EEG zareaguje vzorem, který hledáme (target) 

Takto uměle vylepšený člověk, který se při sledování záběrů paradoxně snaží co nejméně přemýšlet, pak může nahradit hned několik dalších zaměstnanců.

Nabízí se samozřejmě otázka, proč nenahradit i lidské oči a identifikaci objektů v mozku, tento proces však díky schopnosti vizuální abstrakce zatím zvládáme lépe než počítač.

Když u toho nebudete moc přemýšlet a nedělat čárky na papír, nebude to bolet a uvidíte spolehlivě všechna smítka:

Stručně řečeno, když člověku řeknete, aby na fotografiích hledal namísto zbraní třeba palačinky, může začít prakticky ihned.

Aby ale dokázal spolehlivě rozpoznávat palačinky ve všech různých podobách a barvách i stroj, musíte ho to poměrně složitě naučit. V tomto případě se bude muset stroj naučit jen to, jak vypadá vaše neurální interpretace palačinky ve výstupu EEG, což je – zdá se – poněkud snazší.

Diskuze (20) Další článek: Mapy.cz mají nové letecké snímky okolních zemí. Prohlédnout si můžete i Przewodów, kam dopadla raketa 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,