Standard BTX nahrazující ATX likviduje šance AMD proti Intelu

Intel loni představil standard BTX, který se týká vnitřního uspořádání komponent v počítači pro optimální chlazení malým počtem ventilátorů. BTX by měl časem nahradit současný ATX a měl by se stát hlavní platformou pro PCI Express. Intel jej navrhl jako obecný standard pro všechny, schoval tam ale jednu malou kulišárnu. Jak naznačují aktuální informace od výrobců základních desek, je velmi obtížné až téměř nemožné vyrobit BTX desky pro nové procesory AMD.

Chyták spočívá v umístění paměti a procesoru. Tyto dvě komponenty jsou totiž dle specifikací dál, než AMD vyhovuje. Procesory Intelu totiž nemají vestavěný paměťový řadič, takže komunikace s pamětí jede přes prostředníka - vzdálenost tedy může být delší. Procesory AMD s vestavěnými řadiči paměti však vyžadují, aby paměti byly blízko u procesoru a to s BTX není rozhodně jednoduché.

Proto je možné, že ve standardu BTX, který by se měl uplatnit zejména v podnikových počítačích, kde se počítá s velkými objemy, bude mít Intel díky vlastnímu návrhu o poznání výhodnější pozici.

Zdroj: TechReport

Diskuze (76) Další článek: Červ Korgo.F se šíří internetem

Témata článku: , , , , , , ,