Stálo HandyExpo 2001 za návštěvu?

Od pátku do neděle probíhala ve Veletržním paláci v Praze výstava HandyExpo 2001. Pokud jste neměli čas veletrh navštívit, stručně vám představím nejzajímavější vystavované produkty.

Výstava byla spíše komornějšího charakteru, po výstavě nepobíhaly tisíce školních dětí (pokud tam nějaké byly, hrály si s vystavenými exempláři Palmů) a ani vystavovatelé se nesnažili překřičet či reprodukovanou hudbou přezvučit jeden druhého. V tomto směru tedy pěkná a klidná výstava. Na druhou stranu nutno podotknout, že nebyla obsazena ani celá výstavní plocha. Hala byla asi ve dvou třetinách přehrazena světle modrou plátěnou stěnou. A jediná významnější představená novinka byl kapesní počítač/telefon Handspring Treo 180 (zaujal i porotu na letošním COMDEXU a obdržel cenu „Nejlepší přenosný osobní počítač“).

HandyExpo

Treo 180K vidění byly i jiné výrobky a ty, které mě zaujaly vám představím. Netvrdím, že jsou nejlepší, nejhezčí či nejrychlejší, někoho jiného mohly klidně zaujmout úplně jiné výrobky. Kdybych tvrdil, že mě nezaujal Handspring Treo 180, lhal bych a nikdo by mně to stejně nevěřil. Treo je kombinací kapesního počítače s Palm OS a GSM telefonu. Pracuje v síti GSM 900/1800 MHz, podporuje SIMToolkit, zasílání SMS zpráv, má vestavěný prohlížeč web/wap stránek Blazer a chystá se i podpora GPRS (2+1) datových přenosů, kterou bude možno doinstalovat aktualizací softwaru. Přístroj obsahuje procesor 33 MHz Motorola Dragonball VZ, 16 MB paměti, lithium-ion baterie, Palm OS 3.5.2H, monochromatický displej (16 stupňů šedi, 160x160) a vestavěný mikrofon. Rozměry přístroje jsou 11 cm x 6.9 cm x 1.8 cm a hmotnost 153 g. Hovor lze přijmout nebo ukončit výklopným krytem a Treo lze také používat pouze jako kapesní počítač. Pokud nechcete být rušeni při práci můžete vypnout telefonní část. Na výběr máte model s vestavěnou klávesnicí typu QWERTY (Treo 180) nebo model s plochou pro rozpoznávání ručně psaného textu Graffiti (Treo 180g). Osobně bych si vybral Graffiti model. Uvedením na trh počátkem příštího roku bude asi hodně konkurovat větší Nokii 9210 nebo Ericssonu R380e a Motorole Accompli 008, které se ale co do funkčnosti nemohou s Treem rovnat. Jediným konkurentem nejspíše bude Sagem WA3050, který je ovšem asi dvakrát tak velký. Co teprve až přijde model s barevným displejem Treo 270?

iPAQMezi další zajímavé produkty patřily osobní počítače iPaq s PocketPC od firmy Compaq. Škoda jen, že nebyl vystavován model H3870 s technologií Bluetooth. Mezi vystavenými MP3 přehrávači dominoval iPod od Applu. Není větší než 2,5" pevný disk do notebooku, pěkná práce. Další zajímavý MP3 přehrávač byl iPAQ Personal Audio Player PA-2 od Compaqu, tak malý (6,9 cm x 5,6 cm x 2,0 cm), že se dá lehce ztratit.

NavTalk IIMezi přenosnými GPS navigátory mě zaujal NavTalk II GSM od firmy Garmin kombinující mobilní telefon (900/1800 MHz) se zabudovaným GPS přijímačem. V oblasti kapesních počítačů byl k vidění ještě jeden zajímavý kousek a to HandEra 330 s Palm OS, rozlišením QVGA (240x320), virtuální Graffiti ploškou, rotací obrazovky, dvěma sloty na karty (CF a SD/MMC) a dalšími zajímavostmi. Tento Palm je určen pro ty, kdo hodně pracují, málo hrají hry a neposlouchají MP3.

První ročník výstavy se podařil. Oblast kapesních počítačů má do budoucnosti velký potenciál, tím i tato výstava specializující se pouze na tuto oblast. Lepší malá specializovaná výstava, kde jsou lidi o tuto problematiku se zajímající, než jedna velká výstava snažící se pojmout vše.

Domluvila se i zápůjčka některých přístrojů, takže se máte na co těšit.

Diskuze (12) Další článek: Nadupaný pomocník

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,