Hudba, filmy, seriály | Autorské právo | Pirátství

Stále více pirátských doupat předává údaje o uživatelích. Teď už i populární YTS

Filmový torrentový katalog YTS už nějaký pátek bojuje s žalobami majitelů autorských práv a před pár dny souhlasil s novou dohodou, aby mohl přežít a existovat dále na internetu – poté, co zaplatí 150 tisíc dolarů poškozeným studiím.

Pro fanoušky kontroverzního katalogu by zkazky o vyrovnání mohly znít jako skvělá zpráva, kdyby součástí dohody nebylo i předání databáze uživatelů webu. U registrovaných tedy přístupové IP adresy, e-maily a další informace.

13d47b22-3624-4f1d-96fe-399f82fdf8b7
Pirátské YTS je populární i díky svému vzhledu

Specializované firmy poté dokázaly spárovat aktivitu v bittorrentové síti s konkrétními identitami a právníci mohli začít zvesela posílat žaloby i koncovým pirátům. Přinejmenším v jednom případě dorazila žaloba i člověku, který se do bittorrentové sítě připojoval skrze anonymizační VPN. Ani ta mu nepomohla, provozovatel VPN totiž zjevně na žádost jeho identitu také odkryl.

Seedr jako řešení

Právě žaloby na koncové uživatele může nakonec renomé YTS poškodit zdaleka nejvíce. Určitým řešením, tedy alespoň v zemích, kde zatím není kriminalizované samotné stahování audiovizuálního obsahu, mohou být služby jako třeba Seedr.

3ea79ac2-c569-4cae-ae82-34ab7dff876d
Seedr jako legální hack, který bittorrentovou síť promění v jakési Ulož.to. Uživatel tedy nic nesdílí – jen stahuje pro vlastní potřebu.

Seedr stáhne torrent za vás a vy z něj pak konečný soubor jako z jakéhokoliv běžného úložiště. Odpadá tedy právní riziko toho, že byste se vy sami dopouštěli ilegálního šíření autorsky chráněného audiovizuálního díla, na kterém je založený princip každé decentralizované P2P sítě pro sdílení filmů a seriálů.

Legální, ale v rozporu s dobrými mravy

Nutno však podotknout, že i takové jednání, byť v tuto chvíli legální, je přinejmenším v rozporu s dobrými mravy. Bez jakékoliv odměny totiž čerpáte plody práce někoho cizího.

obrázek 005.pngobrázek 004.png
Netflix, HBO, Amazon, Disney a další jako legální protipól, jehož popularita stále roste

Častým argumentem k pirátství je nedostupnost díla legální cestou, což je sice fakt, nabídka služeb jako Netflix, HBO, Disney, Amazon a dalších se nicméně zlepšuje, a tak nelze než doufat, že potřeba filmového a seriálového warezu jednou vymizí stejným způsobem, jak se to před pár lety velkou měrou podařilo v hudebním průmyslu Spotify, YouTube a podobným.

Diskuze (59) Další článek: Jak z lidí vymámit další předplatné? Google to zkouší přes fotky, bude je za paušál vybírat a tisknout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,