Wi-Fi | Router | Turris

Stále aktuální už devátým rokem. Český router Turris 1.x má stejný software jako novější modely

Správce národní domény CZ.NIC se v roce 2013 vrhnul i na vývoj hardwaru a představil první generaci Wi-Fi routeru Turris. Tu slavnou modrou kovovou krabici, kterou organizace rozdávala za korunu, resp. závazek, že uživatelé po následující tři roky nechají sledovat svůj internetový provoz. Mezi lidi se takto dostalo 1800 routerů.

A právě pro první generaci routeru i jeho revizi Turris 1.1 s přidaným USB 3.0 a slotem pro SIM v těchto dnech vyšel nový firmware Turris OS 5.3. Tato zařízení dosud běžela na starší trojkové verzi, u novějších byla jen nedoporučovaná experimentální podpora.

Aktualizace není automatická, ale provádí se přehráním firmwaru pomocí USB flashdisku. S postupem pomůže textový návod, případně video. CZ.NIC počítá s tím, že pro Turris 1.x vyjde také chystaný Turris OS 6.0.

Hardware Turrisů je ostatně i po letech pořád velmi dobrý nejen pro řízení sítě, ale též další aplikace. Uvnitř tiká dvoujádrový Freescale P2020 (1,2 GHz PowerPC e500) s 2 GB RAM. Nejnáročnější uživatele už dnes může brzdit jen gigabitový Ethernet. Problém bude spíš s Wi-Fi. Původní modely používaly karty standardu Wi-Fi 3 (802.11n), které neumožňovaly současný běh 2,4- a 5GHz sítě. CZ.NIC později připravil sadu s podporou Wi-Fi 5, ale ta už se dnes nedá sehnat.

Produkty i bezpečnostní systém Turris Sentinel neustále zdokonalujeme. To však neznamená, že nemyslíme na uživatele, kteří založili naši komunitu. Geniálně promyšlený a hardwarově naddimenzovaný návrh prvního routeru Turris nám umožňuje stále využívat možností první generace našich routerů, která vznikla v roce 2013 v rámci výzkumného projektu CZ.NIC. Náš systém detekce internetových hrozeb a automatických bezpečnostních aktualizací celé komunity uživatelů Turris chrání plnohodnotně i majitele těch nejstarších zařízení,” říká Petr Palán, šéf projektu Turris.

CZ.NIC už také připravuje nový výkonný router Turris Omnia 2022, který přinese rychlejší hardware, 10Gb/s Ethernet i Wi-Fi 6.

Diskuze (23) Další článek: Nová metoda zachycování uhlíku ze vzduchu využívá solární energii k přeměně CO₂ na palivo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,