Stahujete celá hudební alba v jednom souboru? Řežte je a třiďte je!

Ti z nás, kteří si potrpíme na kvalitní hudbu (ale i ti, kdo mučí své uši kompresí), čas od času narazí na oblíbených zdrojích pro stahování na kvalitní ripy hudebních alb v jediném souboru, jejichž přehrávání po částech umožňuje jen CUE popisek s rozvržením jednotlivých stop. Co když však kvůli písni z poloviny alba nechceme otvírat album celé?

Dostalo se nám do ruky (či spíše na disk) nové báječné hudební album v bezeztrátovém formátu (FLAC, Monkey`s Audio, WavPack apod.) v podobě dvou souborů? V tom větším je samotný hudební obsah (FLAC, APE, WV apod.), v tom menším pak popisky délek jednotlivých stop. Co ale dělat, pokud z praktických důvodů nechceme kvůli přehrání jedné stopy otevírat celé album? Není nic snazšího než zvukové stopy pěkně nařezat a jako bonus je můžeme i označit tagy a zatřídit. Najdříve ale dovolte krátkou motivační odbočku.

Proč vlastně jeden soubor a CUE?

Grupy vytvářející releasy bezeztrátových alb většinou dbají na kvalitu. Nejen komprese, ale i na kvalitu samotného ripu a doplňkových informací. Grabování CD se většinou odehrává v programu Exact Audio Copy a to při těch nejparanoidnějších nastaveních, kdy rip jednoho alba trvá i několik hodin - výsledkem však je teoreticky přesná kopie, na níž se neprojeví žádné opravné mechanismy atd. Lepších přechodů mezi stopami se pak dosáhne, pokud se přechody nekonají - tedy právě tehdy, kdy se celé album zkopíruje do jediného souboru i s mezerami. Pro důvěryhodnost je k albu kromě logu samotného Exact Audio Copy často přibalen ještě výstup programu AudioChecker, který na základě frekvenční analýzy zjišťuje, že jde opravdu o autentický rip bezeztrátového zdroje, nikoli o pouhou podvodnou bezeztrátovou rekompresi původně ztrátového audia (včetně ztrátového audia vypáleného zpět na Audio CD, kdy se samozřejmě ořezané frekvence do hudby nevrací).

CUE Splitter to zařídí

Pro rozřezání spojitých audiosouborů na soubory obsahující jednotlivé stopy je nejvhodnější použít program CUE Splitter. Jde o jednoduchý nástroj podporující formáty WAVE, MP3, FLAC, APE, OGG, WMA, MPC, WV a TTA, nechybí podpora DTS-WAV z DTS-Audio CD. CUE Splitter při prvním spuštění nabídne asociaci se soubory CUE, což je potřeba zvážit, neboť její asociace například s programem pro vypalování CD je výrazně praktičtější, osobně ji využiji častěji.

Postup je jednoduchý, program disponuje úplnou lokalizací. Postačí otevřít CUE soubor, zkontrolovat nastavení a kliknout na tlačítko Split!. CUE Splitter nabízí jednoduché možnosti doplňování metatagů do hudebních souborů, pro tuto činnost je však vhodnější použít některý ze specializovaných a mnohem propracovanějších nástrojů, na něž nahlédneme níže. Produktem CUE Splitteru jsou jednotlivé soubory rozřezané přesně podle časových údajů z CUE souboru.

Nastavení CUE Splitteru je jednoduché a pro základní funkčnost není nezbytné. Deaktivovat lze možnosti vytváření seznamu skladeb z alba (formát M3U), vytváření nového CUE souboru pro přesné přehrávání a vypálení stop na Audio CD či zápis metatagů do exportovaných souborů. Lze zvolit metody práce s diskem nezávisle pro čtení zdrojového i zápis exportovaných souborů, jakož i nastavit prioritu procesu. Nastavení priority nemá příliš význam, neboť na současných strojích je brzdou procesu řezání spíše výkon pevného disku než schopnost procesoru dekódovat zdrojový soubor a najít v něm přesné časové pozice.

Pojmenovat a třídit aneb kvalita si žádá pořádek

Po práci CUE Splitteru máme složku plnou souborů obsahujících po jedné stopě, případně i další soubory. Pro budoucí přehled je užitečné ponechat si logy Exact Audio Copy i AudioCheckeru. Playlisty (seznamy skladeb) dodané přímo v releasu či vygenerované CUE Splitterem můžeme klidně smazat, po přejmenování souborů bude potřeba stejně vytvořit nové.

Pro vyplnění tagů se používají různé nástroje, jichž existuje nepřeberné množství a funkce a použitelnost se kus od kusu lepší. Výborným kouskem softwaru býval český Media Tagger, jehož vývoj však již několik let neprobíhá, přitom starší stabilní verze jsou technologicky zastaralé a poslední beta je při použití velmi iritující svou nestabilitou. Kromě toho jí zásadní problémy s funkčností způsobují potíže sítě FreeDB, takže najít jakékoli novější album a automaticky vyplnit tagy je prakticky nemožné.

Mám-li doporučit programy, které dokáží Media Tagger zastoupit, lze říci, že mezi ty funkčně nejbohatší a nejlépe použitelné patří dvojice JaMP Organizer a MP3Tag. V případě MP3Tagu je potřeba vybrat ten pravý, neboť existuje několik programů stejného jména, byť kvalitativní rozdíly nejsou velké. Bohužel, nejen Media Tagger je postižen proglémy FreeDB, nicméně přinejmenším MP3Tag nabízí možnost vyhledání obsahu alba i na jiných serverech.

JaMP nabízí velmi dobré možnosti přejmenovávání souborů na základě vyplněného tagu a naopak. Jeho rozhraní a ovládání není zrovna standardní, po několika minutách zkoušení různých tlačítek a bohatého využívání funkce náhledu na výsledky rozličných funkcí. Abychom mohli soubory ve finále přejmenovat, pro což si jistě každý najde svůj systém (sám dávám přednost formátu "číslo název_skladby.přípona"), musíme jim nejdříve vyplnit tagy, na což se hodí právě zmíněný MP3Tag.

Ani MP3Tag není programem, který by vynikal standardním uživatelským rozhraním, o přehlednosti nemluvě. Podstatné však je, že je schopen vyhledat informace pro uložení do tagů na internetu - nejen na FreeDB, ale i na světovém či německém Amazonu, případně na serveru discogs. Po stažení potřebných informací je samozřejmě uložíme do souborů a následně můžeme přímo i v MP3Tagu provést základní přejmenování. Chybí bohužel pokročilé funkce typu nahrazení některých zanků apod. Pro jejich využití je třeba sáhnout například právě po JaMPu.

A co dál?

Máme-li nařezáno, označkováno, přejmenováno, případně zatříděno v diskové struktuře například podle žánru či formátu souborů, stačí již pouze spustit Foobar a vychutnávat oblíbené hity.

Diskuze (64) Další článek: Anatomie Radeona X2900 XTX na spoustě fotografií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,