Microsoft | Prohlížeče | Edge

Stáhněte si první beta verzi prohlížeče Microsoft Edge postavenou na jádře Chromium

Microsoft vydal v úterý 20. srpna první beta verzi svého prohlížeče Edge postavenou na jádře Chromium. Aktuálně je k dispozici pro operační systémy Windows a Mac OS. Podle předpokladů by měla být nová beta verze vydávána jednou za šest týdnů. Drobné aktualizace, opravující chyby a vylepšující zabezpečení, budou uvolňovány průběžně.

Microsoft Edge již nějakou dobu vychází v denních („canary“) a týdenních („dev“) vývojářských sestaveních. Beta verze by měla nabídnout především vyšší stabilitu a funkčnost – v hierarchii je hned po „kandidátech na uvedení“ („release candidate“) nejblíže stabilnímu sestavení. Stále se však jedná o testovací verzi, která může obsahovat chyby.

Od konkurence se zatím příliš neliší

Microsoft pracuje na zbrusu nové verzi svého webového prohlížeče Edge velmi intenzivně. Za posledních několik měsíců získal od uživatelů přibližně 140 tisíc ohlasů. Kromě toho těží také z „telemetrických dat“ a testování probíhá na široké škále strojů.

V beta verzi by dle vývojářského týmu měly fungovat všechny základní funkce. V praxi to znamená, že v prohlížeči Edge neuvidíte mnoho funkcí, které by ho zásadně odlišily od většiny konkurentů. Již ve vývojových verzích byl browser recenzenty hodnocen jako stabilní a rychlý.

Vývojáři také připravili a důkladně otestovali infrastrukturu pro aktualizaci prohlížeče. To v praxi znamená, že mohou v případě potřeby uvolnit novou verzi – například pokud zjistí chybu, kterou je nutné co možná nejrychleji opravit.

Microsoft přispívá k open source

Microsoft se ústy svého mluvčího pochlubil skutečností, že až do vydání beta verze přispěl více než tisícovkou návrhů do otevřeného projektu Chromium. Současně s tím je nutné podotknout, že se vzdal svého vlastního jádra. Hlavním argumentem bylo, že pokračování investic do projektu, který měl jen několik uživatelů, nebylo pro udržení celkového webového ekosystému zdravé.

Společně s beta verzí spouští Microsoft také program odměn za ohlašování bezpečnostních chyb. Uživatelé, kteří objeví v prohlížeči závažnou zranitelnost, mají nárok na finanční odměnu ve výši až 15 tisíc amerických dolarů, tedy v přepočtu bezmála 350 tisíc korun.

Beta verzi webového prohlížeče Microsoft Edge můžete stahovat z oficiálních stránek. Je k dispozici pro operační systémy Windows 7, 8, 8.1, 10 a Mac OS. Základní instalační balíček je velký necelé 2 MB, další součásti se pak stahují v průběhu instalace.

Diskuze (12) Další článek: Na robota inspirovaného švábem můžete bez obav šlápnout. Tedy pokud nevážíte víc než 60 kilo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,