Hardware | SSD | Úložiště

SSD budou zase o něco větší a levnější. SK Hynix vyrábí nejhustší čipy na světě

Jihokorejský SK Hynix spustil sériovou výrobu 238vrstvých NAND čipů používaných SSD, paměťových kartách a jiných flashových úložištích. Firma tak dohnala a trochu i předehnala konkurenci, která již čipy s více vrstvami nabízí několik měsíců.

WD spolu s Kioxií mají od března 218vrstvé NAND, Micron od loňska produkuje 232vrstvé čipy a doposud rekordní Samsung využívá 236 vrstev. SK Hynix měl 238vrstvý prototyp již loni v srpnu,…

… ale sériově vyráběl 176vrstvé čipy. Ty nové slibují o 34 % vyšší výrobní efektivitu, a tím i nižší cenu, protože se do jednoho pouzdra stejně velikosti vměstná vyšší kapacita. Zároveň se o polovinu zrychlilo datové rozhraní na 2,4 Gb/s a o 20 % rychlejší mají být i samotné čtení a zápis do paměťových buněk.

V koncových zařízeních bychom se s novými čipy měli setkat ve druhé polovině letošního roku. SK Hynix cílí na rychlé smartphony, moderní desktopová SSD pro rozhraní PCIe 5.0 a vysokokapacitní serverová SSD.

SK Hynix je po akvizici NAND byznysu Intelu třetím největším výrobcem flashových pamětí v závěsu za Kioxií a daleko za Samsungem. Kromě toho, že dodává čipy jiným (Apple, Microsoft, Kingston…), tak vyrábí i vlastní SSD po stejnojmennou značkou. Před dvěma lety pak obnovil brand Solidigm, pod kterým například vyrábí špičkové úložiště P44 Pro.


Intel Solidigm P44 Pro Series 1TB, SSDPFKKW010X7X1


Diskuze (6) Další článek: Seznamu ujel trend, ale dohání ho. Kalendář předvádí tmavý režim zobrazení

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , ,