Srovnávací test bezdrátových setů klávesnice a myši

Kvalitní pracovní sadu myši a klávesnice, která funguje zcela bez drátu, můžete pořídit už za necelou tisícovku. Porovnali jsme osm modelů, které pokrývají kompletní cenové spektrum aktuálního trhu.

Klávesnice a myš – základní periferie, s nimiž se setkáváme denně na několik hodin. Přestože obrovskou měrou přispívají k pohodlí při ovládání počítače, často se na nich šetří. Přitom dobrý výběr může zabránit přetížení zápěstí. Navíc investice do vhodné kombinace nemusí být závratná. Na rozdíl od herní kategorie u pracovních setů dobře koupíte už za necelou tisícovku. Navíc s bezdrátovým komfortem.

Kabely nechceme

Zkušenosti tady hovoří jasně – pokud jednou vyzkoušíte (kvalitní) periferie bez drátu, návrat k drátové klávesnici, a především myši bude nepříjemný. V případě klávesnice přece jen nedochází k přesouvání po stole tak často – bezdrátový koncept vám sice zjednoduší odsunutí při úklidu nebo třeba uschování pod monitor, není to ale zcela kritická vlastnost. Naopak u myši se komfort používání zvýší už jenom tím, že omezíte možnost zachycení kabelu za hranu stolu či jakoukoli jinou překážku na pracovním stole. Ostatně všichni dobře známe ono vytahování kabelu zpod stolu třeba při změně posedu. S nepříjemným pocitem, kdy vám kabel tahá za myš, se tak u bezdrátového modelu budete moci radostně rozloučit.

4d6d484a-6b7d-42a9-bb39-b5a0f3fab28d
Nesmí chybět možnost uschovat bezdrátový adaptér při přenášení – ve většině případů je to do těla myši

V případě levných modelů se takřka vždy setkáte s komunikací prostřednictvím rádiové proprietární frekvence, k níž je potřeba připojit do počítače bezdrátový adaptér. Ten je u většiny modelů pevně vázán na konkrétní kus a jinou klávesnici a myš k němu nepřipojíte. A to i kvůli tomu, že je bezdrátová komunikace šifrována pevně nastaveným klíčem, unikátním právě pro jeden konkrétní kus. Tohle jednoduché opatření velmi úspěšně zabraňuje odchycení komunikace za účelem odposlechu stisknutých kláves.

U dražších modelů se můžeme setkat i s univerzálními adaptéry, které umožňují připojit více kompatibilních zařízení – v našem testu to nabízí Logitech, který nově představil firemní adaptér Bolt. Ten přidává ještě další vrstvu zabezpečení, a to na úroveň, kdy je schválen americkými úřady pro použití v kritických federálních institucích. Především prostřednictvím jednoho adaptéru ale lze připojit vedle klávesnice a myši i další čtveřici zařízení.

 

Na jedno nabití vestavěných akumulátorů vydrží myš i klávesnice několik týdnů. V případě běžných článkových baterií až několik let

 

V ideálním případě však sada nebude disponovat pouze tímto způsobem připojení, ale zároveň nabídne i univerzální Bluetooth. To se bude hodit například pro použití s notebooky, kde nemusí být dostatek konektorů USB, nebo v tradiční podobě nejsou vůbec dostupné (typicky MacBooky). Výrobci navíc nabízí možnost klávesnici s myší spárovat s více zařízeními s možností velmi rychlého přepnutí pomocí dedikovaných kláves. Pokud vám pod stolem leží běžná sestava a na stole notebook, a ještě třeba tablet pro rychlou soukromou komunikaci, lze všechna tři zařízení ovládat pomocí jedné sady. Stačí jen přepnutí jediným stiskem klávesy.

a142b097-53e7-4275-952d-b842fb28a79f
Klávesnice i myš Logitech disponují možností přepínat mezi několika spárovanými zařízeními dedikovanými klávesami

Nevýhoda bezdrátu je samozřejmě jasná: nutnost nabíjení nebo výměny baterií. V případě, kdy fungují myš a klávesnice s vestavěným akumulátorem, dá se doba mezi jednotlivými nabitími počítat na jednotky týdnů. V závislosti na četnosti použití, ale třeba také na případném podsvícení a jeho intenzitě. V drtivé většině případů lze používat myš i klávesnici v průběhu nabíjení, takže vás to v práci omezí minimálně. Jedinou výjimkou je myš Magic Mouse od Applu, která si zasluhuje za umístění nabíjecího konektoru ze spodní strany mohutný výsměch.

Abecední seznam testovaných modelů

  • Connect IT CKM-7803
  • Dell KM5221
  • Dell KM7321W
  • HP Pavilion Deskset 800
  • Logitech MX Keys Combo Business
  • Trust ODY Wireless Silent Set
  • Trust Tecla-2
  • Yenkee YKM 2007CS

Mnohem, mnohem déle vydrží pracovat myši a klávesnice v případě napájení prostřednictvím standardních baterií. Nejeden výrobce udává funkčnost až tří let v případě kombinace dvou článků AA pro myš a dvou AAA pro klávesnici. Jen je dobré mít připravenou náhradu, až k jejich vybití opravdu dojde, vždy se tak totiž stane v tom nejhorším okamžiku největšího pracovního zápřahu.

Ergonomie na prvním místě

Ať už jde o myš, nebo klávesnici, myslete na ergonomii a pohodlí při používání. Vyhněte se designovým kouskům, které vzhled upřednostňují před funkčností. U klávesnice je velkým pomocníkem opěrka pod zápěstí, která vám pomůže držet rovnější zápěstí při psaní a tím oddálí jeho únavu a případnou bolest. Pohodlí je ještě o kus důležitější než třeba zvolené spínače, které jsou takřka vždy membránové.

b8c4f614-59a9-4686-b2e3-2a4cec509af8
Tohle je hlavní nešvar tenkých klávesnic s notebookovým designem – jakákoli absence výškové stavitelnosti, která ovlivňuje především sklon klávesnice

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (4) Další článek: PornHub v roce 2021. Karanténu nahrazuje hentai, lidé chtějí příběhy a Češi se opět neztratili

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,