Sluchátka | Hry | Srovnávací test

Srovnávací test bezdrátových herních headsetů. Používají je už i profi gameři, nemusíte se jich bát ani vy

Herní sluchátka bez otravného kabelu oceníte při hraní, ale i při poslechu hudby. Často mohou mít kvalitu dostačující pro univerzální použití. Problém už není ani s výdrží na baterii.

Z trojice běžných herních periferií – klávesnice, myš, sluchátka – si bezdrátovou variantu na prvním místě zaslouží jednoznačně sluchátka. Zatímco u myši lze překážející kabel zkrotit pomocí mouse bungee, u sluchátek nic takového nevymyslíte. Svobodu bez kabelu si navíc užijete i ve chvíli, kdy chcete odejít od počítače a sluchátka můžete nechat na hlavě a pokračovat v poslechu.

Bát se nemusíte ani dřívějších nevýhod bezdrátového provedení, jako je krátká výdrž na baterii nebo pomalá odezva. Jak ukázalo testování, s výdrží problém rozhodně nebude – bez nabití lze fungovat i několik týdnů. Rozdíl oproti drátové variantě nerozeznáte ani u odezvy. To ostatně potvrzuje využívání bezdrátových modelů profesionálními hráči. A pokud s nimi nemají problém ti nejlepší, mohou se na bezdrát spolehnout i ostatní.

Pohodlí především

Ať už jde o sluchátka drátová, či bez kabelu, priorita v pohodlném nošení trvá. U her často trávíme dlouhé hodiny v kuse a u mnoha modelů se po takovém zápřahu objevují bolesti v oblasti kolem uší, pod náhlavním obloukem či přímo ušních boltců. Platí ale, že každý hráč má jiné preference a to, co jsme vyhodnotili jako nejpohodlnější v testu, nemusí být stoprocentně ideálem pro každého.

472fcaa8-1752-4db7-b90a-d25eb92e89e3
U SteelSeries i tady vsadili na dvojitý oblouk s pružnou textilní opěrkou. Ta leží na temeni hlavy místo standardního polstrování z paměťové pěny

Základní pravidlo ale bude platit vždy: jak náušníky, tak náhlavní oblouk musí být vybaveny dostatečným polstrováním, ideálně z paměťové pěny. Ta je velmi poddajná a ani v tlustých vrstvách nepůsobí zvýšeným tlakem na místo styku s hlavou. Sluchátka díky ní mohou pohodlně sedět na temeni hlavy a ani po mnoha hodinách se nemusí objevit typická bolest.

Alternativou, kterou volí SteelSeries a u některých modelů rovněž Logitech, jsou zdvojené náhlavní oblouky. Ty jsou tvořené odhaleným pevným mostem, pod nímž se ještě táhne široký textilní pruh ideálně z pružné látky. Ta se potom opírá o temeno namísto polstrování a působí díky tomu na hlavě ještě pohodlněji. Jen je potřeba, aby textilní pruh byl dobře stavitelný a umožňoval tak přizpůsobení délky, a tudíž přítlaku oblouku.

U náušníků můžete řešit tradiční dilema svrchního materiálu. První cestou je koženka, která skvěle eliminuje okolní zvuky a dobře si rozumí s paměťovou pěnou. Nevýhoda je způsobena paradoxně právě požadovanou izolací – ucho se může začít potit. A z dlouhodobé zkušenosti s mnoha sluchátky víme, že koženka v takovém prostředí nevydrží déle než tři čtyři roky intenzivního používání. Pohodlnější a trvanlivější variantou se tak jeví textilní materiály náušníků. Ty jsou prodyšné, ucho se nepotí a vydrží delší dobu. Nevýhoda je ale jasná – neutlumí okolní zvuky tak spolehlivě jako koženkové náušníky. Výběr už bude na každém z vás.

Bohužel ani jeden model neposkytuje oba typy náušníků, které by šly měnit. V minulosti je některé značky nabízely.

Bluetooth pouze jako doplněk

Herní periferie, sluchátka nevyjímaje, se stále drží proprietárních rádiových přenosů. Standardně je dodáván USB adaptér, který nejčastěji komunikuje na frekvenci asi 2,4 GHz. Každý adaptér je spárován s konkrétním kusem sluchátek a díky robustnímu přenosu je taková komunikace odolná vůči rušení.

V nabídkách výrobců samozřejmě narazíte i na herní sluchátka, která kombinují tento přenos s univerzálním Bluetooth. Díky tomu lze sluchátka spárovat s telefonem, tabletem nebo třeba přenosnou herní konzolí. Blue­tooth ale bude náchylnější na vyšší odezvy zvuku a nemusí být tak stabilní. Každý, kdo používá Bluetooth myš, tuší, o čem je řeč. Neznamená to, že je Bluetooth pro herní periferie odepsané, jen jsou stále proprietární adaptéry s vlastní komunikací spolehlivější.

e1a05a19-7e1c-452d-901e-400f0605209f
Rozdíly v adaptérech jsou značné. Největší CZC má 7,5 cm, nejmenší HyperX 3,5 cm

Všechna sluchátka kromě vítězného SteelSeries s externí zvukovou kartou využívají pro adaptér běžné USB. Modernějšího USB-C jsme se dočkali jen na straně sluchátek v podobě dobíjecího konektoru. Před dvěma lety jsme paradoxně v testu potkali alespoň dva modely, které USB-C nabízely už u samotného adaptéru.

Rozdíly ve velikostech adaptéru zůstávají značné. Zatímco nejmenší adaptér má na délku 4,5 cm, největší o tři centimetry víc. V žádném případě by tak neměl zůstávat v některém z předních konektorů, kde může dojít újmy. Když o něj přijdete, nový nepořídíte. Zůstanou vám tudíž pouze sluchátka v běžném drátovém režimu. Tedy pokud mají audio konektor nebo umožňují přímé připojení přes USB.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jak výrobci řeší nabíjení a kolik vydrží baterie? Dvacet hodin není problém.

Spousta naměřených údajů v přehledné tabulce.

...a především pořadí sedmi testovaných modelů.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Neviditelný plášť by tu mohl být do 10 let. Anebo ne? Prototyp má k reálné věci daleko

Témata článku: , , , , , , , ,