Srovnání internetových platebních systémů

Diskuze čtenářů k článku

avatar
27. 10. 2008 13:24

Škoda, že byl článek pojat jen z pohledu platby z vlastního účtu a řeší pak už jen leckdy nepohodlné služby, kde se člověk musí registrovat, přednabíjet kredit (PaySec) a podobně uživatelsky "přívětivé" věci. Pro určitou skupinu zákazníků a produktů (jednorázové nákupy s potřebou online potvrzení o zaplacení) může být naopak mnohem šikovnější český systém superCASH provozovaný se Sazkou, kde se platí hotově na terminálech Sazky. Zákazník se nemusí nikde registrovat (platba je anonymní, ví o ní jen obchodník), platí hotově (takže se ani konzervativní zákazníci nemusí obávat zneužití platebních karet, nebo se obtěžovat se registrací v nějakých platebních systémech třetích stran, přednabíjet tam kredit atd.), a obchodník je informován o zaplacení do cca 10 minut. A zákazník má v ruce vytištěné potvrzení z terminálu, se kterým může uplatňovat reklamaci. Pokud budete zase v budoucnu chystat článek o českých službách, zkuste to pojmout komplexněji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  28. 10. 2008 08:39

Po pravdě řečeno cílová skupina téhle platební metody mi poněkud uniká, i kdyby to bylo zadarmo, jako že jistě není. Při nákupu po internetu lze vždy použít platební kartu u nehmotné věci, či dobírku u hmotné.

Ta vymyšlenost Sazky je vhodná evidentně jen pro ty případy, kdy chce kupující zůstat anonymní. Jenže jsou tu hned tři jenže: za prvé je to jen česká záležitost, což trh nesmírně zužuje, za druhé za nákup se lidé stydí tak maximálně u porna či jiné erotiky, všude jinde by neměl být problém uvést jméno a příjmení z karty (adresa se neuvádí, karta tedy nijak extra osobní není), a vzhledem k tomuto je nutné se zpětně odvolat k prvnímu bodu, no a konečně za třetí, pokud půjdu konzumovat nějakou online erotiku, určitě nepoběžím honem teď k nejbližšímu terminálu Sazky, jsa nadržený a nedočkavý (obzvlášť večer/v noci, kdy jsou ona místa s terminály tak jako tak zavřena). A plánovat koupi dopředu?! Tak to je hodně nerealistický předpoklad, erotika se kupuje téměř výhradně spontánně.

Suma sumárum uniká mi cílová skupina, podle mne jde o naprosto nepoužitelnou platební metodu. To už jsou mnohem lepší i ty superdrahé SMS (superdrahé proto, že marže je v desítkách procent), přestože jsou oproti Sazce velmi limitované co do výše jedné platby. Jenže lze s nimi platit okamžitě z jakéhokoli mobilu, a mobil má dnes každý. Bez nutnosti někam běhat, obzvlášť večer, kdy člověk sedí u počítače a terminály jsou stejně zavřené...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
28. 10. 2008 08:55

Jasně, pro nás zvyklé (a nebojící se) platit online kartami nebo už mající PayPal apod. se to může zdát kontraproduktivní běhat někam s hotovostí, anebo české specifikum kdy se více než polovina zboží dodává na dobírku a zákazník platí hotově z ruky do ruky a taky nemusí nikam chodit (když pominu, že často musí pro obchodní balík na poštu, protože pošta ve 21. století ještě nepochopila, že doručovat zásilky v době kdy jsou všichni v práci obvykle mimo domov je doručování na dvě věci).

Ale pak jsou tady další skupiny, které se buď online platit bojí, nebo se kvůli jednorázovému nákupu nechtějí (neumí) někde složitě registrovat, verifikovat kartu (PayPal), dobíjet si tam kredit (PaySec), což trvá i několik dní při převodu mezi bankami... Naproti tomu přes superCASH si vyhlédnu třeba last minute zájezd, odkliknu objednávku a skočím do trafiky na rohu ulice, a během 10 minut mi obchodník objednávku potvrdí a můžu se balit. Nedělám si patent na to, že vymyslím k čemu všemu může být tahle služba ještě užitečná, ale rozhodně si myslím, že má co nabídnout a obchodníci to objevují.

A i u té erotiky když si člověk předplácí třeba něco na měsíc (a kde bych platbu kartou skutečně neriskoval) si prostě ten první večer kalhoty zase oblékne, skočí zaplatit, a pak to neřeší ;) Protože platit obsah pomocí Premium SMS kde za 79 Kč obchodník dostane maximálně tak 35-40 Kč a zbytek shrábne operátor, to se možná každému sponzorovat nechce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  25. 10. 2008 07:51

Já vím, že budu jen za rýpala, a stejně tak vím, že se to používá nesprávně prakticky všude, ale poučoval nás tak holt učitel na střední (no jo, to už je 15 let...), a pořád to nějak nemohu zapomenout.

Takže:

odcizit = ukrást

zcizit = právnický termín, jeho význam je "převést" (tedy např. prodat, ale třeba i darovat)

Jinými slovy zcizitel není žádný zloděj, ale převodce, tedy člověk, který se své věci zbavil dobrovolně a po právu. Jde tedy navíc ironicky o přesně obrácený směr než jaký je zamýšlen (odcizit znamená (nelegálně) nabýt, nikoli pozbýt).

P.S. A pokud někdo váhá, zda zcizit třeba nemůže mít několik významů, z nichž druhý by byl synonymem pro odcizit, pak: ne, opravdu nemůže, nikdy tomu tak nebylo, jde jen o velmi rozšířené diletantství.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
30. 10. 2008 13:56

Platebni kartu navic nelze legalne zcizit (jsem jeji drzitel, majitelem je banka). Takze abych mohl zcizit "svou" kartu musim ji nejprve odcizit bance.

MP

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
25. 10. 2008 00:51

Přimlouvám se za to, aby recenze tohoto typu psal někdo, kdo opravdu tyto platební systémy dlouho používá a nezná je jen z rychlíku. Sám používám mnoho let PayPal, PayPay i Monebrookers. Provedených transakcí jsem realizoval tisíce. Musím výrazně doporučit PayPay, které jak už tu někdo zmínil, má jednu obrovskou bezkonkurenční výhodu, kterou autor článku naprosto opomněl - a to platit klasickým převodním příkazem do jakékoli banky v zahraničí. Naprostou většinu "hlavních" zemí má PayPay pokryto sběrnými účty a převodní poplatek stojí jen necelých 20Kč (a bývalo ještě méně). Např. naše tuzemské banky si za takový převod účtují cca 300Kč. Je to ideální na nákup drobných položek, kde transakční poplatky tvoří významnou část ceny. Mám, na rozdíl od PayPalu, i dobré zkušenosti s reklamacemi. Nevím jak teď, ale registrace u PayPay byla velmi jednoduchá, dle mě jednodušší než u PayPal či Moneybrookers. Jen jsem za nějaký čas, po úpravě pravidel, musel dodatečně zaslat sken občanského průkazu (a nezadával jsem žádné potvrzovací SMSky či číslo kreditní karty). A jinak třeba počeštěni u Moneybrookers je méně kvalitní než u PayPay.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 20:22

S tipem na závěr se nedá než nesouhlasit!!!!!!!!

Placení kartou na internetu ano, ale pouze v ČR nebo v ověřených e-shopech.

Bohužel ve světě funguje většinou systém, kdy plátce předá veškeré informace o své kartě prodávajícímu. Pokud to není seriózní obchodník, může se s těmi údaji stát prakticky cokoli. Prodávájící se stává držitelem stejných informací o kartě, jako má majitel. Čili může též platit. Toto se nemůže stát v případě platby přes ostatní zmíňěné služby.

Platba kartou v zahraničí je dle mého názoru risk. Radši zaplatím minipoplatek za bezpečnost a vyberu si službu, která neposkytuje prodejci informaci o mé kartě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 11:34

Chtěl bych se zeptat, poskytuje některý z těch to systémů něco pro případ - objednám si přes internet zboží, převedu peníze - a obchod mi zboží nepošle . Peníze jsou fuč.

Mám takový dojem, že aspoň při platbě kreditní kartou to jde reálně vyreklamovat, co ty další systémy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 15:02

Tak PayPal na to má třeba svou politiku. Jakmile si klient stěžuje, že zboží nedostal a pod., považuje se to za pravdu a začíná řízení (Resolution Center), při nemž často nejprve obchodníkovi strhnou zaplacenou částku s pokutou z účtu. Klienta by pak měl přijít k penězům zpět. Je to garance do určité částky, teď nevím kolik.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 17:07

Minimalne eBay pri platbe aukcie cez PayPal ruci za celu sumu... ale na druhej strane cely proces (resolution) je zdlhavy a neisty, velmi zavisi od dotycneho v PayPale, ako to posudi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 21:59

bohužel jsem na ebay už potkal podvodníka, kupoval jsem zboží asi za 160 dolarů (tenkrát přibližně 2300korun). Vznesl jsem k Paypalu stížnost, obratem mi sdělili, že věc začínají šetřit a že oslovují prodávájícího.Po 14 dnech mi napsali, že jim prodávající nedodal údaje potvrzující odeslání zboží a že mou reklamaci uznávají. Ještě psali, abych jim dal 3 dny na bankovní převod vrácených peněz, ve skutečnosti jsem měl peníze na účtu již druhý den. Suma sumárum, s reklamací a jednání Paypalu jsem byl spokojen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 10:54

Bude to trochu z jiné strany, ale v podstatě k věci.

Poslední dobou si všímám rozšiřujícího se nešvaru místních Eshopů, že když člověk platí online, moc se nehrnou se zasláním zboží. A nejde o jeden dva dny zdržení, ale už jsem se setkal i s dvěma týdny zdržení, které nebylo způsobeno zpožděnou platbou nebo nedostatkem zboží. (Ověřeno.)

Zatím co při platbě na dobírku, bývá vybrané zboží zasláno velmi pravidelně týž den a při správném volbě dopravce je objednaná věco druhý pracovní den v ruce.

Ale to jen tak okrajově.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 11:34

Já radši platbu předem při nákupu na internetu nepoužívám, občas se stane, že pošťáci zapomenou hodit do schránky lístek, 100 % důvěry nemám ani vůči PPL, DPD atd. Prostě pro mě je ideální zaplatit až potom, co mám objednaný zboží v ruce a vidím, že není zničený obal atd. V tomhle jsem ze starý školy ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 12:01

Yop, přesně. Ať je platební systém sebedokonalejší, hotově je prostě hotově.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 14:53

Dobre delas - 100% duvery v PPL je holy nesmysl, kdyz mi prislo PDA ze servisu, krabice byla tak rozbita ze ji mohl kdokoliv vybrat (a to je to zarizeni za 15000Kc)...

Ted jsem si vzpomel - kolegovi jednou vybrali ucet na PayPalu - $1000 ve dvou platbach, mel jedine stesti, ze druhou platbu videl prichazet a sehnal chlapika na eBayi kterymu ta platba sla, poslal mu je z5, ale predtim si protrpel peknych par hodin nervu v bance apod. (vzhledem k tomu ze je cizinec a cestinu neovlada nijak uzasne, to muselo byt dvojnasobne utrpeni).

Co vic, nikdo v bance ani netusil co to PayPal je!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
snake  |  25. 10. 2008 07:31

Ale to je přeci už hodně stará a hlavně známá historie, viz třeba velmi pěkné články právě na toto téma na Lupě. Dokud se čeští obchodníci nezačnou chovat lépe, nebude mít český zákazník důvod přejít z dobírky na cokoli jiného...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 10:24

PayPal pouzivam nekolikrat kazdy tyden a zatim vsecko bez problemu. Platba provedena ihned coz je velmi vyhodne. Skoda ze tento system neakceptuje treba AMAZON (objednavky z Anglie). PaySec me nijak neoslovil. Ucastnil jsem se testovaciho provozu ale kdyz na me pak vybalil ize musim dobijet kredit a za to dobijeni jeste platit poplatky tak to nemam nejmensi duvod prestat pouzivat PayPal. Ti z vas kteri pouzivate platby v CR ho samozrejme uvitate ale pro me by to byly vyhozene penize.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 17:06

Velke internetove obchody ako Amazon (ktore nemaju problem si zaplatit vlastny kartovy platobny portal) nepotrebuju PayPal... ked zacnes prijimat peniaze cez PayPal, potom zistis, preco to nechcu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ovo
24. 10. 2008 09:23

Autor se nezmínil o platbě účtem Google. Možná úmyslně, tento pokus zaútočit na ebay zatím nevychází, Dvakrát jsem jej použil, ale nedá se říci, že by se četnost pokrytí touto platbou nějak zvyšovala.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 08:45

Warez tady prostě je a rozhodně ho nezlikviduje (nebo aspoň nezmenší ) nějaká jednoduchá možnost plateb. Ono je pro každého, i bohatého, příjemnější a jednodušší si něco stáhnout rychle a zadarmo, než to někde složitě objednávat (minimálně i ta koupě se musí dlouze registrovat), a platit za to několik set až několik tisíc. Zase na druhé straně, pokud někdo SW opravdu používá pro svojí činnost, tak si ho legalizuje a zaplatí. To že si ho x lidí stáhne, zabírá jim místo na disku, a sem tam si ho pustí a využije mizivé procento jeho funkcí, neznamená že by si ho běželi koupit kdyby warezu nebylo. Podobně je to se stahováním hudby - zase se pohybujeme v spekulativním odhadu procent lidí, kteří by si jí byli bývali koupili, kdyby si í nebyli bývali mohli stáhnout přes warez.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 10:17

No tak ja bych rekl ze docela znacne procento ne-li vetsi cast lidi kteri maji paypal ucet v CR ho maji prave pro placeni uctu na rapidshare

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 12:22

Ja platil rapidshare pres moneybookers

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
26. 10. 2008 16:27

u hudby je to jasné, všichni používají rapid, protože kromě www.indies.cz, neexituje v ČR žádný eshop, který by prodával hudbu v mp3 nebo flac, takže není potřeba u v tomto případě spekulovat, kupovat hudbu na CD je přežitek a navíc CD všude překážejí a za jejich dopravu je třeba platit poštovné, a kupovat hudbu v zahraničí? to zanemená ještě větší poštovné, navíc ne každý obchod má rozhraní v angličtině a rozhraní v češtině? pochybuji o tom, že nějaký takový obchod existuje (myšleno v zahraničí)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 08:00

Myslim, ze clanok opomenul podstanu crtu Pay pay. Mozete totiz poslat peniaze na lubovolny bankovy ucet v tzv pokrytych krajinach (vecsina EU a Amerika) bez toho, aby sa prijemca musel niekde registrovat. To myslim neponuka ziaden alternativny platobny system.Platba stoji asi 20,- CZK, teda zlomok ceny podobnej sluzby v banke. U Paypal sice neplatite nic, ale predajca musi byt registrovany v Paypal. Druha vec je doveryhodnost, co clanok tiez moc neriesi. Za Paypay udajne stoji nejaka bratislavska firma, ktora vlastni firmu prevadzkujucu Paypay. Ta ma "sidlo" na nejakom ostrove, dam krk na to, ze tam je len postova schranka. Firma ma "sidlo" aj v Blave, pre zaujimavost som ho chcel navstvit, ako sa dalo cakat, nikto tam o nich nepocul. Jediny mozny kontakt s firmou je nepersonifikovany email.

Musim ale povedat, ze Paypay vyuzivam uz rok a pol, realizoval som nim desitky platieb a na bankovych poplatkoch tak usetril tisice. Myslim, ze Paypay by velmi pomohlo, keby vysla z anonymity a mala niekde normalne kancle a telefony a tak. Inac je to dobra sluzba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 08:43

Suhlasim s tym ze PayPay je super sluzba. Za tak nizke poplatky nikde inde neposlem peniaze do zahranicia. Napr. cez Slovensku Sporitelnu je poplatok za poslanie na zahranicny ucet okolo 400SK!!! A ked si to poslem cez PayPay tak poplatok za prevod je okolo 20Sk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 02:49

U Moneybookers chybi jedno velke plus. Narozdil od Paypal ho lze pouzivat pro vybery ci ukladani penez z/do vetsiny sazkovek a kasin. Takze pokud je nekdo sazkar nebo si vydelava treba hranim pokeru, tak je moneybookers asi jasna volba.

Stejne tak bych nesouhlasil s tim, ze se musi nutne prepocitavat kurz u overovaci castky. Mam ucet u mBank a tam se mi zobrazuje i castka v eurech/dolarech. Ale chapu, ze u ruznych bank to bude ruzne.

Jinak muzu rict, ze za ty roky jsem spokojenej. Uz mne tim uctem proslo nekolik set tisic a zatim vpodstate bez problemu. Jenom jednou byl zadrhel, ze sly penize z MB uctu na ucet v bance asi 10 dni, jinak chodi tak za tri dny v prumeru.

Hlavni nevyhodou je omezeny pocet obchodu. Je skoda, ze tenhle system neni vic podporovanej (nebo ze Paypal nezrusi svoji stupidni restriktivni politiku vuci sazkovkam a kasinum).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 07:54

Asi to paypalu za to nestojí, možná by se zvýšila četnost hackerských útoků, nevím...?

Mě spíš štve ten kurz, který je o dost horší, než uváděný např. na idnes. Na druhou stranu paypal považuju za bezpečnější, než kartu, třeba nedávno jsem kupoval jeden program a nechtělo se mně zadávat číslo karty přímo na stránkách výrobce toho programu, ale šlo to i přes paypal, tak jsem to použil.

Moneybookers mám sice zaregistrovaný, ale je to oproti paypalu natolik složité, že jsem to snad nikdy nepoužil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 12:25

Pozor na MoneyBookers. Musim varovat - stalo se mi, ze mi z nej zmizely nejake penize a nic jsem nevyreklamoval (ani mi nesdelili z jake IP adresy to bylo apod.).

A pak mi jeste poslali Spam: Uploadnete 5000 Euro a muzete se zucastnit souteze o 5000 euro: viz http://www.moneybookers.com/5000/. (ted uz nefunkcni).

Dle me jde do kytek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 01:13

Osobne bych si dal pozor na zadavani cisla karty treba nekde v kavarne..keylogger.....

Jinak... Pokud se nekdo vazne boji zneuziti... Da se provest jednoducha ochrana. Neberte to jako reklamu na jednu banku, ale je to vazne dobry argument. Staci si zridit u MBank - mKonto a eMax. Kreditni kartu dostanete k mKontu. Penize ulozite na eMax. Krom uroku neco pres 3%, neni nic jednodussiho nez pred platbou kartou presunout potrebne penize na mKonto - presun funguje okamzite (da se nastavit sablona a neni treba ani overeni SMSkou).

Nevyhoda - je to nepohodlne - je treba presunout penize pres internet banking (prihlasit se...) a pak az platit, ale... clovek se nemusi bat zneuziti cisla karty a navic poplatky nejsou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 01:56

koukam ze mbank maniaci uz dokazou ty svy zblebty psat fakt k cemukoli .. achjo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 02:09

...jedinej zblept co tu vidim je vas prispevek, nevim co je na mBank spatnyho, nepouzivam ji jako hlavni ucet, ale je to lepsi nez mit penize jen na jednom...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 08:06

tak na mbank neni spatnyho nic... mbank je naprosto v pohode. ale hovadka, ktera jsou schopni zacit delat reklamu na mbank i v clanku o damskych vlozkach (obrazne), v pohoe nejsou a dost me iritujou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 09:35

Ale to evidentne neni tento pripad, takze vasi reakci absolutne nechapu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 09:34

Jeho prispevek je narozdil od tveho NAPROSTO K VECI.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 12:59

mozna trosku jo .. ale tu spoustu kecu o sporicich uctech s 3% urokovou sazbou apod si mohl odpustit... :)

PS: kdyz uz tam pise o kreditni karte.. je to sice hezke, ale pokud se nemylim, tak mbanka jeste kreditni karty nema verejne...

ps - ochrana je to sice pekna, ale naprosto k nicemu. vzhledem k tomu, ze pirati pokud upirati cisla karet, tak je nevybiraji zkrz online transakce, alebrz skrze offline transakce. a tam to funguje tak, ze castka je odectena z uctu, i kdyz na uctu zadne penize nejsou (ucet jde do minusu). takze uzivateli stejne nakonec zbyva jen reklamace ... uplne stejne jako v pripade, ze bych pouzil sluzbu zamykani karty co ma raifka... zamykani ma vliv pouze na online provedene transakce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 14:53

Přesně, to jsem chtěl napsat. Přece už dávná ebanka umožňovala zamykání karty za nemalý peníz, a bylo to rádoby bezpečné. Ale to harakiri kolem závislé na spolehlivosti gsm sítě kuš s tím.

Za debet na kartě je zodpovědný její majitel, nikoli vystavitel karty, ať vznikl jakkoli, pokud není zjevný podvod a jak k němu došlo. To by pak mohl přijít každý s tím, že mu vykradli účet.

Něco jiného řeší problém s kartami. Buď dobře nastavené metody plateb s kartou (tj. výhradně zabezpečené internetové transakce a pak transakce za přítomnosti klienta - ty běžné v obchodech), a nic jiného! Častou je mít aktivní Mo/To platby a jiné nezabezpečené transakce.

Asi nejlepší je pak účet u transakční společnosti, která vygeneruje dočasnou platební kartu pro jednu transakci a nebo pak dnešní Paypal, který už umí nabíjet účet bez platební karty převodem na ústav UNICREDIT BANK CZECH REPUBLIC, A.S.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 14:54

Vypadlo mi důležité slovo "Častou CHYBOU je mít aktivní Mo/To platby a jiné nezabezpečené transakce."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 18:34

Jste trochu mimo.

1) Zamykání karty u eBanky/Raifky stojí 3 Kč za zprávu - to vám přijde jako moc?

2) Spolehlivost GSM sítě - ano dá se tím argumentovat, ale tak možná někde v horách, kde je vám odemčená karta stejně k ničemu

Pro platby na internetu vždy používám internetovou platební kartu, která sama o sobě má vyšší zabezpečení proti zneužití nemluvě o tom, že to právě s oním zamykáním kombinuji, takže před transakcí prostě pošlu zprávu a kartu odemknu, pak ji hned zamknu. Stojí mě to sice 6 korun, ale riziko, že bych přišel o peníze na účtu je prakticky nulové.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepak  |  27. 10. 2008 08:20

Zákon o platebním styku poměrně jasně říká, za jakých okolností je za transakce platební kartou odpovědná vydávající banka. Například u případů, kdy vám někdo ukradne číslo karty, je velice obtížné (ne-li zcela nemožné) najít případ, kdy by se banka mohla z té odpovědnosti vyzout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
24. 10. 2008 17:35

Ovšem mBank nevydává embosované karty. Takže útočník toho moc nevybere.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
24. 10. 2008 00:16

u platebni karty "jisté riziko zneyužití"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor