SQL Saturday Prague

V sobotu 3. prosince se v Praze v kancelářích Microsoftu konala historicky první SQL Saturday Prague. Akce byla vyvrcholením toho, co začalo už v listopadu předešlého roku, kdy jsme se po návratu z PASS Summitu v Seattlu, největší konference orientované na Microsoft data platform, rozhodli založit vlastní českou PASS chapter a rozjeli pravidelné sessiony každý první čtvrtek v měsíci. Tehdy nás bylo jen pět. Po roce je nás na meetupu – platformě, kterou pro organizaci používáme – téměř 400 a číslo roste každým dnem.

SQL Saturday je svým způsobem unikátní. Spíkři si sami hradí své letenky i ubytování a na akci přednáší bez nároku na jakýkoliv honorář. Tento jedinečný koncept pomáhá bořit bariéry mezi prezentujícími a “běžnými“ účastníky, jimž k účasti stačí bezplatná registrace. Od prvního dne založení naší komunity nám bylo jasné, že SQL Saturday chceme uspořádat i u nás. Naplnění tohoto snu předcházely návštěvy spřátelených “Saturdays” ve Vídni a v Mnichově, jednání se sponzory, výběr spíkrů, organizace preconf trainingů a desítky dalších menších či větších činností.

Po měsících příprav to v sobotu ráno vypuklo naplno - registrace, káva, šatna, malá snídaně, to vše v nových vymazlených prostorách Microsoftu na Brumlovce (díky za ně!). Program byl opravdu nabitý. Tři přednáškové místnosti, krátké pauzy pro návštěvu sponzorských stánků a networking v lobby. Spíkři a kvalita jejich přednášek rozhodně převýšili všechno, co se okolo SQL Serveru v Čechách a na Slovensku kdy odehrálo.

Podle reakcí zkušenějších účastníků byla naše konference i v mezinárodním kontextu jedna z těch velmi povedených. Ano, celá konference byla kompletně v angličtině a na rozdíl od jiných akcí v našich končinách ji bylo slyšet i v chodbách a kuloárech. A vlastně nejen angličtinu, ale i němčinu, chorvatštinu a další evropské jazyky. Takhle vypadá #sqlfamily!

Program konference byl rozdělen do tří tracků: BI & Analytics, Database a Development a už v průběhu konání akce bylo možné stáhnout většinu materiálů z přednášek přímo na stránkách s programem. V nejbližších dnech navíc budou zveřejněna i videa z přednášek, které se odehrály v místnosti se záznamovým zařízením.

Konference je tedy velmi úspěšně za námi. Začátečnické štěstí při nás stálo po celou dobu. Došlo jen k několika zádrhelům. Jako například když se coby náhrada za jednu ze zrušených session přihlásil Ola Hallengren, jehož maintenance skripty zná snad každý databázový admin. Nebo když nám došla baterie ve fotoaparátu a druhou polovinu akce musel vyfotit někdo jiný – shodou okolností fotograf poloprofesionál. Jedna jediná přednáška se nestihla ve vyhrazeném okně, a protože byla tou úplně poslední, posloužilo zpoždění jako skvělý eskalátor napětí před závěrečným losováním sponzorských i organizátorských cen.

Nakonec i fakt, že jsme se při after párty nevešli do rezervovaného místa ve Zlých časech, nám vlastně zalichotil. Pokud vás zajímá, co se na konferenci dělo, jak se líbila aktivnějším členům a chcete vidět i nějaké fotky z akcí pro spíkry (preconf, afterparty, speakers’ dinner, sightseeing) zabrouzdejte na twitter, který slouží jako jeden z hlavních kanálů SQL komunity. Stačí vyhledat na tweetdecku nebo přímo na twitteru hashtag #sqlsatprague.

Doufáme, že všem účastníkům se konference líbila – aspoň podle výsledků ankety tomu tak opravdu bylo. Nezapomeňte ale, že czechpass.org není jen partička organizující tuto úžasnou megaakci. Každý první čtvrtek v měsíci pořádáme meetup s různými tématy a nebojíme se ani neotřelých formátů - barbecue, openspace, sql run, sql therapy apod. Tak neváhejte a dorazte mezi nás!

Na závěr ještě jednou vřelý dík všem účastníkům, přednášejícím, sponzorům i dobrovolnicím i za první SQL Saturday Prague. Na viděnou na příštím meetupu!

Vybraná videa z akce jsou již k dispozici na YouTube!

Organizátoři SQL Saturday Prague

Články ze série Microsoft TechNet nevytváří redakce Živě.cz, ale partneři programu Microsoft TechNet. Jsou publikovány v rámci mediálního partnerství Živě.cz a společnosti Microsoft.

Váš názor Další článek: Pozor na divné reklamy. Mohou během několika sekund zavirovat i váš Wi-Fi router

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,