SQL 2000: Čekání na Godota?

Není to tak dlouho, kdy byl na trh uveden SQL Server 7.0, a už je na obzoru nová verze tohoto databázového stroje – tentokrát označená 2000. Pokusili jsme se zjistit, na co se Microsoft při vývoji této novinky zaměřil.
Martin Beran: Není to tak dlouho, kdy byl na trh uveden SQL Server 7.0, a už je na obzoru nová verze tohoto databázového stroje – tentokrát označená 2000. Pokusili jsme se zjistit, na co se Microsoft při vývoji této novinky zaměřil.

Některé funkce se oproti verzi 7.0 změnily jen málo. Nezměnil se například tzv. storage engine, který zajišťuje vlastní uložení dat a přístup k nim. Malých změn doznaly také administrační nástroje. I nadále se používá flexibilní Management Console, přičemž se rozšířil počet dostupných průvodců a všechny ikony jsou nyní ještě barevnější. Pokud jde o správu, SQL Server 2000 je schopen integrace s adresářovou službou ActiveDirectory, která zjednodušuje administraci.

Velmi užitečná je možnost spouštění více instancí SQL Serveru na jednom počítači. Ocení ji především vývojáři a velké webhostingové servery. Ti totiž potřebují provozovat na jednom počítači více verzí SQL Serveru s různým nastavením, s různými administrátory a různě optimalizované. Jako výchozí instance může být využit SQL Server 7 nebo 2000. Další instance mohou být pouze od verze 2000. Jednotlivé instance SQL Serveru jsou také fyzicky odděleny na pevném disku – instalují se tedy do více adresářů. Pro systémy, kde je vyžadován maximální výkon, však Microsoft doporučuje instalovat pouze jednu instanci SQL Serveru. Zatím ale není vyřešena otázka licencování takových instalací.

Směrem k aktivitě
Microsoft zvýšil škálovatelnost tohoto systému „v obou směrech“. Velká Enterprise verze bude schopna využít na Windows 2000 Datacenter Server až 32 procesorů a 64 GB paměti RAM. Tyto systémové prostředky přijdou vhod zejména při zpracování rozsáhlých analytických dotazů. Směrem dolů bych upozornil na dvě verze SQL Serveru. První je SQL Server 2000 Desktop Engine (MSDE), který je sice k dispozici i u verze 7, ale je málo známý. Jde o SQL Server, který je bez uživatelského rozhraní (zejména administrátorských nástrojů), nepodporuje replikaci a několik drobností, ale může být zdarma šířen s aplikacemi. Novinkou je SQL Server 2000 Windows CE Edition, který je určen pro použití na Windows CE (verze Windows pro kapesní počítače).

Novinky nás čekají také v oblasti provozu velkých systémů. Nově je možné SQL Server používat v clusteru se čtyřmi uzly. Jsou již podporovány clustery typu „Active-Active“, kdy jsou oba uzly schopny provozu současně. Doposud byly podporovány pouze konfigurace „Active-Pasive“, kdy druhý uzel začal pracovat pouze v případě výpadku prvního. Nové služby „Transaction Log shipping“ a „load balancing“ umožňují rozkládání zátěže na více serverů.

Microsoft se zaměřil i na podporu standardů XML, které v současnosti značně hýbou celým trhem informačních technologií. Základní a všeobecně užitečnou vlastností je možnost vrácení výsledku dotazu ve formě XML. V této verzi nyní lze s databázovým serverem komunikovat přímo přes HTTP a přes URL předávat vlastní dotaz. A aby toho nebylo málo, přes XML lze SQL Serveru pokládat dotazy. Překlad XML dotazu do SQL dotazu je realizován pomocí speciálního XML dokumentu, který definuje mapování XML elementů na relační schéma. Můžete rovněž definovat převod obecných XML dokumentů do formátovaných HTML dokumentů. V současnosti mi některé z těchto možností připadají poněkud odtržené od reality a nedovedu si představit situaci, v níž by jejich využití bylo zásadním přínosem. Možná ale někdo bude mít větší fantazii – ostatně nikdo je používat nemusí.

Zjednodušené souvislosti
I oblast analytických aplikací byla výrazněji pozměněna. Zásadních změn doznala technologie „English Query“, v níž bylo zjednodušeno tvoření vztahů mezi tabulkami a položkami. English Query může být také použita pro dotazování přes Internet. Významnou novinkou jsou nové nástroje pro „data mining“. Vzhledem k častým nejasnostem bych připomenul, že data mining je automatické hledání a objevování skrytých souvislostí a vztahů v datech, které jsou na první pohled skryty. Nejedná se tedy o „ruční“ tvorbu různých multidimenzionálních kostek a jejich rozkládání. Součástí jsou zatím jen dva algoritmy – rozhodovací stromy a clustering. Oba algoritmy byly dlouho zkoumány a vyvíjeny v laboratořích „Microsoft research“.

Celá řada novinek jsou drobnosti bez společného jmenovatele, které ale často potěší dvojnásob. Jednou z nich je možnost „kaskádových updatů a deletů“. Jsou k dispozici triggery typu AFTER (po) a INSTEAD OF (místo). Obohacením je také osmibajtový typ integer. Užitečné může být definování třídicího pořádku na úrovni jednotlivých sloupců. Nový Query Analyzer umožňuje podrobnější analýzu dotazů a jejich ladění.

V současnosti je verze 2000 ještě jako Beta 2. Tuto verzi lze získat od Microsoftu pro účely testování a vývoje. Zbývá jen dodat, kdy se nová verze objeví jako finální produkt. Podle současných předpokladů by to mělo být přibližně v říjnu tohoto roku – tedy na Invexu.


Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.

Diskuze (3) Další článek: Ruština ve výkresech

Témata článku: , , , , , , , , , , ,