SpywareBlaster: zabrání instalaci spyware, dialerů a dalšího odpadu

Taky vás obtěžuje, nebo spíš leze na nervy, když si nainstalujete do počítače nějaký „užitečný“ program, který ale užitečné funkce doplňuje o zjišťování informací o vás, vašich zájmech, navštěvovaných www apod.? Udělejte tomu konec.
Existuje celkem velké množství programů, které vám po nainstalování proscanují počítač a poté se pokouší odstranit programy, které fungují jako tzv. spyware (programy sledující uživatelovy činnosti a údaje a odesílající je zvědavým zájemcům). Problém může nastat, když nainstalujete program, který plní svou funkci a kromě toho se chová jako spyware, ale odstraněním této funkce může celý program přestat fungovat a nakonec může v extrému dojít ke zhroucení systému atd atd., ale dost katastrofických scénářů.

Kromě těchto programů můžete použít i aplikaci šířenou pod názvem SpywareBlaster, která funguje trochu jinak než ostatní „kolegové“. Tento program totiž běží na pozadí systému a testuje programy už při jejich instalaci, takže se s ním dá předejít tomu, aby se takový program do počítače vůbec dostal a tím ušetřit čas na jeho pozdější odstraňování. Program je jednoduše ovladatelný a konfigurovatelný a navíc obsahuje jednu opravdu šikovnou vlastnost, a tou je „system snapshot“, který uloží podobu systému před instalací programů a který umí program kdykoli obnovit (dá se volně přirovnat k záchranným bodům v MS Windows XP).

Instalační program má velikost lehce přesahující 670 kB a program je šířen jako freeware/donationware (dobrovolné peněžní podpoře se autoři nebrání). Měl by fungovat pod všemi typy operačního systému MS Windows. Možná budete potřebovat také knihovnu vbrun60.dll, která je ale stažitelná na stránkách Microsoftu. Myslím, že se jedná o celkem zajímavý prográmek, který za svou nulovou cenu jistě stojí za vyzkoušení.

Diskuze (3) Další článek: TechEd 2003: Novinky v BizTalk 2004

Témata článku: , , , , , , , , , ,