Spyware v mailech: větší nebezpečí než viry

S viry jsme si užili trochu legrace a trochu obtěžování, ale ze špiónského software nás přejde smích.

Letošní rok byl nejenom nejsušší a nejteplejší, ale také mimořádně plodný na počítačové viry. Jeden útok stíhal druhý a našlo by se málo počítačů připojených k internetu, na které nebylo (i neúspěšně díky antivirové ochraně) zaútočeno. O rozšiřování virů se postaraly většinou spamy, tento rodný bratr virových nákaz.

Jakkoli jsou virové útoky nepříjemné, byly zatím jen velmi zřídkakdy nebezpečné – rozesláním typického viru nebo červa nemá útočník co získat, pomineme-li pochybný pocit uspokojení z „dokázal jsem to“. Tvůrci virů se obvykle zaměří na to, aby nicnetušící a neochráněný uživatel otevřel zprávu s na první pohled „zajímavým“ obsahem a tím se virus začal šířit na další osoby z jeho Adresáře. Takovíto tvůrci virů mají – naštěstí – i omezené finance na to, aby například zasáhli svět masivním spamem, který by viry nesl.

To bohužel neplatí o jiné odrůdě útočníků, kterým se říká spyware. Nejčastěji jsme se zatím s tímto pojme setkali u produktů, jako je Gator (dobře znají uživatelé P2P klienta KaZaA, ke kterému je připojován), a za spyware bývají označované celkem neškodné tracking cookies, které mají za cíl sledovat vaše chování na Internetu. Obojí pak slouží k tomu, aby vám byla „servírována“ na monitor ta správná reklama – to je sice trošku nepříjemné, ale ve srovnání s jinými spyware s kriminálními sklony je to hotová selanka.

Fenoménu spyware se totiž začínají stále častěji zmocňovat skupiny či podzemní organizace s jednoznačným cílem – rychle vás okrást, nejčastěji vyháčkováním čísel kreditních karet z vašeho počítače, rovněž ale získáním různých hesel vedoucím k citlivým údajům, následným vydíráním a podobně. Vysoká nebezpečnost této činnosti je jasná: když je možné získat nemalé peníze, najdou se bohužel i nemalé investice do naprogramování a šíření špiónků. Metody k hledání čísel karet a hesel jsou různé – například se prohledává složka odeslané pošty (řada obchodů, která nemá online verifikaci karty, řeší zaslání čísla právě tímto způsobem), odstraněné pošty (může obsahovat potvrzení jména a přístupového hesla), prohledávání počítače, odchytávání každého znaku, který uživatel naťuká na klávesnici a podobně.

Šíření spyware v e-mailovém spamu je bohužel dosti snadné: mail se totiž může tvářit jako naprosto cokoli, důležité je, co s sebou nese. To je rozdíl od zatím obvyklejších spamů, které snadno identifikujeme, protože na sebe musí vydělat tím, že uživatelům něco prodají. I začátečník dnes rutinně maže nejrůznější „cesty k rychlému výdělku“, prodlužovače jistého orgánu a nigérijské milióny, ovšem může snadno znejistět nad maily, které nic tak průhledného nenabízejí. Další možnosti instalace špiónků spočívají v častých reklamách na produkty, jako jsou urychlovače připojení k internetu, zrychlení počítače a vrcholem zlomyslnosti jsou „odstraňovače spyware“, které ovšem… spyware naopak instalují.

Tím ovšem potíže se spyware nekončí. Většina antivirových programů se totiž na tento typ škůdců dosud nespecializovala, z jednoduchých důvodů: nebyla poptávka a kdo chtěl, mohl si nainstalovat některý z kvalitních odstraňovačů spyware, který byl dříve k mání zdarma. Antivirové firmy se drží svého kopyta a názvu – odstraňují viry, ale spyware virem není. Jen velmi málo uživatelů má svůj počítač chráněn proti oběma druhům nákaz současně, tj. má antivirus i odstraňovač spyware (zřejmě nejlepší produkt je Ad-Aware od Lavasoftu, ale již není zdarma a není stále tak známý jako antiviry). Spyware je navíc nejnebezpečnější pro osoby, které se připojují k internetu z domu, neboť zde chybí jakákoli firewallová ochrana – ta sice nemusí zabránit spyware k proniknutí na počítač, ale zabrání mu komunikovat. Mohli bychom jistě říkat, že „zodpovědný“ domácí uživatel má na svém počítači hezky nainstalovaný firewall, hlídač spyware a ještě antivirus a to všechno v aktualizovaných verzích, ale jestli se takto chová člověk z tisíce, tak je to moc; ostatně to také není zadarmo. Mimochodem, nezdá se vám, že internet je v poslední době stále horší místo k žití?

Diskuze (68) Další článek: Winamp 5.0 ke stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,