Spyware Terminator: Zatočte s parazity v počítači

Internet je plný nejrůznějších nástrah – virů, trojských koní, spywaru a mnoho dalšího. Pokud hledáte účinnou ochranu, která je navíc v češtině a zdarma, našli jste ji!

Spyware Terminator si po celém světě pochvalují miliony uživatelů. Produkt představuje bezpečnostní balík, který očistí váš počítač od nalezeného spywaru, malwaru, trojských koní i virů. Obsahuje rezidentní štít, antivirový program i nástroj, který vás ochrání při brouzdání webovými stránkami. Masivní rozšíření produktu je způsobeno nejen jeho kvalitou, ale především licencí, která umožňuje používat program zdarma.

Kontrola i ochrana

Již při instalaci programu je potřeba si vybrat úroveň ochrany, kterou vám Spyware Terminator bude poskytovat. Na výběr máte z třech možností. Tou první je nainstalování pouze kontrolních mechanismů, které prozkoumají pevný disk a naleznou (popř. smažou) škodlivý software. Druhá váš počítač obohatí o rezidentní štít a třetí navíc ještě přidá antivirus ClamAV. Dalším nainstalovaným nástrojem může být navíc i Web Security Guard, který hlídá surfování po internetu.

sshot-1.png 
Tři úrovně bezpečnosti.

Spyware Terminator se skládá z jednoho okna a několika záložek, kterými přepínáte do jednotlivých kategorií. Uživatelské prostředí je přehledné a také líbivé. Hned na počátku zjistíte, kdy máte naplánovanou kontrolu počítače, nakolik funkční je rezidentní štít, máte-li aktivován antivirový program či jestli jsou v pořádku aktualizace. Stisk jediného tlačítka vás pak dělí od zahájení skenu systému.

sshot-2.png 
 Úvodní obrazovka programu.

Vyhledávání spywaru

Po stisknutí tlačítka Spustit kontrolu vás program automaticky přepne do další záložky, kde již probíhá sken počítače. O průběhu kontroly jste v reálném čase informováni a ihned vidíte, pokud vám byl nalezen mezi daty ukrytý špicl. Po skončení skenu se vám zobrazí detailní zpráva o provedené kontrole. Pokud narazí na něco podezřelého, dodá k dispozici seznam pochybných procesů či programů, které pak můžete buď smazat, umístit do karantény, nebo ignorovat.

sshot-3.png sshot-4.png
 Kontrola počítače a následný detailní výpis.

Pokud požadujete vyšší stupeň ochrany, než pouhé sporadické kontrolování počítače, aktivujte si rezidentní štít. Ten sice permanentně okupuje operační paměť, ale za to nabízí neustálou kontrolu před zanášením počítače nechtěnou havětí. Navíc z RAMky odkrojí pouhých několik megabajtů, což při současných velikostech operační paměti nehraje velkou roli. Štít také obsahuje podrobné možnosti nastavení, takže zkušení uživatelé získají ochranný nástroj přesně na míru.

sshot-5.png sshot-6.png
 Rezidentní štít stokrát jinak.

Široké možnosti

Kromě nastavení rezidentního štítu, můžete ve Spyware Terminatoru detailně upravit i další chování programu. Naplánujete si třeba automatické kontroly, stahování aktualizací, způsoby ochrany při prohlížení webu i chování integrovaného antivirového programu. Ať už jste začátečník či zkušený uživatel, u Spyware Terminatoru si najdete to své. Snadno se ovládá a obsahuje velké množství nastavení. Pro tento program rozhodně platí, že i za málo peněz může být hodně muziky.

sshot-7.png sshot-8.png
 Detailní nastavení zaujme i zkušené uživatele.

 

fsc.jpg

Diskuze (19) Další článek: Hledáme redaktora/ku počítačové literatury

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,