Operační systémy | Windows 10 | Windows Insider

Správce úloh ve Windows 10 dostane novou funkci: zkrotí nenasytné aplikace Eko režimem

V nedávno vypuštěném testovacím náhledu Windows 10 Insider Preview Build 21364 se objevily zajímavé novinky, týkající se systémové aplikace Správce úloh. Jednou z nich má být „Eko režim“, nabízející možnost snížit využití systémových prostředků.

Správce úloh nabízí celou řadu funkcí – můžete v něm například sledovat, jak jednotlivé programy využívají operační paměť, zatěžují procesor, pracují s pevným diskem či jak přenášejí data přes síť. Aplikace také umožňuje odhalení a ukončení problematických úloh.

Novinky ve Správci úloh

Přes svou nespornou užitečnost byl Správce úloh v poslední době z hlediska dalšího vývoje tak trochu na vedlejší koleji. Poslední zásadnější novinka pochází z května loňského roku, kdy Microsoft přidal podporu sledování teploty grafické karty.

Jednou z věcí, kterou lze přes Správce úloh nastavovat, je priorita jednotlivých procesů. Systém tak dostává od uživatele informaci o tom, který proces je pro něj podstatnější (nebo naopak méně podstatný) a má mu věnovat více prostředků. K dispozici je šest úrovní nastavení: Reálný čas, Vysoká, Vyšší než normální, Normální, Nižší než normální a Nízká.

Správce úloh přinese „Eko režim“ 
Správce úloh přinese „Eko režim“

Aktualizace Windows 10, která je v testovací fázi a je nyní dostupná pouze beta testerům v rámci programu Windows Insider, přináší do kontextové nabídky Správce úloh novou funkci, označovanou jako „Eko režim“ („Eco mode“). Poskytuje uživateli možnost určit, že vybraný proces má běžet v módu s omezeným využíváním operační paměti a procesoru.

Pomůže notebookům a tabletům

Server Windows Latest předpokládá, že nová možnost bude využitelná především v případech, kdy nějaká aplikace příliš zatěžuje počítač, ale uživatel ji nechce ukončit například z důvodu, že nemá uloženou svou práci v ní.

Pomocí „Eko režimu“ bude možné omezit prostředky vybraných aplikací a dát tak přednost jiným. Při správném použití by mělo být tímto způsobem možné zlepšit celkový výkon počítače a funkce by také mohla vést k rychlejší odezvě programů v popředí.

Další praktické využití „Eko režimu“ se nabízí u zařízení, napájených bateriemi (typicky notebooky, tablety a podobná). Na nich bude pomocí této funkce možné omezit špičkovou spotřebu energie jednotlivých procesů, prodloužit tak výdrž baterie a tím snížit počet nabíjecích cyklů a její celkovou životnost.

Aktualizace Správce úloh přinese také podporu pro nové procesy Microsoft Edge, takže bude možné lépe sledovat spotřebu prostředků tohoto prohlížeče. Dle dostupných informací bude možné jít až na úroveň jednotlivých karet, rozšíření a skriptů.

Diskuze (6) Další článek: Podívejte se, jak vesmírná sonda OSIRIS-REx zanechala stopu na asteroidu Bennu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,