Microsoft | Windows 11 | Windows Insider

Správce úloh už zase spustíte z hlavního panelu. Microsoft vyhověl naštvaným uživatelům Windows 11

V březnu Microsoft experimentoval s hlavním panelem a v experimentování po odmlce nyní pokračuje tam, kde skončil. Windows 11 funkčnost hlavního panelu značně osekaly, přičemž Redmondští do hry vrací změnu rozměru, byť ne tak, jak bychom si to představovali. Hlavní panel může být větší, ale také menší ve srovnání s běžným stavem.

Jenže se to opět týká pouze tabletů a hybridů, protože podle Microsoftu jde o optimalizaci právě pro tuto třídu zařízení. Mezi malým a velkým hlavním panelem se přepínáte tažením prstem ze spodní části obrazovky. Změna velikosti na nedotekovém počítači je zřejmě hřích a hřešit se nemá, jinak si nemožnost měnit velikost na klasickém počítači nedovedu vysvětlit.

Ačkoli si Microsoft během několikaměsíční pauzy specifičnost navrátivšího se experimentu nerozmyslel, reflektuje jiné aspekty. Na jaře s dotekový hlavním panelem zamezil ruční organizaci ikon v oznamovací oblasti. Mělo jít o optimalizaci pro doteková zařízení, která opět zůstala nevysvětlená, jenže se dotkla také klasických počítačů.

w11 kontext spravce uloh 2.png

Nakonec Microsoft tuhle možnost přizpůsobení nezrušil, byť na regulérní implementaci manuálního uspořádání ikon ještě pracuje. Počínaje sestavením 25211 z konce září si už polohu ikon zase přizpůsobíte, byť se jedná o prvotní výsledek vývoje a uživatelský zážitek se prý časem zlepší. Postupně i uvidíte dodatečné kosmetické úpravy pro sjednocení vzhledu dílčích prvků na panelu. Distribuce změn je řízená.

Jednu novinku si osahají hned všichni, kdo se účastní testování v kanále Dev. Na přání uživatelů a uživatelek Microsoft do kontextové nabídky hlavního panelu přidává příkaz pro spuštění Správce úloh. Kromě vstupu do Nastavení jde o teprve druhý příkaz v nabídce, která v Jedenáctkách prošla radikální čistkou.

w11 kontext spravce uloh.png

Redmondští dále upravují nabídku s widgety. Přes ikonu s vaším avatarem se dostanete do Nastavení, kde si upravíte její chování. Můžete zrušit oznámení o důležitých událostech, ale také skryjete odznaky na hlavním panelu nebo zakážete otevírání nabídky pouhým umístěním ukazatele myši na tlačítko.


Nedávno jsme v Podcastu Živě hovořili o tom, co přinesla první velká aktualizace pro Windows 11, která nedávno vyšla:


Zdroje: Windows Insider Blog (1, 2)

Diskuze (30) Další článek: Konec českého poskytovatele internetu v přímém přenosu. Připomíná to krachující energetické firmy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,