Windows | Programování | Operační systémy

Správce úloh jako přehrávač videa nebo displej pro hru Doom? Stačí mít hodně jader a chytrý program

Když se řekne správce úloh ve Windows, asi znáte záložku se seznamem běžících programů nebo také vytížení jednotlivých prostředků, včetně procesoru a konkrétních jader či vláken. A právě na toto zobrazení se s opravdu zvláštním, ale rozhodně zajímavém nápadem vrhl programátor Max Holt.

Vytvořil totiž program, který dokáže jednotlivá jádra procesoru zatěžovat dle potřeby na konkrétní úrovně. A co s tím? Díky tomuto efektu je schopen využívat zobrazování vytížení jader ve správci úloh pro zobrazení různých věcí.

Jako první se nabízí video. Zde ale narazíte na problém z pohledu rozlišení, protože počítač třeba s osmijádrovým procesorem vám nabídne rozlišení maximálně osmi, respektive případně 16 pixelů, pokud má procesor podporu HyperThreadingu (SMT).

Tvůrce měl ale naštěstí k dispozici 32socketový systém, který obsahoval 28jádrové procesory Intel Xeon. Běžící operační sytém Windows tak měl k dispozici celkem neuvěřitelných 896 procesorových jader, respektive 1792 vláken. A to už je slušné rozlišení pro video:

Programátor ale neskončil jen u videa. Vrhnul se totiž i na hru, kdy do správce pomocí původního programu konvertoval celou obrazovku hry Doomu s tím, že byla hratelná.

A dostalo se dokonce i na legendární a jednoduchý Pong:

Diskuze (9) Další článek: Sledujte, jak se vesmírná loď Starship poprvé dostala do vzduchu. Zatím si poskočila jen 150 m

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,