Soukromí | E-mail | Bitwarden

Správce hesel Bitwarden bobtná. Vedle hesel se naučil generovat také „falešné“ e-mailové adresy

Správci hesel jsou v dnešní době velmi důležití – pomáhají generovat a ukládat individuální a silná hesla pro všechny online účty. Kromě hesla ale mnohé služby vyžadují také zadání e-mailové adresy, na kterou pak často posílají nevyžádané zprávy, případně vaši adresu prodají dalším subjektům.

Aktualizace Bitwardenu přináší integraci se službami SimpleLogin, AnonAddy a Firefox Relay. Díky tomu si přímo v aplikaci nebo přes rozšíření webového prohlížeče můžete vytvořit kromě hesel také jedinečná uživatelská jména, respektive e-mailové adresy.

Ne, děkuji, svůj e-mail vám nedám!

Pokud služby pro přesměrování e-mailů neznáte, pak vězte, že fungují v podstatě jako proxy server, který zabraňuje online službám zjistit váš skutečný e-mail. Umožňují vytvoření individuální „falešné“ adresy pro každou jednotlivou webovou stránku, na které se zaregistrujete, přičemž e-maily na ně směřující budou přeposílány na vaši skutečnou e-mailovou adresu.

Pokud některá služba začne posílat spam nebo jiné nežádoucí e-maily, můžete této konkrétní e-mailové adrese zabránit v přeposílání obsahu do vaší primární e-mailové schránky. Snadno také poznáte, kdo vaší adresu prodal dalším subjektům.

Princip fungování e-mailových aliasů Princip fungování e-mailových aliasů

Nastavení e-mailových aliasů je obvykle proces sestávající z několika kroků. Zahrnuje návštěvu příslušné služby pro přesměrování, vytvoření nového e-mailového aliasu, jeho zkopírování a vložení na webovou stránku, na kterou se chcete přihlásit, a do správce hesel.

Vše zařídíte přímo ve správci hesel

Nejnovější aktualizace aplikace Bitwarden tuto činnost výrazně zjednodušuje díky integraci se třemi výše uvedenými službami pro přesměrování. Při vytváření nové položky ve správci hesel si můžete také vygenerovat e-mailový alias z vybrané přesměrovací služby, aniž byste museli navštívit její webové stránky.

Generování adresy v Bitwardenu 
Generování adresy v Bitwardenu

Začít s přesměrováním e-mailů v aplikaci Bitwarden je sice trochu složitější, ale k dispozici je podrobná dokumentace pro všechny tři poskytovatele. V podstatě je při vytváření prvního e-mailového aliasu nutné získat klíč API od služby pro přesměrování a zadat ho do Bitwardenu.

Jakmile to uděláte, můžete od příště procházet celým procesem od začátku do konce pouze pomocí aplikace Bitwarden. Integrace se službami pro přeposílání e-mailů je nesporně užitečným krokem k zajištění ještě většího soukromí na webu. K dispozici bude i v bezplatné verzi Bitwardenu v rámci rozšíření prohlížeče a na všech podporovaných platformách, včetně Androidu, iOS, macOS a Windows.

Diskuze (34) Další článek: Australští vědci už mají v provozu první kvantový počítač, který pracuje při pokojové teplotě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,