Spotřeba a ekologie počítače

Kolik enerige spotřebuje počítač a jak odběr snížit? Bonusový článek pro předplatitele Computeru.

Toto téma najdete v Computeru 6/08, který vychází ve čtvrtek 27. března.

Proč se vlastně snažit o nějaké snižování spotřeby? Ne vždy jsou nejdůležitějším důvodem peníze. Pokud totiž nespravujete více počítačů, tak se učet za elektřinu bude při použití úspornějších komponent lišit stejně jen minimálně. Pokud pro vás není dostatečně dobrý důvod ani snížení množství skleníkových plynů a menší příbytky vyhořelého jaderného paliva, tak pro vás mám i méně okoukané důsledky šetření:

Spořílka neuslyšíte

Počítač nevykonává žádnou fyzickou práci, jen stojí a žere elektřinu. Co se s tou elektřinou tedy děje? Naprostá většina dodané energie se mění v teplo. Čím víc spotřebované energie, tím víc je vytvořeného tepla a tím hlučnější anebo složitější a dražší chlazení je zapotřebí. Navíc nadměrnější zahřívání snižuje životnost elektroniky, u některých součástek, jako jsou elektrolytické kondenzátory, je toto snížení dost podstatné. Já se tedy snažím redukovat spotřebu počítače hlavně kvůli tiššímu a jednoduššímu chlazení. Záleží ale na vás, co je pro vás důležitější.

Spotřebu počítače můžete velmi silně ovlivnit už při výběru jeho vnitřností. Některé komponenty jako běžné pevné disky, optické mechaniky a paměťové moduly se spotřebou příliš neliší a jejich spotřebu můžeme ovlivnit pouze instalováním menšího počtu – jednoho velkého disku namísto tří malých atd. Naproti tomu procesory se spotřebou liší podstatně podle jejich výkonu, použité technologie výroby a podobně. Vzpomeňme na vysoko taktovaná Pentia 4. Brr. Navíc se velmi liší jejich aktuální spotřeba podle jejich okamžitého využití. To samé platí i pro grafické karty, které mají navíc ještě mnohem širší rozpětí výkonu a tím i spotřeby.

Nejen počítač, ale i periferie potřebují „šťávu“

Pokud vám jde o korunky, zaměřte se i na monitor. Uvědomte si, že u něj spotřeba vzrůstá úměrně nikoli úhlopříčce, ale ploše. Takže 22" displej má téměř dvojnásobnou spotřebu oproti 15". Také starý CRT monitor má více než dvojnásobnou spotřebu než LCD se stejnou úhlopříčkou.

K žroutům patří i tiskárny, hlavně některé nenažrané laserové si mohou při tisku říci až o 400W porci, to není vůbec málo. Takové tiskárny jsou však spíše cílené do kanceláří, ne pro občasný domácí tisk; přesto si zjistěte, kolik energie vaše tiskárna vyžaduje.

Naproti tomu se vůbec nemusíte starat o myšky, klávesnice, flash disky a podobná zařízení. Všechno připojitelné do USB je omezené použitím 5V a maximálním proudem 0,5 A, což činí maximálně 2,5 W. Na proud, který připojené zařízení odebírá, se dokonce můžete podívat ve Správci zařízení ve vlastnostech Kořenového rozbočovače USB.

Uživatelé notebooků mají v tomto směru rozhodně výhodu, jejich stroje jsou přímo navrženy pro menší spotřebu a je to hodně znát. Notebook má tak zhruba třetinu spotřeby stolního počítače. Také mají dobré možnosti ovlivňování spotřeby podle požadovaného výkonu, ale v tomto směru se na ně i stolní počítače dotahují.

 úsporná sestavaprůměrná sestavanáročná sestava
Procesor25-50 W35-70 W60-120 W
základní deska15-25 W15-25 W20-35
operační paměť4 W2×4 W4×4 W
grafická kartaintegrovaná v desce30-60 W50-150 W
pevný disk9-13 W11-15 W2×11-15 W
Monitor30-40 W40-55 W55-130 W
další příslušenství5-15 W5-25 W15-40 W
požadovaný zdrojstačil by i 200-250W300 W500 W

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,