Apple Music | Evropská unie | Spotify

Spotify si u Evropské komise stěžuje na Apple. Kvůli porušování hospodářské soutěže

Spotify přetekl pověstný pohár trpělivosti a vyrazilo bojovat s konkurencí do vyšších míst. Šéf společnosti Daniel Ek oznámil, že Spotify podalo stížnost Evropské komisi kvůli údajnému porušování pravidel hospodářské soutěže ze strany Applu. Komise potvrdila, že stížnost obdržela a projednává ji.

Přesné znění stížnosti není veřejné, ale souhrn, co Spotify vadí, firma zveřejnila na stránce nazvané Time to Play Fair (Čas začít jednat fér), kterou vytvořila přímo za tímto účelem. Zde je přesně popsáno, jak Apple podle Spotify „upravil hrací pole“ a jak znevýhodňuje konkurenci.

Konkrétně jde o App Store, kde Spotify má dojem, že Apple zavedl takové podmínky, které kohokoli, kdo by chtěl soutěžit s Apple Music, omezují. „Aplikace by měly soutěžit na základě kvalit, nikoli na základě toho, kdo vlastní obchod s aplikacemi,“ popisuje na stránce hlavní právník firmy Horacio Gutierrez.

Spotify například jmenuje, že Apple tlačí na využívání jeho platebního systému, u kterého se z plateb strhává 30 procent. V Google Play Store přitom podobná podmínka není. Firmě také vadí, že Apple neumožňuje, aby Spotify zavedlo přímo v aplikaci možnost upgradu účtu, uživatel to musí provést v prohlížeči.

Stěžuje si rovněž, že Apple nemá zájem o aplikaci Spotify pro chytrý reproduktor HomePod a že se službou nekomunikuje Siri.

Společnost nevyčíslila, jaké škody jí tímto vznikly, tvrdí ale, že kdyby všechny jmenované body nemusela řešit, byla by úspěšnější. Svoji stať ukončuje tím, že jediné, co si přeje, je aby ji Apple nastavoval stejné podmínky jako kterékoli jiné aplikaci, například Uberu.

Diskuze (45) Další článek: Všechny Boeingy 737 Max by měly do prošetření nehody zůstat na zemi. Boeing vydal doporučení pro celý svět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,