Apple | Hudba, filmy, seriály | Spotify

Spotify jde opět proti Applu, ten se ale brání. Předmětem sporu je předplatné Apple One

Spotify dlouhodobě bojuje proti Applu, který si z jakékoliv transakce uvnitř aplikací na iOS bere 30% poplatek. Nyní podalo další stížnost a předmětem sporu je nové předplatné Apple One, které pokrývá hudbu, úložiště a i hudbu od Applu v rámci jednoho balíčku.

Mezi hudebními službami roste konkurence a byť největší stále zůstává Spotify, daří se i konkurenci v podobě Apple Music či Amazon Music a dalším. Své želízko v ohni má i Google se svým YouTube Music a nechybí ani Deezer či Tidal. Větší firmy se tak snaží vytvářet různé balíčky, aby uživatele přesvědčily ke koupi – například Google spojil hudební předplatné s možností mít klasické YouTube bez reklam a s dalšími výhodami.A Apple nyní dělá něco podobného.

Součástí nového předplatného Apple One je přístup do Apple Music, TV+, Arcade a dodatečné úložiště v rámci iCloud. Individuální plán s 50 GB velkým úložištěm přitom stojí 285 korun měsíčně a jedná se tak o poměrně výhodnou nabídku. Proti tomu právě vystoupilo Spotify, které vyzývá úřady k rychlé reakci a zásahu proti tomuto, dle jejich slov neférovému, jednání. Dle hudební služby totiž Apple zneužívá svého dominantního postavení aby protlačil své vlastní služby na úkor konkurence.

Spotify nemá jak konkurovat

Apple se poměrně rychle vyjádřil a jakékoliv zneužívání odmítl – naopak vyzdvihl, že nové předplatné Apple One je výhodné pro uživatele, kteří chtějí mít tyto služby předplacené. Podobné spojování služeb je navíc poměrně standardním krokem – podobně třeba Microsoft poskytuje své předplatné 365, kde kombinuje Office, OneDrive a další služby, či Google své vlastní Google One s úložištěm navíc. Jediný rozdíl je, že ani jedna z těchto dvou firem nekombinuje tyto funkce s hudebním předplatným.

Je tak otázkou, zda má Spotify v tomto sporu šanci získat potřebnou podporu. Na druhou stranu je ale jejich krok pochopitelný – samo o sobě  nemá moc šancí, jak nabídnout podobnou protihodnotu uživateli. Spotify, oproti Applu, je totiž zcela závislé na streamování hudby a nenabízí celý ekosystém služeb.

Spotify nedávno představilo tarif Duo pro dva:

Zdroj: The Verge

Diskuze (14) Další článek: Nvidia GeForce RTX 3080: Podrobné testy z celého světa ukazují sílu nové grafiky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,