Huawei | Mobilní telefon | Fotoaparát

Sporná reklama Huawei prezentuje fotky ze zrcadlovky jako snímky z mobilu Nova 3

Fotoaparáty v mobilních telefonech se v uplynulých letech neuvěřitelně zlepšily, přesto už z principu nemohou konkurovat digitálním zrcadlovkám. Zjevně si to myslí i čínský Huawei, který v reklamě na smartphone Nova 3 prezentuje fotky ze zrcadlovky jako snímky pořízené svým telefonem, informuje The Verge.

Příčinou rozruchu je následující půlminutová reklama pro egyptský trh, kde zhruba v polovině klipu dvojice pořizuje selfie. Údajně přitom používá fotoaparát telefonu Huawei Nova 3, vybavený funkcemi automatické inteligence. Jeho výhodou má být mimo jiné to, že žena nemusí použít make-up, aby vypadala dobře.

Možná by na to nikdy nikdo nepřišel, kdyby herečka z klipu Sarah Elshamy nepublikovala na svém Instagramu fotografii ze zákulisí. Ta dokazuje, že inkriminovaný snímek nebyl pořízen jako selfie pomocí telefonu Huawei Nova 3, ale fotografem s profesionální zrcadlovkou umístěnou na stativu. V reklamě se přitom vyskytují přinejmenším tři další podobné záběry a lze celkem spolehlivě předpokládat, že byly taktéž pořízeny zrcadlovkou.

Inkriminovaný snímek nebyl pořízen jako selfie pomocí telefonu Huawei Nova 3
Inkriminovaný snímek nebyl pořízen jako selfie pomocí telefonu Huawei Nova 3

Na obranu čínského výrobce je ale v rámci objektivity nutné podotknout, že reklama přímo netvrdí, že obrázek byl pořízen chytrým telefonem. V celkovém kontextu klipu to ale přinejmenším silně naznačuje. Z řady událostí a faktu, že herec má napřaženou paži, jako by držel telefon, prostě vyplývá dojem, že daná fotografie byla pořízena smartphonem za účelem propagace jeho funkcí.

Android Police kriticky komentuje, že „široká veřejnost – hlavní publikum této reklamy – si bude určitě myslet, že telefon Nova 3 je schopen pořizovat takové fotky, což by mohlo být zásadním rozhodujícím faktorem, proč by si ho měli koupit.“

Jedním z důvodů, proč tato reklama vzbudila takový zájem médií, je fakt, že Huawei v minulosti publikoval na sociální sítí Google+ údajné fotky pořízené svým telefonem P9. EXIF (metadata, uložená v obrázkovém souboru) však prozradil, že ve skutečnosti byly pořízeny profesionální zrcadlovkou Canon EOS 5D Mark III. Podobně snímky z Huawei P8 a P8 Max byly vylepšeny ve Photoshopu.

Ars Technica konstatuje, že „Huawei by mohl dělat slušné smartphony, ale jeho marketingové a reklamní kampaně byly už několikrát kontroverzní.“ Také další zahraniční média označují reklamní spot jako sporný a jedním dechem dodávají, že by čínský výrobce udělal lépe, kdyby místo zavádějících obrázků použil skutečné snímky, pořízené telefonem Nova 3.

Diskuze (22) Další článek: Jak funguje spoluspotřebitelství?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,