Spojenectví Microsoft–Ericsson neplní očekávání

Podle prohlášení Microsoftu se viditelné výsledky odkládají zhruba o dva roky.
Před necelým rokem překvapila počítačový svět zpráva o exkluzivní dohodě Microsoftu s předním světovým výrobcem mobilních telefonů, švédským Ericssonem. Výsledkem mělo být „ve velmi krátké době“ cosi velkého – mobilní telefony s bezdrátovým přístupem k Internetu, který umožní nejen kvalitní a rychlé zobrazování jakýchkoli webových stránek (přes Mobile Explorer, ne tedy přes zatím neobratný WAP), plus přístup k emailu přes mobily a práci se soubory z kancelářských aplikací. Bylo zajímavé, že v té době patřily obě firmy k těm, které zaspaly – Microsoft v Internetu není takový lídr jako třeba v operačních systémech, a Ericsson ustupoval z trhu zejména pod nátlakem svižnější Nokie.

Nyní obě strany uvádějí, že bude trvat nějakou dobu, zhruba dva roky, než spojenectví přinese viditelné plody – očekávání prý byla příliš velká, věci jdou pomaleji, než se čekalo; Ericsson hovoří o vyřešení jakýchsi „právních aspektů“, které věci zdržují.

Je možné, že tento odklad je skutečně důsledek nerealistických technologických očekávání, ale také je možné, že došlo k ochlazení vztahů a zpomalení vývoje; navíc se zdá, že situaci zpomaluje Ericsson, protože Microsoft svůj díl – vytvoření a dodávku Mobile Exploreru – už splnil. Na druhé straně hlavní konkurenti Ericssonu (Motorola a Nokia) jsou v alianci s úhlavními nepříteli Microsoftu, s Palmem. Nepošilhává Ericsson náhodou také po této platformě (a případně po Symbianu)?

Je ale pravdou, že po dnešních mobilních telefonech, ani po těch nejmodernějších, nelze moc žádat komfortní práci s Internetem. Strategických aliancí a slavnostních prohlášení může vznikat kolik chce, ba dokonce i softwarové produkty mohou vzniknout – jenomže na displej o rozměru menší krabičky od sirek se nic pořádného nevleze a ovládání internetových funkcí přes stávající tlačítka mobilu je také skoro nemožné. Samozřejmě by asi bylo možné vytvořit nějaké futuristické verze mobilů s barevným displejem přes celou plochu a s ovládáním perem nebo nějakými točítky po stranách (á la myš), jenomže se zdá, že trh momentálně o takové mobily nestojí. Nejde o to, že by asi byly v počátcích nesnesitelně drahé, ale o to, že trh na ně zcela jistě není připraven – zatím ve velkém polyká všechny možné varianty tradičních mobilních telefonů a Ericsson by byl sám proti sobě, kdyby zákazníkům vnucoval něco, o co zatím nemají zájem. Ti, kdo mobilní přístup k Internetu dnes skutečně potřebují a vyžadují, totiž volí snadnou, levnou a přitom komfortní alternativu: kombinaci mobilu (+modemu) s kapesním počítačem nebo notebookem.

Diskuze (1) Další článek: Vzhůru do Sítě s modemem Actiontec

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,