Spočítejte si, jestli je pro vás Volný Internet výhodný

Konec dohadům, spočítejte si jednoduše, jestli se Volný Internet vyplatí i pro vás. Uvádíme také na pravou míru, kde všude bude Volný Internet na běžném paušálu.
Volný Internet, který začala poskytovat společnost Czech Online v posledních dnech utrpěl povykem ohledně toho, že nebude všude dostupný na tarifu Internet 99. Jaký je tedy důvod:

Společnost Dattel, která poskytuje v Praze pro Czech On Line telefonní linky, má podepsanou dohodu s SPT Telecom na podílu ze zprostředkovaných hovorů. Podobně Czech On Line má podepsanou dohodu s Dattelem také na podílu z telefonních poplatků. Není to tedy smlouva mezi Czech On Line a SPT Telecom. SPT Telecom je ale ochoten proplácet Dattelu podíl z poplatků pouze v případě, že to budou hovory na běžném tarifu, na tarif Internet99 to nevztahuje. Proto Czech On Line v Praze postupně přejde na klasické tarify, kde budou Dattelu podíly vypláceny a své dostane i Czech Online. V jiných městech, kde je k dispozici pouze Internet 99 se nebude na starý tarif přecházet. Důležité je tedy zdůraznit, že není žádná smlouva mezi Czech On Line a SPT Telecom o podílu z poplatků. Ta je pouze mezi firmami Dattel a SPT Telecom a firmami Dattel a Czech On Line.

Otázkou ale zůstává, kdy je pro vás Volný Internet na horším tarifu výhodnější než pevný paušální poplatek poskytovateli, který zajišťuje připojení na tarif Internet99.

Tuto nemilou práci jsme udělali za vás a nyní nabízíme k volnému stažení XLS soubor (formát Excel97 bez maker), ve kterém si můžete vše pohodlně spočítat. Budete muset pouze vyplnit průměrné počty připojování k Internetu v různých časových hodinách a o víkendech a také průměrnou délku těchto připojení. Potom se spočítá měsíční objem vašich přístupů k Internetu a z těchto výsledků je spočítána celková suma, kterou zaplatíte za volání. Potom případně upravíte paušál za připojení k Internetu a dostanete jednoznačnou odpověď, jestli svým chováním spadáte do skupiny, pro kterou je Volný Internet výhodnější. Předem bych chtěl rýpaly upozornit: nepočítá to skokové změny poplatků při posunu v čase, závislost poplatků na čase je tu lineární. Pochopitelně to není ideální, ale jde zde aspoň základní průměrné přiblížení. Výsledky, které tento výpočet poskytuje se tak mohou mírně lišit od fakturovaných částek, ale obecný obraz poskytují dobrý.

Spočítali jsme za vás pár modelových případů:

Jednoduchý Internet - Denně dvakrát stáhnout poštu, večer k tomu ještě chvíli surfovat, o víkendu být na Internetu denně slabou hodinku. Výhodnější je Volný Internet.

Pracovní Internet – na Internet jen přes pracovní den, ale zato delší dobu a vícekrát (4x 30 minut). Výhodnější je Paušál za připojení.

Nadšenecký Internet – denně na Internetu hodinku v noci a o víkendu dvakrát jedna hodinka. Výhodnější je Paušál za připojení.

Jaká je tedy naše rada
Pokud začínáte s Internetem a teprve se na něm rozkoukáváte, je pravděpodobné, že z počátku budete k němu přistupovat častěji a delší dobu. Pokud se budete připojovat jen večer nebo o víkendu, zkuste klidně Volný Internet, k ničemu se nezavazujete, nemusíte nic podepisovat, nehrozí, že by po vás chtěl peníze někdo jiný než SPT Telecom. Pochopitelně se ujistěte, že ve vašem městě poskytuje Czech On Line přístup na Internet 99, a pokud se vás náhodou netýká případný přechod na starý tarif. Museli byste se připojovat na pražská čísla, aby se vás týkal.

Volný Internet na tarifu Internet99 nemá v současné době konkurenci a na připojení přes vytáčenou linku opravdu nenajdete nic lepšího z hlediska ceny za připojení.

Pokud máte Volný Internet na běžném tarifu a své delší surfování směřujete hlavně do pracovních hodin, zvažte paušální připojení. Mohlo by vám více vyhovovat.

Diskuze (11) Další článek: Computer 17/99

Témata článku: , , , , , , , , ,